Kuldsed viljapead ja tuules lainetavad kuldkollased viljapõllud – see on olnud iga ajastu põllumehe unistus. Paljude sajandite vältel oli reaalsus unistusest väga erinev: terved väljad muutusid mustaks, viljapead tuhmusid ja terad kuivasid. Probleem on sama vana kui Piibel. Vanas Testamendis on vähemalt kaks viidet „ära neetud” teraviljakultuuridele. Varasematel aegadel peeti seda isegi jumalikuks karistuseks õelatele põllumeestele. Niipea, kui teadlased olid 19. sajandil saanud jaole, et taolise kahju tekitajad on seenhaigused, asuti kasutama kõikvõimalikke meetodeid võitlemaks ikalduse vastu. Tuhk, soolavesi, vedelsõnnik, naatriumsulfaat, isegi arseen – võis ainult võimaluse nimetada ja kohe prooviti see järele.

1914. aasta oli teraviljakasvatuses uue ajastu algus, kui Bayer tutvustas maailmale esimest seemnete puhtimisvahendit Uspulun – revolutsioon, mis tähistas võitu teraviljakasvatuse iidse needuse vastu. Uspulun sisaldas elavhõbedat, mis oli väga tõhus, kuid kui mitmed tolle aja parimad analüüsimeetodid tõestasid elavhõbeda ohutust, siis nüüd ei suudaks me sellisele toimeainele enam mõeldagi. Praegusel ajal kontrollitakse taimekaitsevahendeid intensiivselt ja rangelt regulatsioone järgides. Kõike seda tehakse eesmärgiga pakkuda ohutuid ja kvaliteetseid tooteid, mis aitavad kaasa säästvale põllumajandusele. Taimekaitse areng läheb kiirete sammudega edasi ning just seepärast tuleb ka tänapäeval hüvasti jätta paljude tuntud toimeainetega, mis on tegelikult „ajale jalgu jäänud”.

Pikaaegse teadusuuringute ja erinevate lahenduste pakkumise kogemusega Bayeri taimekaitse tooteportfell hõlmab kõike, mida põllumees putukate, umbrohtude ja haiguste tõrjeks vajab. Portfell sisaldab ka loodusest pärinevaid lahendusi, näiteks bioloogilisi tooteid, mis kasutavad põllukultuuride kaitsmiseks looduse enda kaitsemehhanisme.

Kõik meie ümber muutub ja pidevas muutumises on ka põllul taimi kahjustavad ja saaki vähendavad kahjurid. Taimedel on olemas saagipotentsiaal, mille realiseerimine õigete otsuste kaudu ongi põllumehe kõige keerulisem ülesanne. Taimekaitsel on tähtis roll saagi kojutoomisel ning just seepärast, et kahjustajad on ajas niivõrd palju muutunud, on sama teinud ka taimekaitse. Õigemini, taimekaitsevahendid peavad olema samm või isegi kaks eespool.

Eesti põllumajanduses on selgelt näha, kui palju oleme koos arenenud. Bayer on tutvustanud turule pidevalt uusi vahendeid, mis sobivad meie tingimustesse ning mis tänu põllumeeste pädevusele ja toodete õigele kasutamisele on aidanud põldude saagipotentsiaali ellu viia. Tänapäeval ei räägita enam ühekomponendilistest taimekaitsevahenditest, vaid taimekaitsevaldkonna hüppelise edu taga on see, et üks toode sisaldab eri toimeaineid, mis annavad tulemuse juba ühe pritsimisega.

Bayer on Eesti põllumehe tugev ja usaldusväärne partner ning seda juba aastakümneid. Bayeri kollektiiv teeb igapäevaselt tihedat koostööd põllumeestega ning töötab usalduse hoidmise meetodil. Bayeri esindajad mõtlevad kui põllumehed – lahendus põllul tuleneb alati konkreetsetest eesmärkidest ja soovidest. Soovime pikaajalist koostööd ja oleme kindlad, et kui võidab põllumees, võidame ka meie.

Jaga
Kommentaarid