Mulle tundub, et astroloogia on juba ammusest ajast inimestele huvi pakkunud, puht praktilisest vaatepunktist: on ju hea ette teada, millal on parim aeg midagi olulist ette võtta - millal külvata või lõigata, millal kosja või sõtta minna.

Tänapäeval on me elus valikute ja võimaluste arv kordades kasvanud, aga mida teha ja millal, selles osas on segadus pigem veelgi suurem kui varem. Seetõttu ongi  igasuguse prognostika vastu huvi suurenenud. Interneti infovõrk on teinud astroloogia kui elu kaardistamise ja planeerimise vahendi inimestele kergemini kättesaadavaks.

Vanasti oli astroloogi abi kasutamine vaid kuningate ja preestrite privileeg. Mulle tundub tore, et selline vana elitaarne teadus on nüüd rahva hulka levinud. Lai huviliste ja praktiseerijate ring on aga tekitanud nii palju erinevate tõlgenduste ja tasemega horoskoope, seetõttu peab igaüks arukalt valima mida lugeda, kelle nõuandeid arvesse võtta.

Kuidas siis ikkagi sellest metsikust massist, mida internet pakub, õige tähetarkus üles leida?

Valides võiks juhinduda oma sisekompassist ja praktilisest kogemusest. Võiks endalt küsida, kas selle või teise horoskoobi lugemine annab mulle mingi olulise iva või inspiratsiooni, mis aitab eluteel edukamalt ja sujuvamalt kulgeda.

Kusjuures see iva ei pruugi olla "puust ja punaseks tehtud"- stiilis "tee just praegu just seda". Mulle tunduvad väärtuslikumad pigem sisemise suunitlusega horoskoobid, sellised, mis näitavad kätte, millises suunas pärituuled puhuvad, jättes samas mulle kui lugejale valiku, mida selle tuulega peale hakata.

Ise horoskoope kirjutades püüan lugeja otsustusvõimet austada - näitan kätte teatud suunised ja märgid, jättes inimesele alles vabaduse otsustada, kuidas seda "kosmilist ilmateadet" oma elus rakendada.

Lisaks praktilistele kaalutlustele on astroloogial ka teised, peenemad ja sügavamad võlud: astroloogiliste tsüklite avastamine ja oma elus rakendamine annab meile tagasi teatud suurema pildi tunnetuse, mis tänapäeva killustatud ühiskonnas kaduma kipub. See võib ka olla üheks astroloogia populaarsuse põhjuseks.

Mulle endale pakub tuge teadmine, et olen osaline elu "suures sümfoonias", mille meloodiaid ja rütme on võimalik astroloogia abil kasvõi osaliseltki teada ja tajuda.

Mis on astroloogia? Mingi tõsine teadus või hookus-pookus?

Astroloogia on üks inimkonna iidsemaid teadusi, mille juured ulatuvad vanades kultuurides  praktilise loodustsüklite kaardistamiseni. Pandi tähele, kuidas selliseid olulisi nähtusi nagu tõus ja mõõn ning aastaaegade vaheldumine saab täpselt prognoosida teatud tähtede, planeetide ja Kuu asendit ja faasi jälgides. Astroloogia on seotud ka esimeste kalendrite sünniga. Nii kujuneski ajapikku astroloogiast küllaltki täpne maapealseid tsükleid kaardistav märgisüsteem.

Astroloogia ja astronoomia olid üks teadusharu kuni 17. sajandini, mil mõistuseajastu reaal- ja humanitaarained lahku lõi. Tänapäeva astroloogia on väga mitmeharuline.

N-ö lääne haru, mida mina harrastan, on palju mõjutatud Jungi arhetüüpsest psüholoogiast, semiootikast ja kultuuriloost. See toetub osalt astronoomiale (planeetide positsioonid, ka paljud uued avastused nagu asteroidid jne), olles seega ühe jalaga "tõsises teaduses". Teine jalg aga ulatub läbi humanitaarainete intuitiivsete kunstideni välja, ja sealt tulebki paljude inimeste kahtlus kogu selle teema suhtes. See, milline tõlgendus teatud planeetide seisule antakse, oleneb ju konkreetse astroloogi kultuurilisest taustast, isiklikust maailmavaatest, haridusest jm.

Seega saan aru miks üheselt mõistetavat süsteemi otsivale inimesele astroloogia täieliku hookus-pookusena tundub. Kui aga kasutada sünteesivat, kontekstuaalset mõtlemist, hakkab sellest imelisest iidsest märgisüsteemist välja joonistuma teave, mida saab täiesti praktiliselt oma elu edendamisel kasutada. Astroloogia on justkui sild, mis ühendab abstraktse mõtlemise ja intuitsiooni, mõistuse ja südamehääle.

Seega arvan, et polegi nii oluline kas usute või ei usu astroloogiasse - asi pole usus vaid kogemuses. Soovitan proovida eelkõige isiklikku astroloogilist konsultatsiooni, siis saate praktilise kogemuse, mille abil otsustada, kas on mõtet seda teemat edasi uurida või mitte. Kui vähegi huvi, miks mitte katsetada. Kindel on see, et igav teil ei hakka.

Igor Mang on öelnud, et selle eest, mis inimesele sünnihetkel tähekaardiga määratakse, pole võimalik ära joosta. Ka tal endal mitte. Mis ette nähtud, tuleb nagunii. Kui ta näeb halbu päevi tulemas, vajutab lihtsalt pisut pidurit, ja headel päevadel lisab gaasi. Kuidas sina sellesse suhtud? On ju sinu horoskoobid pigem sellised, et "surfake elulainetel, haarake parim, mida teile pakutakse." Kas saatust - kui seda nii võib nimetada - on võimalik muuta?

Väga huvitav küsimus! Selle üle juureldes taipasin, et saatuse mõiste on minu eluajal väga palju muutunud, eriti Eesti kontekstis.

Mu nõukogude-aegses lapsepõlves olid mu ees küll teatud hulk valikuid, aga see saatus, et sündisin raudse eesriide taha, pani mu maailmaränduri-unistustele üsna karmid piirid. Pärast Eesti iseseisvumist läksid piirid sõna otseses mõttes lahti, ja ka sügavamal, sisemisel tasandil leidis aset vaimne avardumine tänu uutele kontaktidele ja õppimisvõimalustele. Nüüd on tänu interneti kiirele arengule võimaluste ja valikute hulk veelgi suurenenud.

Sadakond aastat tagasi määras see, kuhu ja millisesse seisusesse inimene sündis (ehk siis tema saatus) suuresti tema edasise elukäigu. Selles kontekstis polnud enamusel vaja isiklikku astro-konsultatsiooni, kuna muuta nad oma elu kuigi palju nagunii ei saanud. Astroloogia oligi vaid nende pärusmaa, kelle otsused ka midagi "maksid": valitsejad ja preestrid.

Ka praegu on mõnes maailma riigis sarnane olukord. Mina aga kirjutan oma horoskoope kaasaegse maailma arenenud riikide inimestele (praegu on lugejaid juba 73 riigis), kellel on reaalselt rohkem valikuid oma saatust suunata kui vanasti kuningatel. Ja mulle näib, et me pole veel õppinud kasutama pooltki neist imelistest võimalustest, mis iga päevaga avanevad.

Muidugi, ka meil on elus seiku, mida me muuta ei saa. Astroloogia aitab neidki sügavalt sisselõigatud elujooni mõista. Mis aga mulle kõige enam huvi pakub, on just see osa elust, kus meil on reaalselt võimalik oma teadlike valikutega iseenda ja oma kogukonna elukäiku edendada. Siin tulebki kasuks korralik "kosmiline ilmateade", et oma ideeseemned just parimal võimalikul ajal viljakasse elumulda külvata.

Mulle meeldib tegeleda klientidega, kes aktiivselt elulainetel surfavad - nende puhul on ju üsna kohe näha kas mu ilmateatest ka mingit tolku on olnud. Muidu võib ju väljas imeline ilm olla, rannas ideaalsed surfilained, aga kui otsustame tugitoolis telekat vahtida, pole neist lainetest meile mingit kasu - arendav ja edasiviiv elukogemus jääb saamata.

Katrin Haiba surfamas.

Selles suhtes ühinen vägagi Igor Mangi arvamusega, et headel päevadel on soodne gaasi lisada. Halbade päevade ehk siis nurgelisemate planeetide seisude kohta pakun aga oma lugejatele mitmesuguseid võimalusi: tormise ilmaga võib küll olla tore võtta kodus vaiksem päev, aga samas kannavad sellised seisud endas suurt muutuste potensiaali (mugava energiaga ajal me ju ei viitsi midagi muuta, niigi on hea).

Kui soovin ookeanis surfamiseks sobivaid laineid, peab kusagil möllama torm, mis neid tekitab. Nii olen oma suhtumist tormidesse viimaste aastate surfiharrastuse tõttu suuresti muutnud. Ka maailma kiireimaid purjetajad kasutavad tormide energiat oma taktikas osavalt ära.

Sama printsiipi rakendan ka oma horoskoopides, tuues "elu ekstreemsportlaste" jaoks välja võimalused, kuidas kosmilist tormi mingi murrangulise elumuutuse tegemiseks kasutada. Muutused toimuvad ju niikuinii, universum on kogu aeg liikumises. On aga oluline vahe, kas olla aktiivne tantsupartner loodusjõudude loovas tantsus või kurta et "näe mis nüüd juhtus".

Paljud meist on praegu suurte muutuste tsüklis - purunevad pikaajalised suhted, majanduslik kindlustunne või tervis saab põntsu. Astroloogia annab meile võimalused nende muutuste olemust mõista, ja seeläbi protsesse kergemini läbida. Saab ka näha, kus koidab uus algus, mis vana elu varemetelt võrsub ja kus asub sviljakas pinnas, kuhu edasise elu seemneid külvata.

Olen oma elus korduvalt kogenud, et kui muutliku energiaga teadlikult ümber käia, on võimalik tohutu positiivne arenguhüpe.

Kas ja kuidas astroloogiasse süvenemine sinu elu muutunud on?

Astroloogia on mulle andnud konkreetsema pildi sellest, kuidas mu elu võnked sobituvad "elu suurde sümfooniasse". Olen saanud juurde ka sisemist rahu ja kindlust, nähes planeetide ja tähtede mustris kinnitust mu enda intuitsioonile  Mõttetut rapsimist ja liigset mõttemustrites siplemist on kõvasti vähemaks jäänud, tõusnud on usaldus ja austus elu vastu.

Võtan astroloogilisi prognoose kui energeetilisi ilmateateid - tore on teada, kas praegu puhub pärituul töövallas täiega andmiseks või on pigem soodne hetk veidi aeg maha võtta ja "metsa puu otsa" mõtisklema minna. 

Varem juhtus tihti nii, et pressisin ennast mingis valdkonnas kasvõi seinast läbi, tohutu pingutusega, ise taipamata, et veidi teises suunas on mu elus parasjagu uksed pärani valla. Mis teha, olen vahel veidi põikpäine, Sõnni päikesemärgi ajal sündinud. (Naerab.)

Tänu astroloogiale (ja ka muudele vaimsetele praktikatele) olen õppinud eluenergiat efektiivsemalt kasutama: seilan järjest enam pärituules, asjad sujuvad lihtsamalt, vahel suisa imelise kergusega. Kui lasen end õigel kosmoselainel kanda, pean ise märksa vähem punnitama. Ja see kogemus, kui laine kannab, on nii kirjeldamatult vahva!

Räägi paar sõna ka sellest, kuidas sa astroloogia juurde jõudsid? Kes sa oled ja millega tegeled? Mis on astroloogia sinu jaoks - töö, harrastus, loomulik osa elust?

Astroloogiahuvi äratamise osas olen tänu võlgu Igor Mangile. Kutsusime ta meie keskkooli kultuuriklubisse loengut pidama, ja tema jutt oli nii põnev-põnev, et sütitas mu südames sügava huvi elu tsüklite ja müsteeriumite kaardistamise kunsti edasi õppida.

Pärast keskkooli läksin New Yorki ülikooli, õppisin filmirežiid ja -montaaži, aga kõige põnevamad tundusid ikka ained, mida "tavalises" ülikoolis ei õpetatud - astroloogia, teadvuse tasandite uurimine meditatsioonis, unenäod ja šamaanirännakute praktika.

Pikka aega tegelesin selliste asjadega igapäevase töö kõrvalt, aga viimase viie aasta jooksul olen järjest rohkem suutnud oma huvid ja töö kokku viia: korraldan kursusi ja vaimseid seiklus-retriite Lääne-Mehhikos, kus talviti purjekal elan, kirjutan oma kosmose-surfari kodulehe (cosmicwaveastrology.com) jaoks igal kuul horoskoope ja annan astroloogilisi erakonsultatsioone.

Hiljuti oli põnev tellimus: kutsuti koostama astroloogilist pulmakingitust, mis sai teoks mu kunstnik-disainerist õe Karmeni abiga - mina kirjutasin noorpaari astroloogiast, Karmen kujundas sellest ilusa raamatu. Paar oli väga üllatunud ja rahul.

Lisaks kosmoselainete surfamisele olen hakanud suure innuga ka neid päris ookeanilaineid surfama. Meri on alati mu hinge toitnud, ja nüüd elangi mitu kuud aastast Mehhikos Vaiksel ookeanil peal. Loodan järgisel aastal veelgi rohkem aega purjetades ja surfates veeta.

Astroloogiliselt on mul üks pikk tsükkel lõppemas ja uus algamas (progresseerunud noorkuu Kaksikutes 2016. aasta kevadel). Põnev, nii palju uusi ideid ja võimalusi on avanemas!

Ookaenilaineteni jõudmiseks tuleb New Yorgis sõita metrooga.