Kui jäin oma tütart ootama, tekkis kindel soov elama asuda Setomaale, kust on pärit üks minu vanaema ja vanaisa. Sobivat võimalust aga hetkel silme ees ei terendanud. Pidevalt mõlgutasin mõtteid, kuidas ühendada karjäär ja metsa sees elamine. 2018. aasta kevadel leidsin tööpakkumise, mis mulle väga meeldis ja otsustasin kandideerida. Kuna osutusin valituks, siis saigi minu ammune unistus tõeks ja minust sai värske Setomaa valla, Värska aleviku elanik.

Mis on olnud suurim raskus või väljakutse maal elamisel?

Meil väga suuri raskusi polegi esinenud. Alguses pead ise initsiatiivi näitama, et inimestega tuttavaks saada, leida endale meelepärased hobid ja tugivõrgustik ümber. Heatahtlikult uudishimulikud inimesed võivad algul ära ehmatada. Kui kohaned, siis hakkad mõistma, et see on osa turvatundest, mis maal elamise ka eriliseks teeb. Lastel on siin jällegi lihtsam, sest kõik on käe-jala juures (kool, lasteaed, muusikakool, noortekeskus, raamatukogu, sportimisvõimalused) ja kuna inimesed üksteist tunnevad, ei jää tavaliselt ka keegi korraldatavatest tegevustest kõrvale. Ikka kaasatakse ja motiveeritakse üksteist. Maal on iga inimene väga oluline!

Mis on parim, mida elamine maal on teile andnud?

Koduvallas elamine on andnud mulle esiteks hingerahu ja oluliselt tervemad närvid. Mu elu on mitmekülgsem kui kunagi varem. Kõiki päevi alustan ja lõpetan koertega metsas jalutades. Mu ümber on ääretult vahvad ja tegusad inimesed, seega igavuse üle kurta ei saa. Pigem tahaks rohkem kodus olla, aga vaba aeg saab kergelt sisustatud erinevate kogukondlike ürituste ja hobidega. Lapsel on turvaline, mugav ja hea siin kasvada. Kõik-teavad-kõiki süsteem on samuti positiivne, sest sa tead isiklikult inimesi, kes su lapsega lasteaias või koolis tegelevad. Kui sul on vaja torusid vahetada või kartulit osta, siis sa tead, kelle poole pöörduda. Iga päev on täis midagi uut ja huvitavat kui oskad silmad lahti ringi käia. Meil on neli aastaaega, mida nautida ja tugev pärimuskultuur.

Miks soovitate ka teistel kaaluda maal elamist?

Kui inimene armastab vaikust, loodust ja head seltskonda, ei karda ise käsi külge panna ja kogukonna heaks panustada, siis on maal elamine parim valik. Siin on võimalus teostada igasuguseid unistusi, millest sul endalgi alguses aimu ei olnud. Maal elamine on täiuslik kombinatsioon iseendaga olemisest ja hea seltskonna nautimisest. Raskusi ja muresid tuleb igal pool ette, neist saab üle aktiivne ja teotahteline inimene nii linnas kui maal.

Maal elamise päev on üle-eestiline algatus, mille eesmärk on kutsuda maale elama veelgi rohkem tegusaid ja särasilmseid inimesi.


Laupäeval, 28. septembril avavad kõigile huvilistele oma uksed 35 valda Hiiumaalt Setomaani ja Alutaguselt Häädemeesteni.


Sel päeval ootavad Sind külla lasteaiad, koolid, tervise-, kultuuri ja spordikeskused, külamajad ja ettevõtted – kohad, mis kujundavad elukeskkonda maal.


Loe lähemalt aadressilt
.