"Mõned naeravad selle üle, et mehi treenitakse järgmise olümpia või vähemalt invaolümpia jaoks. See kõik on pigem inimlik kadedus," on projekti üks algataja, meestearst Kristo Ausmees külajuttudest üle. "See, et oleme koos näitab, et asjal on jumet."

Suve jooksul on saadud mitmel korral kogu grupiga kokku ja nii koos kui ka üksikult tervisesporti harrastatud. Nelja kuu taguste ja nüüdsete tervisenäitajate võrdlus kinnitab, et aktiivne liikumine on meeste tervist parandanud - keskmine kehakaal, vööümbermõõt, kolesterooli ja veresuhkru tase on langenud ning meessuguhormooni testosterooni tase tõusnud.

Kusjuures kõige paremad tulemused tulid suurima vööümbermõõduga (üle 100 cm) meeste grupis. Need 10 meest kaotasid nelja kuuga kokku 30 kg kehakaalu ja nende testosterooni tase tõusis 10%.

"Tegutseme selle nimel, et Eesti mees jõuaks 25 aastaga Euroopa tervemate hulka," avalikustab Kristo Ausmees suure eesmärgi.

Alustanud 37 mehest kõik nelja kuud vastu ei pidanud. Pärast tervisenäitajate mõõtmist selgus, et nelja mehe tervis oli nii kehvas seisus, et aktiivse liikumise asemel tuli neil hoopis arstide poole pöörduda. Viis meest ei saanud aga grupis ühel või teisel põhjusel osaleda. Kokkuvõttes võtsid 28 neli kuud vastu pidanud meest kaalus alla 41 kg.

Trenni tehakse isuga

Kui enamus mehi on senisest rohkem liikuma hakanud, siis söömise ohjamine osutus arvatust raskemaks.

Siim Ausmehe eesmärk oli 94 kg pealt nelja kuuga viis kilo kaotada. Tegelikuks tulemuseks kujunes poolteist kilo. "Trenni teen rohkem, aga see söögivärk," ohkab mees. "Igati proovid tagasi hoida ja elukaaslane ka toetab, aga vahel ikka libastud."

Kuna neli kuud tagasi endaga sõlmitud kihlvedu võita ei õnnestunud, tuli kihlveo aluseks olev summa loovutada ühiskassasse tulevaste terviseettevõtmiste tarbeks.

Tartu Arctic spordiklubi juhataja Kaspar Engelbrecht tunnistab, et kuigi võidakse arvata, et spordiklubi juht käib iga päev trennis, tegelikult see nii ei ole. Pigem möödusid ta päevad istudes, millega kaasnes nii kõhu kui ka kaalu kasv.

Tema üks eesmärk oli kolm korda nädalas spordiklubis rassima hakata, nii et selg märg. Selle osa kihlveost on ta ka täitnud ja lausa ootab võimalust dressid selga tõmmata. Teisest eesmärgist - langetada kaalu 90 kg pealt 82 peale, jäi kolm kilo puudu. "Eks ma saavutan selle järgmisel aastal," on mees optimistlik.

"Te võite ennast lolliks treenida, aga kui söömisega tagasi ei hoia, siis kaal ei lange," toob Mati Kermas grupikaaslased reaalsusesse. "Halvaa ja rosinatega magus kohupiimakreem unustage ära! See on alla 17aastastele ja teie sellesse gruppi ei kuulu."

Kermas tõdeb, et kaalu kontrolli all hoidmine ja söömise piiramine on ka tema jaoks väga raske. Samas eesmärk - iga kuu 30 tundi vähemalt 130se pulsisagedusega treenida - sai täidetud. "Kepikestega värskes õhus võib jalutada, aga südant tuleb ka arendada," põhjendab ta sellist eesmärki.

Kihlvedu iseendaga on kõige mõjusam

Toidusedelile rohkem rõhku pannud meestel õnnestus ka kaalus rohkem alla võtta. Ses osas oli edukaim grupi vanim liige, 70aastane Kalju Valgerist, kes kaotas plaanitud kuue kilo asemel lausa üheksa.

Andres Joosepson tunnistab aga, et kuigi liikumise osas ta aktiivsus ei tõusnud, hoidis ta toiduga tagasi ja kaalukadu oli 2,5 kg. "Ega ma hästi ei uskunud, et kaal alla läheb, aga läks!" rõõmustab mees.

Gert Krabbi pidi aga tõdema, et nelja kuu tagusega võrreldes on nii kaal kui ka vööümbermõõt natuke kasvanud. "Lubasin suitsetamise maha jätta," avalikustab ta oma eesmärgi ja arvab, et ehk on kaal selle täitmisega seoses ajutiselt kerkinud.

"Iseendale antud lubadus ja kihlvedu on kõige mõjusam," arvab Krabbi kokkuvõtteks.

Allolevatel piltidel mehed enne ja nüüd.

Tartumaa mehed on oma tervise nimel vägagi valmis liikuma, tarvis on leida lihtsalt sütitav säde, mis aastatega miskipärast eelkõige kõhu kanti       kogunenud potentsiaali lõpuks tegudeks vallandaks.
Projekti "Mehed liikuma" Tartumaa grupp on nelja kuu taguse ajaga võrreldes paremas vormis ja kokku 41 kg kergem.