Jõgeva maavavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnamuuseumi töötaja Aili Kalavus lõid Märt Avandi tavakohaselt "Kevade" ainestiku ja Joosep Tootsi tegelaskuju jälgides ahjuroobiga Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadiks ning Avandil tuli ka preemia laureaadi vanne anda. Ahjuroop aga kingtiti Märt Avandile.

Huumoripreemiaks sai Märt Avandi üle 3300 eurot, ning vastav summa on ennekõike kokku kogutud annetustest. Vastates premeerimistseremooniat juhtinud Palamuse rahvamaja juhataja Ivar Vinkmanni küsimustele ütles Avandi, et naljategemine on tema jaoks ennekõike tõsine töö.

Avandi märkis, et hidab kõgelt Oskar Lutsu loomingut ja avaldas arvamust, et Lutsu loomus võis olla üsna sarnane sellele nagu seda on filmis "Sügis" välja mänginud näitleja Väino Laes.

Lühisutluses sai Märt Avandilt küsitud, kas ta koos naljategemispartneri Ott Sepaga (2011 aasta Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat) oleks nõus mängima ka Kevades Tootsi ja Kiirt, kui selliseid rolle pakutase?

"Oleneb muidugi lavastajast, kuid eks ma selle rolli ikka vastu võtaks. "Kevade" on põhjusega raamat, mida kõik eestlased teavad. See on väga hästi kirjutatud. Kas ma mängiksin Tootsi või Kiirt ei tea praegu öelda, sest nad on mõlemad väga koloriitsed kujud. Kindlasti annaks hea Kiire mõõdu ka Ott Sepp. Ott on mitmekülgsem näitleja kui tavaliselt arvame. Ka minu kohta on nii, et kui võetakse koomikuna arvatakse, et kogu lugu, kuid ise teame, et tegelikult on asjad teistmoodi."

Usutluses Maalehele märkis Märt Avandi, et tema ettekantud šketsides on käsitletud ka maaelutemaatikat. "Seda aga ikka "Tujurikkuja" üle võlli võtmes ja veidra nurga alt. Näiteks üle-eelmisel aastal sai esitatud nalja, kus üks talumees kasvatas lastkarja, kuid oli nukker, sest see eriti sisse ei toonud, sest "kari" sööb palju, kuid tulu on vähe," lausus ta.

"Ma vaatan Märdi esinemist šketsides ning olen ka ise nende sünnitusproessi juures. Minu kriitika huvitab teda ikka. Samuti on ta küsinud arvamust mu emalt Laine Mägilt," ütles tseremoonial viibinud Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadi abikaasa Liis-Katrin Avandi. Liis-Katrini mainis ka, et Avandite maakodu asub Pärnus, kus ennast igati mõnusalt tuntakse.

Märt Avandi on 25 Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat. Preemia välja-andmise algatasid omaaegne Kevade kolhoosi esimees ja nüüdne talupidaja Jaan Koll ja ajakiri Pikker. Esimeseks laureaadiks kuulutati Priit Aimla Praegu annavad preemiat välja Palamuse vallavalitsus ja sotsiaal, kultuuri ja spordielu edendamisega tegelev OÜ Sokuturi.

Palamuse vallavanem Urmas Astel märkis, et Märt Avandilt on saadud põhimõtteline nõusolek ka sügisese Paunvere laada ja väljanäituse juhtimiseks.