* * *

Saatejuht Eve Kallaste, mis teid uue sarja tegemise juures kõige enam üllatas?

Esimene üllatus oli see, et saatesse kandideerijaid tuli kokku nii palju – üle poolteise tuhande! Inimeste mure oma välimuse pärast on ilmselgelt suurem, kui me oskasime arvata. Peamise saatesse tulemise põhjusena nimetati soovi läbi välimuse muutmise tõsta oma enesehinnangut. Paljud saatesse kandideerijad olid enda välimuse pärast ikka väga mures – ei julgenud isegi vestluse ajal pilku tõsta. Eriti suurt masendust oli tunda nende seas, kel hambad lagunenud. Aga palju oli ka selliseid kandideerijaid, keda on elu jooksul seoses nende välimuse eripära tõttu pilgatud ja solvatud. Mõnikord ka oma lähedaste poolt. See jätab enesehinnangule kõva jälje.

Järgmine üllatus oli arusaam, kui korrast ära on eestlaste hambad! See oli enamiku kandideerijate esmane mure. Päris kurb oli näha, et suur osa Eesti inimesi on lihtsalt hambutud ja sellises olukorras ei näitaks ma näpuga mitte ainult inimeste endi, vaid rohkem meie sotsiaalsüsteemi ja tervishoiusüsteemi suunas. Hambad on kogu organismi tervis ja praegusel ajal ei suuda inimesed kuidagi oma raha eest hambaid korda teha. See oli ehmatav ka saate hambaarstidele.

Kuidas osalejaid sarja valiti?

Valisime kõik osalejad hambakliiniku ning esteetilise ja plastilise kirurgia kliiniku arstidega üheskoos. Operatsioon on alati risk ja saatesse võtmise esimene tingimus oli see, et hambaravi peaks jõudma enne ära lõpetada, kui suuremad operatsioonid algavad. Just selleks, et võimalikke tüsistusi vältida. Samuti läbisid väljavalitud kandidaadid põhjaliku tervisekontrolli ja vähetähtis polnud osaliste valikul seegi, missugused on nende saatesse tulemise motiivid ja eesmärgid. Aidata soovid ikka seda, kelle puhul usud, et kirurgilisel teel tehtud muudatustel on tõepoolest positiivne mõju inimese elukvaliteedile ja tulevikule. Kas saab ta siis enesekindluse abil oma isiklikud suhted korda või julguse tööd otsida... Kõige parem, kui seda kõike koos. Praeguse seisuga tundub, et nii see lähebki.

Kui palju on imelise muutuse läbijate seas mehi, kui palju naisi?

Enamik saatesse kandideerijaid olid naised ja selle üle ma muidugi ei imestanud. Naiste peamine mure on närtsinud välimus, naised häbenevad end isegi oma abikaasa ees. Teatud vanuse saabudes on naistel päris valus tõdeda, et nii nende mehed kui ka tööandjad hakkavad eelistama nooremaid.

Tõenäoliselt siis, kui juba vanaema staatus käes, hakkaks see mure lahenema, kuid oht, et selleks ajaks on inimene depressioonis ja tema pere lagunenud, on päris suur. Sellisel juhul pole tihtipeale väga palju vaja, et inimese enesehinnangut tõsta. Samavõrd suurt rolli kui kirurgiline korrigeerimine mängivad inimese enesehinnangu tõstmisel nii pere toetus kui ka saatetegijate hoidev ja hoolitsev suhtumine. Nägime korduvalt, kuidas meie osalejad lõid õitsele juba enne, kui saate võtteperiood ja kõik operatsioonid läbi said.

Loomulikult oli saatesse tulijatel ka väga konkreetseid ja selgeid põhjuseid, nad vajasid näiteks nina, kõrvade või rippkõhu korrigeerimist. Ka suutäis ilusaid hambaid võib inimese elu kardinaalselt muuta.

Kui kaua sarja võtteperiood kestis?

Meie võtteperiood kestis üle poole aasta, praeguseks on enamik operatsioone läbi ja esimesed patsiendid juba ka taastunud.

Arstide meeskond on oma tööle äärmiselt pühendunud. Meie saate osaliste aitamiseks tegid tööd tõepoolest parimad oma ala arstid. Kui arstid on imelised, on muutumine ka imeline! Ja üks asi veel: meie muutujad on samuti päris imelised, selle poole aasta jooksul on nad uskumatul kombel särama löönud, nad on hoopis teised inimesed kui saatesse tulles.

Milliseid lugusid sarjas näeb?

Esimeses saates muutus suurte kõrvade ja suure ninaga ning ilma rindadeta poisilik Janne tõeliseks naiseks.

Teise saate peategelane on aga hoopis mees. Kui naiste peamine mure on see, et rinnad on liiga väikesed, siis Renee probleemiks olid liiga suured rinnad. See on meeste hulgas palju enam levinud, kui kõrvalseisjana oskame arvata. Enamik mehi muidugi püüab selle piinliku eripäraga leppida ja oma ripp­rindu lihtsalt varjata, kuid meie osaleja otsustas saatesse tulles selle ära lahendada.

Renee eesmärk oli saada mehelik figuur, et end kindlamalt tunda nii pruudiga kahekesi olles kui ärikohtumistel. Ta on julge mees, et söandas oma probleemi tunnistada ja lahendust otsida. Aga tema teekond uue välimuse poole ei kulgenud sugugi kõige libedamalt. Mis takistused täpsemalt mehe muutumise teele tekkisid ja kas ta need ka ületada suudab, see selgub juba järgmise nädala kolmapäeval eetrisse jõudvas saates.

“Minu imeline muutumine“ on
TV 3s kolmapäeviti kell 20.