Kahel päeval annavad etenduse 18 näitemänguseltskonda. Kuna soovijaid on alati rohkesti, siis kõigi lavale pääsemiseks on korraldajad pidanud iga aastaga üha enam esinemisaegu lühendama. Tänavu on Muki sõnul ajapiiriks 45 minutit, kuid on ka 20- ja 30minutilisi lavastusi. “Repertuaar on mitmekülgne,” märkis Mukk.

Esinejate hulgas on ka üks näitetrupp – Avinurme suveteater Ida-Virumaalt –, kes on kohal käinud kõik kümme aastat, lavastajaks Malle Pärn. Kuna trupp ise on samuti kümme aastat tegutsenud, siis tähistavad nemadki ümmargust sünnipäeva.

Külateatrite festival sai alguse 2004. aastal, mil Kuhjaveres andis spontaanse etenduse Läsna külateater ning see pani käima järgmiste aastatega aina paisunud festivali. “Oleme festivali planeerinud 20. augustile kõige lähemale nädalavahetusele,” selgitas Mukk. “Nii tähistame ühtlasi ka Eesti taasiseseisvumise aastapäeva.”

Kõik etendused toimuvad vabas õhus ja mängitakse iga ilmaga. Aastate jooksul on üles astunud 56 näitetruppi 11 maakonnast. Kõige rohkem esinejaid oli mullu, mil astus üles 26 truppi.

Festivali patroon on algusest peale Kalju Komissarov, kes on olnud nõus ka harrastusnäitlejatele näpunäiteid jagama ja alati tunnustanud harrastajate entusiasmi.

X Kuhjavere külateatrite festivali esimese päeva etendused antakse Passaia talu õuel, õhtune simman on külamaja juures ning külamaja terrassil on ka järgmise päeva etendused.

Rohkem infot ja kogu kava leiab veebilehelt www.kuhjavere.ee.