Ta loodab, et nendel teemadel avalikult rääkimine-kirjutamine viib ikka veel lähisuhtes vägivalda kannatavad naised arusaamiseni, mis nende kodus tegelikult toimub.

Aeg end leida

Margo Orupõld soovitab sihikindla vägivalla all kannatavatel naistel kindlasti nõustamisele tulla. Kogemusnõustajad, teraapia ja metoodilised harjutused aitavad neil taas “mina ise” rolli ehk enesekindlust leida.

“Inimeseks olemisel, nagu ka nende naiste puhul, on oluline mitte karta homset,” ütleb Margo Orupõld. “Kui ma täna olen enesekindel, siis see, mis homme juhtub, pole oluline, sest ma saan sellega hakkama!”

Naiste tugikeskuse abilised aitavad ilma, et nad jääks juhtunusse kinni. Väärkoheldud õrnemat sugu õpetatakse endale valetamise lõpetamist ja probleemidega püsivalt tegelemist.

Pärnu tugikeskuses on isegi humoorikas tabel vägivaldsete meeste määramiseks. “Läbi nalja võtame pinge maha,” tõstab Margo Orupõld metoodikalt loori. “Kui saab selgeks, mis paneb mehi nii käituma ning kuidas naine on vaikselt käest andnud otsustamisõiguse, siis on kohe näha, kuidas silmad lähevad suuremaks. Kui naine saab aru, et tema on see, kes saab vägivallaringi lõpetada, siis see ka juhtub.”

On naisi, kes ekslikult arvavad, et nad tulevad olukorraga kodus toime paremini, kui minnes edasi uude olukorda. Ikka on veel neidki, kes usuvad kõnekäände “armastus teeb haiget” või “kui lööb, siis armastab”.

Aeg on küps

Margo Orupõld usub, et juba on aeg küps, tegelemaks vägivalduritest meestega, nende nõustamisega.

“Võimuvajadus tekib täpselt nii, nagu kellelgi tekib sigareti-, alkoholi-, seksi- või kommivajadus. Eriti veel, kui seda on kogu aega toidetud!” räägib ta. “Mida naised, keda rünnatakse, esimesena teevad? Nad lükkavad “patju alla” mehe inetule käitumisele ehk lepivad sellega ja isegi õigustavad seda. Ellujäämise huvides antakse käest arvamuse avaldamise ja otsustusõigus, sest vägivald lahendab kiiresti olukorrad, ja seda mitte nõrgema huvides.”

Pärnu Naiste Tugikeskus avas 2018. aastal meeste kriisiabi telefoni, et vägivaldurid ja vägivalla all kannatav tugevam pool saaks psühholoogilist abi. Tänavu märtsis see liin suleti, sest helistajaid oli vaid kaks. Margo Orupõld teab ka põhjust: “Geeniomaselt ei otsi mees abi.”

Muuta saavat seda vaid siis, kui fookus suunata ellujääjalt ehk ohvrilt vägivallatsejatele. See tähendab hoiakute ja kivinenud mõtteviiside muutmist. Ning selle nimel tehakse Pärnu Naiste Tugikeskuses juba tööd.