Minu vana armastus on punk, imeilus oli Villu Tamme juubelile pühendatud kogumik “Võtke istet, vanamutt”, kus punkarite kõrval ka nt Hannaliisa Uusmaa, Jana Kask, Metsatöll ja Untsakadki JMKE lugusid teevad. Või nukuteatri Nuku koori “Nukkude laulud”, mis tõmbab mõnusa joone läbi lasteteatri ajaloo ilusamate laulude (Siim Aimla seades).

Aga too üks … noorteorkester Reaalmažoor, mis sai alguse reaalkooli õpilastest ca kuus aastat tagasi, on selle ajaga mu silme all kasvanud, ägedamaks ja ägedamaks, saanud osalt vilistlaste käe alla, juurde muusikahariduse pagasit. Lisaks orkestrikoosseisule on neil alati juures olnud ka n-ö bändikoosseis, nad ise postuleerivad, et “ei esita akadeemilist muusikat”, s.t teevad asja lustiga. Ja seda on tunda…

Orkestri teine plaat “Lumevalgus” (esimene oli “Üle müüri”, 2011) on talvine, jaheda aja plaat, s.t siia jõuluaega ta passib, kuigi üle tolle jõululisusega ei pingutata, muusika on tähtsam, see pole vaid n-ö hooajatoode, nagu neid sageli vorbitakse… Tõtt-öelda tegid nad “Lumevalgust” pea kaks aastat.

Too, mis kokku sai … kui inimesed midagi nii siiralt teevad, nii siiralt, et see rõõm ja valu on tunda, siis see tõmbab ligi nagu magnet.

Suurt jagu neid laule te teate, nt Riho Sibula kunagine imeilus “Kuulaps” saab hoopis uue kuju ja kuue, Mihkel Metsala mängib toda flüügelhornil, see pole võib-olla enam too kummituspala, vaid pigem midagi mõnest imeilusast igivanast filmist…

Ja kes on oma laule laulma tulnud? Maarja-Liis Ilus, Mari Pokinen, Lenna Kuurmaa, Tõnis Mägi, Riho Sibul, kui nimetada mõnda, aga see nimekiri ei taha lõppeda… Ja kõigis neis on järsku seesama noortetunne, nad laulavad siiralt, nad laulavad nii, nagu oleksid osake tost noorteorkestrist.

Nostalgia, melanhoolia, sentiment on mind murdnud: ma kuulan, kuidas Maria Rander, puhas imeline noore inimese hääl laulab (ei, heliseb!) Howard Blake’i (maakeeli) “Ma hõljun taeva all”, ja see on nagu loeks lapsepõlves “Peeter Paani”…

Reaalmažoori energia murrab need viletsuse ja sünguse tabalukud.

Me elame hääl ajal. Ja enne jõule ilmub ka päris plaate, oluline on vaid too sisemine oskus ja teadmine: kuidas muusika ja lihtsalt “toote” vahel valida. Olgu süda ja kõrv teile teejuhiks!


Plaat

“Lumevalgus”

- Noorteorkester Reaalmažoor.

- Dirigendid Edmar Tuul ja Rasmus Puur.

- Kontsertmeister Edeliis Püttsepp.

- Solistid: Lenna Kuurmaa, Mari Pokinen, Mari Kalkun, Kärt Johanson, Maarja-Liis Ilus, Nele-Liis Vaiksoo, Maria Rander, Tõnis Mägi, Riho Sibul, Mart Johanson, Jaan Sööt, Mihkel Metsala.

Kuula noorteorkester Reaalmažoor singlit koos Mari KalkunigaSIIT.