Väljaspool Euroopat on kaks: USAs ja Gruusias. Euroopas seitse: Soomes, Taanis, Prantsusmaal, Venemaal, Inglismaal, Poolas ja Saksamaal. Kokku on meid kaheksa meest ja üks naine.

<strong>Mis on kaitseatašee igapäevatöö ja tähtsaim funktsioon?</strong>

Esmalt on kaitseatašee meie kaitseministri ja kaitseväe juhataja esindajaks sihtriigis. Ehk siis kogu kaitsevaldkonna infovahetus Eesti–Saksamaa suunal käib minu kaudu.

Igapäevatööna on sihtriik seadnud suhtluses teatud reeglistiku. Mis tähendab näiteks, et kui Eesti kaitseväelased tulevad Saksamaale, on vaja täita terve hulk pabereid, enne kui luba selleks antakse. Või kui Eesti sõjalaev sõidab läbi Kieli kanali, on vaja taotleda diplomaatilist staatust. Samuti kui meie lennuk lendab siia õhuruumi või on tegu ametlike kaitsevaldkonna inimeste külaskäikudega. Kogu administreerimist korraldavad kaitseatašee staabid. Enamikul riikidel on kaitseatašee staabis mitu inimest, kes nende teemadega tegelevad.

Eestil on ainult atašee. Seega meie, Eesti atašeed, peame kogu materjaliga ise hakkama saama. Ja saame ka.

Lisaks tuleb Eestist päris palju infopäringuid, mida on vaja vahendada ja neile vastuseid otsida. Hetkel on päevakorras näiteks õhuturbega seotud küsimused. Samuti huvitub Eesti õppustega seonduvatest keskkonnanõuetest, mis Saksamaal on päris karmid.