Tõelisus ja mäng

Kell 20.15 on ekraanil Eesti Telefilm “Võtmeküsimus” aastast 1986, kus otsitakse vastuseid küsimustele: kus lõpeb tõelisus ja algab mäng; kes elab ajahetke, kes veendumuste sunnil; kas egoistlikud kaalutlused ja ühiskonnakasulikkus välistavad teineteist?

Uus ja vana ei eristu mitte alati selgepiiriliselt – nad seisavad meis endis kõrvuti, läbikasvanuna. Ka filmis pole dramaatilisi vastaspooluste kokkupõrkeid: on võitlus, mille osalejate positsioone teavad ainult nemad ise. Peategelane Raul Tammkivi (Aivar Tommingas): “Mina elan parteilise joone järgi. Ja sina elad parteilise joone järgi. Aga ajame justkui ise asju. Võib-olla on olemas mitu parteilist joont!”

Teistes osades mängivad Ao Peep, Ants Ander, Tiit Lilleorg, Tõnu Kattai, Liina Tennosaar, Tõnis Lepp, Eerika Kaljusaar, Kristiina Šults, Voldemar Paavel, Jaan Kiho jpt. Filmi stsenaariumi on kirjutanud Mart Kadastik, režissöör-lavastaja on Ago-Endrik Kerge.

Saate “Heade mõtete suvi” persoon on Aivar Tommingas – palju aastaid laval olnud näitleja, kes oskab alati kuidagi tagaplaanile hoiduda. Režissöör Moonika Siimets, operaator Arvo Mägi, monteerija Ahti Tubin, produtsent ja toimetaja Tiina Rebane.

Uku Uusbergi autorilavastus “Karjäär” oli esmakordselt ETV eetris 2013. aastal. Autori sõnul on tegu pisikese salapäraga samm-sammult avaneva lookesega professor Evald Liivist, kes ühel ilusal päeval võttis oma asjad ja lahkus. Osades Robert Annus, Tanel Jonas, Martin Kõiv, Markus Luik, Maarja Mitt ja Aivar Tommingas.

Elustunud teatrivaim

“Teemaõhtu” lõpetuseks jõuab kell 23.55 ekraanile “Teatrifantoom”. Ühe rusikalöögi peale tarretub Vanemuise balletitrupp, riidepuudelt kukuvad kostüümid ja purunevad rekvisiidid. Ellu on ärganud teatrivaim, kes on üsna sarnane kunagise teatrijuhiga, keda kutsuti Vanaks Hirmsaks (Kaarel Ird). Ikka ja jälle püüab ta oma teatrit päästa ning nii satub eri ajajärkudesse.

Aivar Tommingase kehastatud Ird on omamoodi Vanemuise kaubamärgiks olev tegelaskuju. Mart Kivastiku loos astuvad üles Herta Elviste, Jüri Lumiste, Liina Olmaru jpt. Lavastaja on Ain Mäeots.