Samasugune festival oli jaanuarikuus ka Riias, nüüd sõidavad muusikalapsed koos oma juhendajate ja vanematega kokku Eestisse.

Projekti toetab Euroopa Liidu piiriülese koostöö programm “Estonia–Latvia”. Ühise ettevõtmise piirkond on Lääne-Eesti, Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti.

* * *

Eestis toimuva festivali korraldaja, Klassikaraadio toimetaja Marge-Ly Rookäär, kui oluliseks peate sellist Eesti–Läti ühist ettevõtmist nagu “Radio Classics”?

“Radio Classicsi” puhul on meil tegu väga erilise ettevõtmisega, mille kõige suurem väärtus seisneb tema noortest muusikutest osavõtjates ja nende kuulajates. Muusikakoolide festivale toimub Eestis mitmeid, kuid nii kaalukaid, kuhu on kaasatud rahvusraadiod, palju ei ole.

See ei ole konkursilaadne festival, esinejatel on lubatud mängida eri ajastutest ja eri stiilis muusikat. Muusikakoolide festival “Radio Classics” koosneb kahest suurejoonelisest kontserdist, kus esinevad muusikakoolide lapsed Eestist ja Lätist, rahvusvahelise esinemiskogemuse saab pea 120 last. Kontserdid (üks Riias ja teine Viljandis) salvestatakse ning need on eetris nii Läti Radio Klasikas kui Eesti Klassikaraadios.

Muusikakoolide ettevalmistustöö on olnud pikk, festivalikontserdile pääsemiseks oli meil mullu sügisel lindivoor ja seda kuulas toimetuse kokkukutsutud žürii. Kuna tegu on regionaalprojektiga, laienes see sündmus vaid Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti (ka saared) maakondadele.

Eesti muusikakoolide lapsed käisid 12. jaanuaril esinemas Riias. Kuidas läks?

Läti Raadios toimunud kontsert läks väga hästi. Eestist olid Riias esinemas õpilased Valga, Põlva, Viljandi ja Pärnu muusikakoolidest, lisaks Tartu esimene ja teine muusikakool ning Heino Elleri nimeline muusikakool.

Kõik noored muusikud esinesid kirglikult, perfektselt ja innustunult. Kontserdil kõlas valik rahvamuusikast klassikani ja kergemuusikast kaasaja heliloojate teosteni välja, kõik numbrid õnnestusid ja kava ülesehitus oli erakordselt kuulajasobilik.

Mängiti kannelt, lõõtspilli, puhkpille, kitarri, viiulit jm, lisaks üks džässmuusika pala ning loomulikult ei puudunud ka ooperiaaria.

Üllatavalt palju oli ansambleid – flöödi-, klarnetiansambel, akordioniduo, virtuoossed pianistid. Eestit esindas ka noorim helilooja sellel festivalil, nimelt mängis 13aastane Anette Jürgenson omakirjutatud pala.

Huvitavad koosseisud mõjusid erksalt ja vaheldusrikkalt ka publikule ning rohkem kui kahetunnine kontsert möödus linnulennul. Eesti lapsed esinesid väga musikaalselt ja veenvalt vaatamata sellele, et seljataga oli pikk bussireis.

Kaasas olnud õpetajad aitasid kohapealsetes oludes kenasti häälestuda, käed mängiti lahti ja pillid puhuti soojaks. Kiidan väga kõikide muusikakoolide õpetajaid ja lapsevanemaid, kes ettevõtmisse suure pühendumusega suhtusid ning oma lastele igati kaasa elasid. See mäng vääris küünlaid.

Raadiostuudios esinemine on erakordne sündmus ka professionaalsele muusikule.

Riia raadiostuudios olid kohal Läti Raadio parimad helirežissöörid ja toimetajad, ka teised Läti Raadio programmid tundsid festivalikontserdi vastu huvi. Meie lapsed andsid intervjuusid ning kohtusid omavanuste esinejate ja publikuga.

Selline kogemus annab noorele muusikule edasiseks õppimiseks kindlasti innustust ja julgust. Muusikakoolide festival “Radio Classics” on Klassikaraadiole väga tähtis, sest arvatavasti on need noored esinejad ja nende publik meie tulevased kuulajad.

Kui hästi on õnnestunud “Radio Classicsi” raames meie lõunanaabritele Eesti muusikaelu tutvustada. Kas suutsime neid millegagi ka üllatada?

Muusikakoolide festival on vaid osa pikemast projektist, mis algas tegelikult juba eelmise aasta kevadel. Lõunanaabrite suhtes oleme alati olnud seisukohal, et seal on eriti musikaalsed ja tehniliselt virtuoossed muusikaõppurid, kuid Läti Raadios toimunud kontserti kuulanuna võib tõeliselt uhke olla Eesti laste üle, kes esindasid meid väga hästi.

Ma usun, et iga kogemus annab mingi uue impulsi. Noores eas on eeskujudel suur roll, ja näha laval esinemas omavanust muusikut on parim, mis noore muusikaõppuriga juhtuda võiks.

Kuuldavasti oli Riias kohal ka Raimond Pauls.

Läti raadiomaja stuudios austas kogu sündmust tõepoolest Läti armastatuim helilooja Raimond Pauls, kes esitas kontserdi alguses klaveril paar improvisatsiooni Läti rahvalaulude teemal. Tol õhtul tähistas Pauls oma sünnipäeva, kogu saal tõusis püsti ja laulis talle sünnipäevalaulu. See oli ülendav ja kindlasti meeldejääv hetk. Meie noortele muusikutele oli Paulsiga näost näkki kohtumine esmakordne, tema muusikat on aga mitmed mänginud varemgi.

16. veebruaril saavad noored muusikud kokku Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Millise kontserdiga on tegu?

Muusikakoolide festivali kahel kontserdil esinevad lapsed teistsuguse muusikaga, Viljandi kontsert on hoopis midagi muud, kui oli Riias. Viljandisse tuleb Lätist 50-liikmeline muusikute ja raadiotoimetajate rühm, Eestit esindavad Arsise Kelladekooli Tartu ansambel, Ülenurme, Räpina, Võru, Häädemeeste, Põlva, Pärnu, Jõgeva, Kuressaare, Viljandi ja Tartu valla muusikakoolid.

Meil on muusikat keskajast Tätteni, kontsert on väga mitmekülgne ja täis kuulamisväärset muusikat. Näiteks esinevad meil Kuressaare vanamuusikaansambel, Arsise kelladeansambel, laulusolistid, džäss­ansambel, palju on soliste ja väiksemaid ansambleid. Noorimad muusikud on kõigest 10aastased. Kutsume kõiki kuulama, sissepääs on tasuta ning laval esinevad parimad Eesti ja Läti muusikakoolide õpilased, tulevased tähed ja lavade vallutajad.  

Kuidas see suur ettevõtmine kajastub näiteks meie Klassikaraadios?

Klassikaraadio salvestab Viljandis toimuva kontserdi ja teeme ka videosalvestuse kodulehele. Viljandi kontserdist on eetris raadiosaated, kus lisaks musitseerimisele saab kuulata noorte muusikute mõtteid muusikast ja muust. Klassikaraadio kodulehel on viide ka erilehele, kus on üleval kogu aastane töö raadio- ja videoreportaažidest ning fotodest kuni helilõikudeni välja.