VAATAKS TÕTT
MAIMU BERG: “Jääb mulje, et mõnelgi Eesti erakonnal on mitu nägu – ühte näidatakse kodumaal, teist välismaal, kolmas on valijatele näitamiseks. See vuntsitakse üles enne valimisi.”
Postimees, 3. oktoober 2001

TÕRRE PÕHJAST
Autobiograafia on enamjaolt alibiograafia.
CLARE BOOTHE LUCE


INNA VAATLUS
INNA AEG

Hapud või magusad mandariinid?

Olge valvel! Tuleb poliitik ja koputab uksele. See on hea – vähemalt on meie koputajad teada.

Hull aeg nõuab hulle inimesi. Ja paberit selle kohta ei olegi vaja.
Valimised näitavad inimese tõelist palet. Veidrat käitumist tuleb igast asendist, nii et isegi Paldiski maanteel on raske diagnoosi panna. Vahepeal hakkad juba iseenda mõistuses kahtlema – äkki olen hoopis mina kui valija imelik?

Mõned läksid metsa kännu otsa ellujäämiskursusele – selge vihje, et metsa poole.

Või võtame näiteks Maire. Lähen mina Võrus kohvikusse, ja mida ma näen: nühib teine seal laudu koristada ning klientidele toitu ette tassida. Endal selline rõõmus nägu peas, nagu töötaks vanade heade aegade tuules kaugel Ameerikamaal.

Samal päeval kuulsin, kuidas Urve Viru keskuses teenindaja ametit proovis. Kui nad mõlemad ka pärast valimisi teenindajana tööle lähevad, kergitan austusest oma vanamehel Ainil kaabut.
Vaevalt said Tammsaare ja teised sünnist saadik sotsid valimispaanikat alustada, kui nende esimees Indrek juba üle pika aja Õnne-seriaali ilmus.

Nagu Autorollost veel vähe oleks, hakkas Keit oma Soome kolleegi ja suursaadikuga plõksima – täiega otse pasunasse!

Taavil tuli äkki meelde Eesti uus narratiiv, ehkki umbes aasta tagasi oli ta kindel, et seda pole vaja.

Vana hea muusikaga püüab hingi Edgar. Vaevalt saime teada, kui palju maksumaksja raha ta enda omade reklaami peale on kulutanud, kui hakkas leierdama tuttavat plaati, et teised on ka pahad.

Mind huvitab väga, miks ei võiks mõni mehine kandidaat käised üles keerata ja asfaldiauke parandama minna? Praeguste ilmadega oleks hea teid parandada.

Üleüldse on raudselt aeg, et doktor Ennet sekkuks ja imelikult käituvad kandideerijad üldise heaolu ja tervise nimel visiiditasust vabastaks. Kes kohale ei ilmu, sellelt võetakse viivitustasu.
Et valimiste-eelne aeg inimväärselt, rahulikult ja närve kulutamata üle elada, peaks riik aktsiisitõusu kiuste igaühele ette nägema tasuta pudeli viina päevas.

NB! Poliitik, narrid valijat üheksa korda, jätab tema sind üheksa aastat valimata!

PS. Palun Riigikogul käesolev protokoll hävitada, et ühtegi jälge alles ei jääks.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Külavanem Mäidu Äädikas sai jõuluvanalt kurja kirja. Mäidu avalikustas kirja sisu külarahvale. Jõuluvana oli hirmus pahane selle üle, et Luuavarre ajalehes ilmusid karikatuurid päkapikkudest.

“Päkapikud on pühad ja nende üle pole lubatud nalja heita!” kurjustas jõuluvana ja hoiatas, et kui külalehes peaks veel mõni selline pilt ilmuma, ei maksa aasta lõpus enam susse aknalauale sättida.

Mäidu võttis asja tõsiselt ja korjas kõigilt pliiatsid ära. Laupäeval toimub Luuavarres pidulik pliiatsipõletamine. Neljast kärutäiest pliiatsitest peaks saama korraliku lõkke, mis kedagi külmaks ei jäta. Tuha võivad soovijad endale aeda põõsaste alla viia.

Filosoofid aga on varsti Luuavarre ühed rikkamad mehed – taarahind kerkib päris kõvasti. Enne 1. veebruari ei jõua ükski tühi pudel ega purk taara vastuvõttu.

Leida murrab pead, kas asuda tööle telekasse, raadiosse või ajalehte. Toimetused on ajakirjanikest hõredaks jäänud. Ega nad poodi käru lükkama trügi, vaid tahavad kõik nupule vajutama hakata.
Naisuke on juba mõtteid paberile sirgeldanud. Kui ta näiteks telekasse kutsutakse, paneb ta kohe käima kanali, mis 24/7 seebikaid näitab. Pooleli on tal veel nende inimeste mitte just pikk nimekiri, keda ja mis järjekorras ühest jutusaatest teise kutsuda.



TÕSI TAGA


Mida vähemaks jääb kodanikke, seda rohkem tekib erakondi.

Tänavapilti tungib enne valimisi poliitikute Facebook.

TARMO VAARMETS

Facebook on nuhtlusvõrgustik.
Eesti mees on rootsi pangaga laenujalal.
Kui naine on kodust ära, teeb mees maotuid nalju.
Naine mõistab meest poolelt sõnalt, kuid enamasti süüdi.
Esimene röövel kustutab eluküünla, viimane – tule. Poliitik protokolli.
ANDRES ÜLVISTE

PAETISME
1. aprillil tõmmatakse haneks vähem inimesi kui valimiste eel.
Kultuuriministeerium võtab tööle nõuniku, kes ei riisu ega varasta.
Rahvusvahelistel tuletõrjevõistlustel lähevad tulle ka meie pritsimehed.
JÜRI PAET