Nojah, päris nõus ma temaga muidugi ei ole, aga terake tõtt võib ju selles täitsa olla.

Mis need TV 3 näidatud “Üksinda kodus” (seekord alustas oma esimese osaga juba 1. detsembril) ning keset pühademeeleolu traditsiooniliselt meile pakutud igihaljas peksmine ja tagaajamine ehk “Visa hing” paremad on?

Saatejuhid annavad pühadele näo

Tore, et seda ehtsat jõulumeeleolu ikka leidus. Suur aitäh rahvusringhäälingule.

Me võime ju vaielda ja vahetada isegi teravalt mõtteid selle üle, kas ja miks just jõulude ajal on vaja anonüümseid annetusi teha. Et miks ei võiks aasta läbi annetada. Miks ei võiks olla ETVs korra kuus terve päeva kestev heategevusprojekt, nagu seda on 1999. aastast alates pühadeajal “Jõulutunnel”.

Aga võib-olla ongi hea, et vaid kord aastas on selline “Jõulutunneli” aeg. Saate veteranjuht Margus Saar ja tänavune uustulnuk Anu Välba särasid nagu ikka – iseasi, kas selliste teemade puhul kellegi säramisest on kõige õigem rääkida.

Igatahes olen kindel, et saatejuhid annavad asjale oma näo, ja seda saadet, nagu olen kuulnud, oodatakse nii mõneski peres sama pingsalt kui jõuluvana saabumist.

Mul on hea meel, et muidu padukommertsiga silma paistev Kanal 2 näitab üha rohkem ka oma teist külge. Nende heategevussaade, Liina Randpere ja Owe Peterselli juhitud “Jõulusoojus”, on tasa ja targu astumas “Jõulutunnelile” lähemale. Seekord − ma ei tea, millest see oli tingitud − tõi “Jõulusoojus” isegi minusugusele klombi kurku.

“Jõulutunnelit” ja “Jõulusoojust” vaadates tekkis tunne, et annetada on küll tore ja vajalik, aga mida riik – ma ei mõtle rahvast, vaid võimurid Toompeal ja Stenbocki majas ja ei tea kui mitmes ministeeriumis − on abivajajate heaks teinud?

Kreekat ja teisi, tegelikult meist rikkamaid riike toetame ja aitame, aga oma abivajavaid väikesi ilmakodanikke ei saa aidata?

Hea, et vähemalt korra aastas läbi nende telesaadete saame enda sisse vaadata ja toetada neid, keda riik ei ole suuteline aitama.

Tegelikult oli pühade paiku teles hea asja vaatamist palju. Meeldivaks üllatuseks oli siinjuures Kanal 2 saade “Sa ei ole üksi”, mis rääkis üksindusest ja tagasivaadetest minevikku, esi- ja tagaplaanil üks hooldekodu.

Mulle tundus, et seekord oli piisavalt sellist head ja rahulikku jõulumeeleolu pakkuvat eetriaega. Ei olnud liiga palju tühja hädaldamist, virisemist, haletsemist ja nukrutsemist. Kõike parasjagu.

FAKi jõulutunnel

Jõulude paiku ei saanud me üle ega ümber naljast. Ja see oli hea, muidu oleks ehk liiga palju puhast püha aega olnud.

TV 3 “Faktuaalne kaamera”, mis käib ajaga väga edukalt ühte sammu, pakkus samuti jõulutunnet. Ja millist veel!

FAKi on keeruline ümber jutustada, raske on kirjeldada seal toimunut. Kes ei juhtunud nägema, järelvaadake kindlasti netist.

Ja kui sinna juurde lisada jõulusoovid, siis võib öelda, et pühade ajal pakkus head vaatamist ka TV 3. Huumor aitab ikka raskel ajal.