KIIL JA KERJANDUS

Kolm hõikut
“Head uut aastat!”
hõikas kohus
paadunud vargale.

“Mine metsa!”
hõikas ürask,
kui kirp koera kiitis.

“Pead-jalad koos!”
pahandas pott,
kui sülti keedeti.
A. ITSKOK

“Naeri” püsiautor A. Itskok on välja mõelnud luulevormi hõiku – jaapani haiku eesti hõimlase. Hõikude esitrükk oli Loomingu 2014. a jõulunumbris.

Hõiku on vellerism, millel otsekõne on kõnekäänd vms keelend, saatelause verb on (soovitatavalt) “hõikas” ning mis koosneb kolmest värsist silpide arvuga 4, 4, 6.

Vellerism (wellerism) on folkloori lühižanr, kus kasutatakse kõnekäändu, vanasõna vms keelendit koomilises kontekstis. Näiteks “Seda teed peame kõik käima,” ütles vanatüdruk, kui pulmarongi nägi. “Aeg on raha,” ütles kelner ja liitis kuupäeva arvele juurde.



INNA VAATLUS
INNA AEG


Lambada aastat!

Kuna veebruarist alates saab tühja taara eest rohkem raha, käib meil meeletu manustamine. Ostan oma vanamees Ainiga praegu odavalt kokku pooleliitriseid plastpudeleid (eriti džinni), maksame iga pudeli eest 4 senti pandiraha, joome ära ja jätame taara tallele. Hunnikud kasvavad.

1. veebruari hommikul viime taara ära ja saame pudeli eest juba 10 senti. Nii et tervelt 6 senti võitu! Pole paha ka see, kui klaaspudeli (õlu) eest maksad praegu 8 senti panti, aga pärast saad 2 senti rohkem tagasi. Kui see ei ole äri anno domini 2015, siis mis on?

Käisin uue aasta esimesel esmaspäeval Toompea lossis, et saadikutele õnne viia ja head uut aastat soovida. Selgus, et nad polegi veel tööle jõudnud – kuna aastavahetustrallist väsinud, puhkavad nädalakase veel.

Lossi vestibüülis kohtasin siiski Heimarit. “Tahtsin taara ära viia, aga õde ütles, et praegu pole õige aeg,” ütles ta. Noogutasin viisakusest, et tean juba. Lenk kohendas ninal prille ja kobis taarakandamiga oma kabinetti tagasi.

Igoriga sain kokku puhvetis. Tegime peaparandused, tühjad pudelid palusin endale. “Ükskord saan ma europarlamenti niikuinii,” ütles ta, mis on tema uue aasta lubadus, ning lubas ka taarat koguda ja õigel ajal ära viia.

On sümboolne, et Riigikogu valimised toimuvad just lamba-aastal. Nuta või naera, millise oina järel lambakari joonduma hakkab ning kellest saab karjus.

Kuna valimislubadused on niisama ohtlikud kui kiirlaenureklaamid, peaksid ka valimisreklaami juures olema hoiatus. Umbes nii, et “Tähelepanu! Tegemist on valimislubadusega, milleks ei pruugi raha jätkuda. Vajadusel pidage nõu asjatundjaga, kes aitab teil õiget otsust langetada.”

Teateid Keskerakonna listist. Valimiste puhul tahab Edgari nime all välja tulla uus raamat pealkirjaga “Valimisime”. Variautor Ivol pole kuuldavasti enam aega. Kes on “Jõuluime” järel valmis appi tulema?

Luban uuel aastal, et kasvatan Eurovisiooni jaoks habet. Kas õnnestub, ei oska öelda, kuid tähtede seis, Pluuto asend ning kvadraadid annavad lootust.

Kas keegi teab, mis on analüütiku ja astroloogi sisuline vahe metatasandil?



MUDA MIHKEL PAJATAB

Nüüd on siis selleks korraks kõik möödas – jõulud peetud, vana aasta ära saadetud. Otse enne jõule läks Leida poodi, nägi seal pika habemega vanameest, suur pungil kott turjal, ja hakkas talle salmi lugema.

Vanamees kuulas Leida salmi ära ja soovitas seda siiski jõuluvanale lugeda, kuna temal polevat kinki anda. Mees oli tulnud poodi taarat tooma.

Muidugi said filosoofid mehe moodi naerda. Ühel pidi õlugi kurku kinni jääma. Aga muidu särab neil silmis puhas rõõm, sest taarahind tõuseb. Nad loodavad, et kunagi jõuab aeg sinnamaani, kus sisu maksab taarast vähem.

Vaevalt saime jõulusöömaga ühele poole, kui tuli juba vana-aasta roogade kallale asuda. Sõime Leidaga kahe peale vist paar siga ja tünnitäie kapsast ära. Käime praegu ringi nagu sumomaadlejad – suur punnis kõht ees.

Eks nüüd tule mõnd aega paastuda ja rohkem rõhku vedelikule panna. Lähengi Põhu Karlale head uut aastat soovima.

Leida vaadaku ise, kuidas omadega toime tuleb. Ta on kokku ajanud kõikvõimalikud horoskoobid ja uurib neid nagu teadlane.

Vahel on tal nägu peas rõõmus, nagu oleks moosivargil käinud, vahel kurb, nagu oleks keegi lähedane teise ilma läinud.

Eks ta ole veidi segaduses jah, sest mine võta kinni, mis horoskoop see kõige õigem on. Küll ta igaühest endale parimad palad välja nopib.
Ega siis muud kui edu talle!



VAATAKS TÕTT
ARDO HANSSON

: “Eesti majanduse tulevik pole ei süsimust ega lumivalge, vaid helehall.”

Postimees, 15. november 1997

TÕRRE PÕHJAST
Tuleviku tõeliselt hea külg on selles, et ta tuleb päevhaaval.
ABRAHAM LINCOLN

TÕSI TAGA
Kui rüübata viskit jääga, võib kukkuda jooma.
Kas külmarohi aitab soetõve vastu?
Mõni büst vajaks rinnahoidlat.
Kannibalile maitsesid pioneerid, sest need olid alati valmis ehk konstantselt küpsed.
ANDRES ÜLVISTE

ABIKS ELULE
Kui kasiinosse lähed, pane jalga korralikud aluspüksid. Võib-olla pead tagasi tulema nende väel.
ÕNNE NÕU