Proovisin leida seiku ja sündmusi võimalikult paljudest valdkondadest, et näidata elu kogu oma kirevuses. Olen tuletanud meelde mitmeid tragöödiaid ja skandaale, mis on omal ajal ühiskonda vapustanud, tekitanud kõneainet, aga hakkavad vaikselt unustuse hõlma vajuma.

Mõned näited sellest valikust.

Eesti Vabariigi üheks sünnidokumendiks on Tartu rahuleping. Tartu rahukonverentsi lõpubankett oli planeeritud Segerlini restorani.

Algul oli külmlaud ja vodka. Klaase tühjendati ohtralt. Söökide juurde kulistati 24 pudelit Prantsuse päritolu šampanjat. Pudelivarud vähenesid.
Banketil osalejad hakkasid minema konverentsimajja lepingule alla kirjutama. Eestlastest olid vägijoogid kõige rohkem liiga teinud Poskale. Samal ajal tegelesid venelased oma väsinud kamraadi(de)ga.

Pidi hakkama allakirjutamise koosolek, kõik olid kohal, kuid Poska tool tühi. Poska magas veel teises toas sohval. “Kõndisime üksteise käekõrval koosoleku ruumi. Ta kõnnak oli aeglane, aga kindel,” on meenutanud Tomingas, kes oli šefile abiks ka lepingule allakirjutamisel.