Teleülekannet kommenteerivad Kanal 2 vahendusel filmieksperdid Timo Diener ja Lauri Kaare.

“Midagi sellist pole varem juhtunud ja soovitan kõigil valmistuda, et enam meie eluajal ei juhtu ka,” rõõmustab Timo Oscari gala eel. “Seda hetke tuleb nautida ja tasub meeles pidada, kus olid hetkel, kui aastal 2015. parima võõrkeelse filmi Oscari laureaadi nimega ümbrik avati. Sest selles ümbrikus võib olla ka nimepaar “Mandariinid” – Eesti. Võiduvõimalus on olemas. Väike, aga olemas,” arvab Timo.

““Mandariinide” pääsemine viie võõrfilmi Oscari nominendi hulka on võrreldav Eesti koondise jõudmisega jalgpalli MMi veerandfinaali ehk siis see on oluline,” toob Lauri Kaare paralleeli. “Ja see on juba võit.” Timo on veendunud, et tuleb emotsioonirohke öö. “Kõigil on oma lemmikud, ka mul. Hoian neile pöialt.”

Kui Timole on see esimene kord Oscari galat otse kommenteerida, siis Lauri on sellega varemgi kokku puutunud. “Esimest korda minu mäletamist mööda 1998. aastal, kui “Titanic” platsi puhtaks lõi.” Ta meenutab, et eri aegadel on seda suursündmust kommenteerinud koos nii väärikate parteritega nagu Jüri Pihel, Ilmar Raag, Rein Oks ja Jaak Lõhmus. Nüüd on eriti hea minna lahingusse oma parima sõbra Timoga.

Oscarite ülekande aeg on eestlasele keeruline – ajavahe tõttu tuleb end enamiku ööst üleval hoida. Mis on aga varuks Timol ja Lauril, et ennast öösel reipana hoida?

“Mina ei vaja midagi. Kui normaalsel ajal magama ei saa, ei vaja isegi und. Kui ülekanne algab, pole mingit väsimust. Organismi aeglane kokkuvajumine algab järgmisel päeval kella nelja-viie vahel,” muheleb Timo. “Siis on selline surnud hetk, et kui hoolikas ei ole, jääd laua taga magama.”