Kõige tavapärasema lairibaühenduse hinnad võivad mõnedes liikmesriikides olla isegi pärast ostujõu arvessevõtmist kuni neli korda kõrgemad kui mujal.

66% inimestest ei tea internetiühenduse lepingut sõlmides, millise kiirusega ühenduse nad tegelikult saavad.

Keskmiselt saavad tarbijad lairibaühenduse, mille kiirus on vaid 75% kiirusest, mida lepingus lubati.

Ehkki Euroopa Liidus läbiviidud järjestikused telekomisektori reformid on aidanud telekomiteenuste osutamise ümber kujundada, on see sektor suures osas endiselt killustunud 28 riigisiseseks turuks. Hinnad ja eeskirjad on erinevad nii tarbijate kui ka operaatorite jaoks.

Eile avaldatud uuring näitab, et netiühenduse puhul kiirusega 12-30 megabitti sekundis (Mbit/s), mida enamik eurooplastest kasutab, on reklaamitud lairibaühenduse hinnaerinevus liikmesriikide vahel kuni 400%. Hinnad algavad eri riikides 10–46 eurost kuus ja võivad küündida koguni 140 euroni kuus.

Hinnakontrastid: odavaim reklaamitud lairibaühendus on saadaval Leedus (alates 10,30 eurost kuus), Rumeenias (alates 11,20 eurost kuus) ja Lätis (alates 14,60 eurost kuus). Mõnes teises riigis võib aga kõige odavam pakkumine olla 46,20 eurot kuus (Küprosel), millest ei jää palju maha ka Hispaania (38,70 eurot kuus) ja Iirimaa (31,40 eurot kuus). Suurim riigisisene hinnaerinevus on Poolas, kus pakkumised kõiguvad vahemikus 20–140 eurot kuus, ja Horvaatias (30–121 eurot kuus).

Euroopa Parlamendis tuleb järgmisel nädalal hääletusele Euroopa Komisjoni kava „Ühendatud Euroopa”, millega püütakse neid probleeme lahendada, suurendades tarbijate jaoks läbipaistvust ning võimaldades neile rohkem õigusi ja paremaid teenuseid.

Märkus: Hinnad on näidatud eurodes kuus 2013. aasta veebruari seisuga, sisaldavad käibemaksu ja neid on kohandatud vastavalt ostujõu pariteedile.