Äikeseline ilm võib lemmikloomades stressi tekitada. Loom võib välku karta või sellest paanikasse sattuda. Vahel poevad lemmikud peitu, teinekord muutuvad sõnakuulmatuks ja hakkavad kummaliselt käituma. Toas olevad loomad võivad segadust tekitada ning oma hädasid tuppa teha. Õues olevad koerad hakkavad sageli hullumeelselt ringi jooksma ja haukuma.

Inimene ei saa selle loodusnähtuse vastu midagi ette võtta, külla aga on võimalik enda neljajalgse sõbra hirmu ja paanikat leevendada. Siinjuures on oluline, et loomaomanik jälgiks võimalusel ilmateadet ja arvestaks enda aja planeerimisel ka lemmikloomaga. „Võimalusel võiks looma tuppa võtta või vähemalt temaga koos olla,“ ütleb Michelson. „Oluline on ka jälgida, et loom ei saaks ära joosta,“ lisab ta.

Tuppa toodud lemmiku hirmu vähendamiseks võib kasu olla ka kardinate ette tõmbamisest ning teleri või raadio kõvemaks keeramisest. Kindlasti ei tohiks looma hirmu eest karistada. Samas ei ole näiteks koerte puhul soovitav ka lohutamine ega maiuse andmine, kuna see tähendaks kiitmist hirmunud käitumise eest ning süvendaks hirmu.

Kui miski muu ei aita, siis võib loomade ärevust ka rahustitega leevendada. „Olemas on ka rahustid, mida anda, aga neid ei saa muidugi suvi otsa kasutada,“ tõdeb Reio Michelson. Juhul, kui ilmateade prognoosib äikesetormi, siis võib looma puhul, kelle kartus teada on, seda meetodit kasutada. Rahustid võivad abiks olla nii ilutulestiku, äikesetormide kui ka üldise lärmi kartuse ja ärevuse korral.

Vahel võib kõvade helide kartus osutuda nii suureks probleemiks, et loom vajab professionaalset abi. Eestis ei ole loomade psühholoogia valdkond veel väga arenenud, küll aga on võimalik abi otsida naaberriikidest.