Floristika on õpetanud talle ka austust looduse vastu ja avanud silmad, kui erinevad võivad eestlaste lille-eelistused olla kasvõi lõunanaabrite omadest.

Brigitta, miks otsustasid floristikat õppima minna?

Mul polnud tükk aega kindlat plaani, mida ma pärast põhikooli lõppu teen. Ühel hetkel hakkasin lihtsalt uurima erinevaid kutsekoole ja leidsin floristika eriala. Tundus huvitav. Sain teada, et seda õpetatakse Räpna Aianduskoolis ja käisin lahtiste uste päeval. Seal tutvustati eriala, sain ka ise kätt proovida ning tundsin, et see võib olla midagi sellist, millega tegeleda tahaksin.

Kuidas õppetöö Räpina Aianduskoolis välja näeb?

Erialatunnid on meil mahukad. Kõigepealt seletatakse teooria ning seejärel siirdume praktilise osa juurde. Teoorias räägime esmalt läbi kompositsiooni ja tehnikad, mida antud töö puhul kasutada tohib.

Milline on olnud põnevaim õppetund, mille said koolist?

Minu jaoks on iga uus õppetund põnev, sest kõik tehtu on olnud erinev. Floristika tööd on ainulaadsed ja kordumatud. Isegi siis kui ainult lilled on teistsugused. Suuremateks eeskujudeks koolis on mulle olnud minu erialaõpetajad.

Missugune on koolis sinu lemmikaine ja milles sa oma erialal enda arvates kõige tugevam oled?

Lemmik aine on siiani olnud lilleseade. Meil on kolm erinevat õpetajat ning nad on omavahel teemad ära jaganud, mida keegi õpetab. Alles hiljuti lisandus meile selline õppeaine nagu “Uued suunad lilleseades”, ka see tundub põnev. Seal teeme lilleseadeid, aga õpime juurde erinevaid võtteid, näiteks nartsisside kasutamist kimbus koos sibulatega.

Ma arvan, et olen tugevaim lillekimpude tegemises, näiteks spiraal- ja pruudikimbus. Nendega jään enamasti kõige rohkem ise ka rahule.

Sa oled täna lõpukursuse õpilane. Millist töökogemust oled õpingute ajal juba jõudnud omandada?

Olen käinud kolmel praktikal ning üks ootab veel maikuus ees. Esimesel praktikal käisin Riia lillekaupluses Karkade. Järgmise praktika tegin Tallinnas poes Priit Press ja Lilled. Eelmise aasta lõpus sooritasin aga praktika Paides OÜ Fatseederas. Kindlasti on eri firmades mõnes asjas välja kujunenud omad nipid, kuid siiani olen kõike koolis õpitut edukalt lillepoes praktiseerides kasutada saanud.

Isiklikuks töökogemuseks on olnud kolm pulma. Olen vastutanud pruudikimpude, autokaunistuste ja lauaseadete eest. Suureks toeks nende tööde tegemisel on olnud minu ema, kes õpib samuti floristikat. Iga kord tunnen end aina enesekindlamalt. Mulle meeldivad erialased väljakutsed.

Kuidas sa Riiga praktikale sattusid?

2013. aasta suvel pakkus meie kooli projektijuht mulle praktikakohta Riias. Esimesed korrad vastasin eitavalt, kuid siis mõtlesin ümber. Praktikale minekuks täitsin vajalikud dokumendid, kirjutasin motivatsioonikirja ja oligi minek.

Esimesed päevad pärast jaatavat vastust mõtlesin küll, et millesse ma end mässisin. Praktika kohas sooviti vähemalt vene keele algtaset, ent mina pole kunagi vene keelt õppinudki – keeleprobleem oli suurimaks hirmuks. Mind rahustas see, et kaasa tuli samuti minu koolis õppiv tüdruk, kelle koduseks keeleks on vene keel. Poes osati inglise keelt vaid natukene, kuid saime suheldud ja tagantjärgi mõeldes polnud midagi hullu.

Mida andis välismaal praktiseerimine sulle erialaseks eduks juurde?

Riia praktika andis mulle juurde enesekindlust. Huvitav oli näha, kui erinev võib olla erinevate rahvaste floristika ning missugune on välismaal lillepoe klientuur. Kui pakutakse praktikakohta välismaal, siis tasub sellest kinni haarata!

Oled võistelnud Noor Meister võistlustel ja asud võistlustulle ka tänavu. Kuidas eelmisel aastal läks ja milliste ootustega sel aastal võistlusele lähed?

Eelmisel aastal pidime valmistama dekoratiivse pärja, spiraalkimbu ja kaelaehte. Jäime teiseks. Enne võistlusi harjutasime tööd läbi. Sel aastalgi on meil ettenähtud treeningpäevad, kus harjutame selleaastasteks võistlustöödeks, milleks on spiraalkimbu, ümara pruudikimbu ning tilgakujulise matusekimbu valmistamine.

Annan võistlusel kindlasti endast parima, võistleme ja näeme, kuidas seekord läheb.

Kus sa ennast viie aasta pärast töötamas näed?

Viis aastat on päris pikk aeg. Kunagi ei või teada, mis pakkumised võivad tulla, ent kindlasti oleneb kõik sellest, kui aktiivne ise oled. Kindlasti sooviksin töötada stiilses ja huvitavas poes, kus on võimalus areneda. Võib olla isegi avada oma lilleäri.

Milliseks sündmuseks sulle enim lilleseadeid teha meeldib?

Mulle meeldib väga pulma temaatika. Kõik pulmade tööd on huvitavad, kuna need on erinevates stiilides. Kas siis näiteks on plaanis rahvuslik pulm või vintage stiilis pulm. Mõlemaid teemasid saab mitut moodi lahendada, kasutades erinevaid lilli, vaase, materjale.

Millised on sinu hobid ja kas need on sind kuidagi erialaselt edasi aidanud?

Vabal ajal käin ratsutamas. Mõeldes suvele meeldib mulle aiast ja põldudelt korjatud lilledest erinevaid kimpe teha.

Lõpetuseks - miks peaks noor inimene kutsekooli õppima minema?

Kui noor ei jõua otsusele, mida pärast põhikooli või gümnaasiumi teha, on see hea võimalus omandada eriala. Võib-olla avastad just õppides enda jaoks toreda ameti. Ka pärast kutsekooli saab minna edasi õppima kõrgkooli. Mina olen oma valikuga väga rahul ning armastan seda, mida teen.



Eesti noorte floristide oskustega saab tutvuda 6.-7. märtsil kutsehariduse suursündmusel
, mis toimub Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis www.bit.ly/NoorMeister2015

KOMMENTAAR
Taivo Piller, Shishi AS

Kuna floristide koolitus ei ole Eestis pika ajalooga, siis nõudlust heade floristide järele on. Kutseõppeasutuses on suur praktika osakaal, tööharjumus on koolis välja kujunenud ja sellisel noorel inimesel on lihtne töötava kollektiiviga ühineda.

Meie tegeleme traditsioonilise lillekaupluses tehtava floristitööga vähe. Keskendume ruumide kaunistamisele ning meie firmas on võimalik areneda just ruumikujunduse ja -kaunistuse valdkonnas. Suur osakaal on näiteks näidissaalide ja messibokside kujundamisel. Shishis saavad tööd andekad, töökad ja suhtlemist armastavad inimesed. Algajad floristid saavad meie juures kätte 1000 euro ringis ja kogenumad rohkem.