“Klassikatähed 2013” veebilehel www.etv.ee/klassikatahed saab infot konkursi ja osalejate kohta. Sündmuste pulsil hoiab kätt saate Facebooki-leht www.facebook.com/klassikatahed.

“Klassikatähed 2013” on järg Eesti Kontserdi korraldatud noorte interpreetide konkurss-festivalile Con Brio alates aastast 1991. Saade valmib Eesti Televisiooni, Eesti Kontserdi ja Klassikaraadio koostöös.

---

Heigo Rosin (löökpillid) õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias/Flaami Kuninglikus Konservatooriumis.

23aastane Heigo on sündinud Põltsamaal. Kodulinna kuldse veini asemel on tema tuju ülal hoidnud hoopis muusika.

Muusikaõpinguid alustas Heigo nelja-aastaselt Põltsamaa muusikakoolis Õie Aruoja klaveriklassis. Edasised õpingud viisid ta löökpillide juurde, esmalt Põltsamaa ühisgümnaasiumi puhkpilliorkestrisse ja seejärel Heino Elleri nim Tartu muusikakooli õpetaja Raivo Rebase löökpilliklassi.

2011. aastal lõpetas ta Eesti Muusika- ja Teatriaka­deemia bakalaureuseõppe dotsent Rein Roosi löökpilliklassis. Praegu jätkab samas koolis magistriõppe teisel kursusel. Samal ajal õpib noormees Belgias Antwerpenis Flaami Kuninglikus Konservatooriumis Carlo Willemsi ja Koen Wilmarsi löökpilliklassis magistriõppe I kursusel.

Heigo on edukalt osalenud mitmel mõõduvõtmisel: Eesti puhk- ja löökpillimängijate konkursil Tallinnas I preemia, marimbakonkursil Fermos Itaalias (2011, 2012), löökpillikonkursil The Tromp Hollandis (2010, 2012), kolme kooli konkursil (II koht, 2008), üleriigilisel muusikakoolide löökpilliõpilaste konkursil (I–II koht, 2006).

Ta on mänginud mitme orkestri koosseisus: Liége’i Filharmoonia Sümfooniaorkestris, Flaami Kuninglikus Ooperiorkestris De MUNT, sümfooniaorkestris Il Novecento tuuril “The night of the proms” (2011, 2012), Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris, Rahvusooper Estonia sümfooniaorkestris, Vanemuise sümfooniaorkestris ja Tallinna Kammer­orkestris.

Solistina on Heigo esinenud koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestriga. Lisaks sellele on ta esinenud sooloprogrammidega nii Eestis kui välismaal: Poolas, Soomes, Belgias, Taanis ja Itaalias.

Terve Rosinate perekond on musikaalne: Heigo õde mängib flööti (Heili Rosin on 2010. aasta Con Brio võitja), vend saksofoni.

Heigo on heas mõttes trennihull. Enne vastutusrikkaid ülesastumisi võib ta harjutada 10–12 tundi päevas. Sportlik visadus on tulnud pikaajalisest võitluskunstidega tegelemisest. Tosin aastat karated on lihvinud Heigo löögi metronoomi täpsuseni. Rahustagem end sellega, et Heigo iga löök on asja eest ja lähtub ennekõike partituurist.

---

Marten Altrov (klarnet) õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, samuti Tallinna teeninduskoolis.

Marten on 22aastane pealinlane, kelle käes hakkavad ühtviisi imeliselt elama nii kulp kui ka klarnet.

Muusikaõpinguid alustas Marten viieselt, asudes konservatooriumis klaverimängu pedagoogilise praktika õpilaseks. Kaheksa-aastaselt jätkas ta õpinguid Nõmme muusikakoolis. Ühel suvehommikul tõi isa koju klarneti. Marten oli selleks ajaks üheksa-aastane ja sügisest jätkusid õpingud juba klarneti erialal (õpetaja Villu Musting). Hiljem õpetasid teda veel Madis Kari ning Meelis Vind, viimane jagas tarkusi improvisatsioonist ja džässist.

Edasi siirdus Marten Georg Otsa nimelisse Tallinna muusikakooli, kus tema õpetajateks olid Vello Sakkos ja Vahur Vurm. Seal pandi alus toredale kooslusele nimega Abraham’s Cafe, millega esinetakse kolmandat aastat.

Õpingute vältel on Marten palju reisinud. Esinemised on viinud teda Venemaalt Prantsusmaani ning Põhja-Norrast Lõuna-Aafrika Vabariigini. Praegu õpib Marten Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias II kursusel Hannes Altrovi klarnetiklassis.

Oma eeskujudeks nimetab Marten eestlastest Hannes Altrovit, Meelis Vindi ja Toomas Vavilovit. Maailmanimedest imetleb Martin Frösti, Mate Bekavacit ja David Krakauerit.

Muusikasõbrana on ta kõigesööja, ühtviisi mekivad nii Tšaikovski, Rahmaninov, Schumann kui ka Jackson, Beyoncé või Bobby McFerrin.

Noore mehe teine kirg on söögitegemine. Juba poolteist aastat on Marten paralleelselt muusikaga õppinud Tallinna Teeninduskoolis kokandust. Nii on teda nähtud ka Eesti Muusika- ja Teatri­akadeemia sööklas praktiseerimas. Seega – Marten on mees, kes tunneb, sõna kõige otsesemas mõttes muusikaelu köögipoolt!

---

Marcel Johannes Kits (tšello) õpib Tallinna muusikakeskkooli 11. klassis.

Kui Mstislav Rostropovitš oleks armastanud jalgrattaid sama palju kui Marcel, oleks neil meestel koguni kaks ühist kirge. Kahjuks pole maailmakuulsa interpreedi rattahuvist midagi teada. Ühendab neid aga mõistagi armastus tšello vastu.

17aastane Marcel Johannes Kits alustas tšelloõpinguid kuueaastaselt Lembi ja Reet Metsa juures. Aastal 2002 astus Tallinna muusikakeskkooli Laine Leichteri tšelloklassi, 2011. aastast õpib samas koolis Mart Laasi tšelloklassis. Ta on pälvinud preemiaid mitmel konkursil: 2004. aastal Austrias Liezenis rahvusvahelisel tšellokonkursil II koht ja 2006. aastal III koht; 2006 Lätis Kuldigas Davõdovi-nim tšellokonkursil I koht, 2010. ja 2012. aastal II koht; 2008 ja 2011 Riias Dombrovski-nim keelpillikonkursil II koht; 2007. aastal Tallinnas rahvusvahelisel konkursil “Noor muusik” III koht ja 2009. aastal II koht.

Marcel on solistina esinenud Läti Riikliku Sümfooniaorkestri, Tallinna Kammerorkestri, Pärnu Linnaorkestri, Liepāja sümfooniaorkestri ja TMKK sümfooniaorkestri ees.

2009. aastal sai ta stipendiumi osalemiseks Valdrese muusikafestivalil ja meistrikursustel Norras. Ta on osalenud prof Stefan Popovi meistrikursustel Bulgaarias ja Inglismaal. Alates 2010. aastast on noormees saanud täisstipendiumi osalemiseks Astona rahvusvahelistel suvekursustel Šveitsis, kus ta õppis Francis Goutoni ja Robert Rozeki juures.

Marcel Johannes on musikaalsest perest, tema mõlemad õed mängivad viiulit. Seega pole ansamblimängu harjutamiseks vaja kodunt kaugele minna.

Marcel armastab ekstreemsporti ega pea paljuks kossusaalis higi valada. Musitseerimisest ja õppimisest vabal ajal kulgeb ta peamiselt jalgrattasadulas. Francesco Toto 2008. aastal valmistatud tšello jääb sel puhul muidugi koju.