Minuni on jõudnud riigikogu liikme staatuse seaduse uus, täiendatud ja parandatud trükk koos kõigi lisadega ja lisade lisadega, kus kõige olulisemal kohal on välja toodud uue koosseisu hüved.

Uusi saadikuid ootab ees saabumishüvitis. See tähendab, et kuna Riigikogust lahkumisel on juba mitmendat koosseisu järjest ette nähtud hea töö eest lahkumishüvitis, siis paljudel saadikutel tekitas küsimusi, et miks ei saa saabumishüvitist.

“See annab veelgi hoogu juurde hea töö tegemiseks,” öeldakse seaduse muutmise seaduse eelnõu muutmise seaduse eelnõus. Kui lahkumishüvitis on kuue kuu palk neile, kes on Toompeal istunud aasta ja kauem, siis saabumishüvitist saavad kõik saadikud samuti kuue kuu palga ulatuses, olenemata sellest, kas saadik kavatseb Toompeal istuda alla aasta või üle aasta.

“Saabumishüvitis aitab üle elada seda kuu aega, mil saadik palka ei saa. Sisuliselt saabumistoetuse saab ta valvelauast kätte kohe, kui on ametivande andnud. Saabumishüvitis on oluline ka seepärast, et paljud tulevad väiksema palga peale riigitööd tegema, seega tuleb sissetulekute kaotust hüvitada,” seisab seletuskirjas.

Uue muudatuse järgi kehtivad kõikidele saadikutele sisseelamistoetus (kuni aasta aega iga kuu 50% palgast) ning neile saadikutele, kes tulevad Tallinnasse kaugemalt ehk maalt, hakatakse maksma koduigatsustasu. Endiselt säilivad neile palk, kuluhüvitised, iga kuu istungitevaba nädal, iga reede vaba ning juuni-juuli-august – seda olenemata tõsiasjast, et nad on tööl 24/7.

Uue muudatuse järgi hakkavad saadikud Toompea lossi nii puhvetis kui sööklas tasuta süüa saama (avatakse supi- ja praeköök), selleks tuleb esitada kantseleile vormikohane avaldus koos viimase kuue kuu pangakonto väljavõttega. Talongid saab kätte iga kuu esimesel päeval söökla kassast.


NB! Kuna sularahaautomaat viidi lossist ära, hakkab kaks korda kuus neljapäeviti lossi ees parklas käima pangabuss kella 9–12ni. Et saadikud ei pea pikas järjekorras seisma (jumal hoidku tuulise ja vihmase ilma eest!), soovitatakse võtta järjekorrapilet.

Inna vaatlus

Inna aeg


Muda Mihkel pajatab

Olgu valimiskampaania tuhandest tänatud! Nüüd on mul tasuta küte ja seda paberipahna, mida poliitikud postkasti toppisid, jätkub põletamiseks kuni järgmiste valimisteni. Vahel on küll selline tunne, kui näopildiga paber pliiti lendab, et tegelen genotsiidiga. Kuigi jah, ega nad eriti hästi taha põleda, kuid asja ajab ära ja toa saab soojaks.

Ühel päeval helises telefon ja Leida ruttas vastu võtma. Hetkeks lõi Leida nägu särama, sest arvas, et helistati Garden Hallist. Ütles, et ilus mahlane mehe hääl oli. Pärast selgus, et tegemist oli hoopiski kardinate müügimehega, kes soovis mesimagusa häälega oma kaupa kaela määrida.

Leida tegi suure avastuse. Hakkas makaronidest jahu tootma. Taob makaronid hästi peeneks ja jahu missugune. Korra on omavalmistatud jahust ka pannkooke valmistanud. Kerge makaronide maitse oli kookidel juures, kuid polnud häda miskit. Olen elus palju hullemaid asju söönud.
Kevad on kätte jõudmas ja peagi hakkavad naisnähtused meestele silmailu pakkuma, kui oma talvevammused kappi koidele puremiseks panevad. Oi seda lusti ja rõõmu siis!

Teisipäeval käisin poes ja vaatasin, et filosoofide sekka oli sattunud uus mustanahaline liige. Ajasin meestega juttu ja uudistasin, et kuidas
üks mooramaamees teie punti sattus.

Tuli välja, et polnudki Aafrikast, vaid vana stammkunde Leo, kes vindise peaga oli näoli söehunnikusse kukkunud. Nüüd ootab Leo kevadist vihma, mis näolt siis selle mustuse ära peseks.

Ilusat kevadet!



Osale Valtmani- nimelisel karikatuuri-võistlusel

Tuntud väliseesti karikaturisti Edmund Valtmani auks korraldavad naljasõbrad järjekordse karikatuurivõistluse, mis peetakse seekord koos huumoripeoga Kohila vallas.

Tänavuse karikatuurivõistluse teema on “Minek“.

Karikatuurid mõõdus kuni A-3 saata hiljemalt 6. aprilliks Kohila vallavalitsusse aadressil Vabaduse 1, Kohila, 79804 Raplamaa. Parool: “Karikatuurivõistlus”. Saata Jaanus Kõrva nimele. Töid palutakse üle kolme mitte läkitada. Tööde tagaküljel olgu kõik kontaktandmed ilusti kirjas.

Karikaturistide austamine ja autasustamine toimub Kohilas juba 11. aprillil koos huumoripeoga Grupipilt. Selle algus on kl 17 kohalikus haridustemplis ehk koolimajas aadressil Kooli 1.
Õhtul esinevad: Jüri Paet, Küla Karla (Jaanus Kõrv), Kaarel Tuvike, Margus Abel, Abruka Maali (Lea Kuldsepp). 

Õhtut juhib Jüri Aarma.