Pikemad tööperioodid on sidunud teda Detroidi sümfooniaorkestriga, samuti Göteborgi sümfooniaorkestriga ja Šoti rahvusorkestriga. Eesti rahvusorkestri peadirigendiks naasis ta 2010. aasta sügisel pärast kolmkümmend aastat kestnud lahusolekut.

2011. aastast toimub Pärnus suurejooneline Järvi festival koos maestro meistriklassidega ning kus kontserte dirigeerivad tema pojad Paavo Järvi ja Kristjan Järvi.

Viib eesti muusikat maailma

Ennekõike on Neeme Järvi üks esimesi nõukogudeaegseid kultuuritegelasi, kes maailmas tuntuse saavutas. Teda kui dirigenti on väga hea vaadata: liigutuste ja emotsiooniga orkester niimoodi mängima panna – imetlusväärne.

Ise ei ole ma selle ala peensuste asjatundja, aga koolitajana on ta ju ka tähelepanuväärne, mida näitab asjaolu, kui suur tung tema juhitavatele kursustele on.

Muidugi ka ammu tuntud teene, et ta eesti muusikat maailma viib. Mõni meist võib ju siin põlve otsas kui tahes ilusat muusikat teha, aga iseenesest see maailmas tuntuks ei saa. Pealegi on ta selle tänuväärse ülesande edasi andnud ka oma poegadele.

OLAV EHALA
Eesti Heliloojate Liidu esimees


Absurdsusest vaba looja

Neeme Järvi on muidugi täiesti omaette nähtus. Musitseerimisel paneb ta muusikud orkestris end heas mõttes vabana tundma, vabastab nad. Lubab ja annab võimaluse neil mängida, ei ole õnneks despootlik dirigent.

Tähtis on veel see, et ta kuuleb muusikat n-ö vertikaalis, justkui oleks tal käes viiulipoogen. Mulle isiklikult on seda jälgida olnud alati väga õpetlik. Avameelselt saime omavahel rääkida juba siis, kui ta veel siin oli, enne tema lahkumist totalitaarse ühiskonna absurdsusest ja inimvaimu takistavatest jõududest.

Hea on tema juubeli ajal tõdeda, et nüüd oleme jälle vabad. Kui talle midagi soovida, siis ehk seda, et ta ei põeks nende probleemide pärast, mis tema ümber aeg-ajalt üles kerkivad. Need on selleks liiga väikesed.

ANDRES MUSTONEN
muusik


Muusikamaailma elav legend

Olen küll rohkem mänedžer kui muusik, aga võin samas kinnitada, et ka minu algus Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris läks edukalt just tänu Neeme Järvile.

Tegu on kindlasti ühe koloriitsema ja andekama ning – mis peaasi – Eestit armastava staarmuusikuga, elava legendiga muusikamaailmas.

Kui iseloomustaksin teda muusikuna, siis eelkõige fenomenaalse mälu, jumaliku musikaalsuse ja heatahtlikkuse poolest, seda kõige ja kõigi vastu. Peale muu on tal olemas ka andestusvõime. On ju igasuguseid aegu olnud, aga eluga peab edasi minema. Tema elus on esikohal eesti muusika.

KADRI TALI
muusika­produtsent


On Järvide klanni looja

Eelkõige on Neeme Järvi päris kindlasti Eesti kõige olulisem dirigent.

Ta on tekitanud täiusliku Järvide klanni – nagu omal ajal olid Saksamaal kõik
Bachid ühest klannist pärit. Neeme Järvi kõrvale on tõusnud terve rida Järvisid – dirigente ja interpreete.

Seegi on temast väga ilus, et ta jätkuvalt hoiab Eestiga sooje suhteid ning kaitseb eesti muusika huve mujal maailmas. Ja dirigendina püsib aina püramiidi tipus.

ENN VETEMAA
kirjanik