* * *

Liina, “Tähed jääl” ja “Minu mees suudab” on ju nii erinevad saated. Kas pole raske end pidevalt ümber lülitada?

Ei ole nad nii erinevad midagi. Ning ei ole üht keerulisem teha kui teist. Neid mõlemaid tuleb lihtsalt teha hästi. On vaja endale väga täpselt selgeks teha, mismoodi saade peab välja nägema, mis on sinu roll, ja siis seda väga hästi tegema.

Ma olen ka selliseid saateid juhtinud, kus pidin kogu aeg mõtlema, kuidas midagi teha, kuidas kokku monteerida. Näiteks “Hooaega” oli lihtsam teha, sest vastutasin kogu saate eest ja teadsin kõiki asju otsast lõpuni. Neid projekte, kus lähed lihtsalt kohale nagu saatejuht, on isegi raskem teha kui seda saadet, mille eest ise vastutad.

Kuidas telesse sattusite?

Ma lõpetasin 2005. aastal Tallinna Ülikoolis telerežii eriala. Ained, mida seal õppida tuli, andsid võimaluse olla hea mitmel alal. Nii mõnigi minu kursusekaaslane tegutseb nüüd režissöörina, produtsendina, toimetajana...

Viimasel ülikooliaastal kandideerisin Tartu stuudiosse “Terevisiooni” saatejuhiks. Ülikoolil oli tihe koostöö ETVga, käisime seal pidevalt. Ju siis nii silma jäin. Osutusin valituks ja käisin nädalas korra Tartus saateid tegemas. Aga eks see sõitmine ikka lõpuks väsitas ära.

Kuid siis muudeti süsteemi ja Tartu “Terevisioon”, mida oli kallis toota, lõpetati ära. Ning mul oli väga hea meel, sest mulle see lõpp sobis.

Aga silma jäin ma siiski. Ja kui nähakse, et saad hakkama, küll siis tulevad ka pakkumised. Praegu juhin saadet “Tähed jääl”, enne seda juhtisin “Sõnasõda”, Mart Sanderiga saadet “Tantsud tähtedega”.

Viimaste aastate tööd on kõik pakkumistena tulnud, mitte et ma oleksin pidanud kandideerima.

Elu on näidanud, et heal saatel ei pruugi kõrge vaatajareiting olla.

Jah, on väga tugeva reitinguga saateid, mida mina näiteks üldse ei vaata. Saade peab olema hea, aga headus ei pruugi alati kokku langeda reitingu tugevusega.

Minu jaoks on kõige olulisem, et saade, mida juhin, meeldiks mulle endale, et ma oleksin ise rahul sellega, mida teen. Kui oled saatejuht, siis pead sellest tööst saama midagi rohkemat kui palka.

Tegutsete vabakutselisena?

Jah. Kunagi alustasin ETVs, aga minu teised tööd on kõik läinud Kanal 2. Praegu siis “Tähed jääl” ja “Minu mees suudab”. Need on mõlemad suurprojektid.

“Tähed jääl” on väga huvitav selles mõttes, et vahetunud on produktsioonifirma. Kui “Tantse tähtedega” tootis BEC, siis saadet “Tähed jääl” toodab PROLAB.

Kas ise uiskudega jääle ei kipu?

Vabatahtlikult ma sinna uiskudega ei kipu. Aga kui saatejuhina oleksin pidanud uisud alla panema, küll ma siis oleks selleks valmistunud.

Saade “Minu mees suudab” leidis äramärkimist ka “Ärapanijas”, kus kommenteeriti õnnetu mehe rippumist, muna suus ja pall jalge vahel.

“Minu mees suudab” on väga kihvt saade. Olen avastanud, et mu oma tutvusringkond, kes ei ole selline, et istub pidevalt teleri ees ja vaatab ära kõik saated, räägib sellest.

“Minu mees suudab” on pannud endast rääkima. Arutletakse selle üle, mida üks või teine mees on teinud. Mehed arutlevad, kas nad oleks ka samu asju suutnud teha.

Minu tutvusringkonnas on mõned mehed juba ostnud mitmesuguseid vahendeid, et üritada teha järgi neid asju, mida saates teised mehed on teinud. See saade on pannud inimesi kaasa elama mitte ainult rääkides, vaid ka tegutsedes.

Olete ka Uuno Raadio hommikune ärataja. Kuidas ühele noorele naisele nii varane töölesättimine ka istub?

Raadio puhul ma naudin seda, et ei pea ennast üles lööma. Kui kunagi oli nii, et välja minnes tegin endale igal juhul meigi ja soengu, siis nüüd on nii, et varahommikul ma neile asjadele aega ei raiska.

Tõusen, hüppan duši alt läbi, istun autosse ja sõidan tööle. Kui ühel nädalal tuleb minna tööle kella kuueks ja teisel seitsmeks, siis pole see varajane ärkamine nii hull midagi.

Ja töö on nagu ikka hommikuprogrammides: vahendada uudiseid, põnevaid teemasid, korraldada eetris mänge. Neli tundi – kella kuuest kümneni – peab kuulajaile huvitavaks tegema. See on meeldiv ülesanne.

Kuidas elukaaslane suhtub neisse varastesse ärkamistesse ja hilistesse tulekutesse?

Ega neid hiliseid tulekuid nii väga palju ei olegi. Olen suutnud oma asjad sättida päeva peale. Kuna alustan väga vara, siis olen ju mõistlikul ajal kodus. Loomulikult, kui on telesalvestused, venivad päevad pikemaks. Saatega “Tähed jääl” on praegu pühapäevad kinni. Aga mis seal ikka, varsti saab see aeg läbi.

Kas saate tegelda asjadega, millest ülikoolipäevil ametit õppides unistasite?

Unistustest minu puhul rääkida polegi päris õige. Ma ei istu tavaliselt selleks maha, et unistada. Kui mulle miski meeldib, siis hakkan sellega tegelema. Eks siis paistab, kas läheb nii, nagu peab minema või läheb kuidagi teistmoodi. Igatahes on mul alati olnud soov esineda – kas laval või ekraanil. Olen ilmselt edev inimene ja mulle meeldib esinemine. Ning telesaate juhtimine on ka esinemine.

Kui tähtis on teie meelest saatejuhi hea väljanägemine?

Ma olen kindel, et sellel on päris suur osa. Kenasid noori naisi on väga palju. Ja ma usun, et mina pole ekraanil mitte oma kena välimuse pärast. Samas, kui sa ei näe hea välja, ei saaks juhtida sellist saadet nagu “Tähed jääl”.