Seega Agriland areneb ning on selle eest suuresti tänu võlgu Fendtile, mis samuti areneb, kusjuures see üleilmne areng väljendub eelkõige uute tootegruppide tootmisse juurutamises.

Agrilandi müügijuht Mihkel Timmermann märgib, et Fendt on ametlikult teatanud, et muutub üha rohkem nn full-line põllumajandustehnika tootjaks.

OÜ Agriland

Asutatud 2001. aastal
Alates 2007. aastast Fendti tehase otseesindaja Eestis
2013. aastal avati Tartu maakonnas Tõrvandis uus 4300 m² suuruse pinnaga es indus
Järelteeninduseks 10 hooldusbussi üle Eesti
Tasemel teenindustöökojad nii Tartus kui Märjamaal
30 koolitatud töötajat

Traktorile lisandub hulk muud tehnikat


Nii kannavad Fendti kaubamärki nüüd lisaks traktoritele ja kombainidele juba ka ruloonpressid, taimekaitsepritsid, rohuhekseldid, kaarutajad, vaalutajad, niidukid ja haagiskogurid, mida kõiki toodetakse Euroopas – valdavalt on tehased Saksamaal, kombaine valmistatakse Itaalias. Lisaks toodab AGCO Grupp Ameerika Ühendriikides roomiktraktoreid, nelikantpresse ja teraviljapunkreid. Kogu grupi arengut iseloomustab kas või tõsiasi, et kui veel kolm-neli aastat tagasi oli Fendtil oma kodumaal vaid kaks tehast, siis nüüdseks on neid kokku juba kuus: Hohenmölseni silokombainitehasele ja Marktoberdorfi traktoritehasele on lisandunud rohutehnika, eelkõige presside tootmisüksus Wolfenbüttelis, Feuchti linnas asuv niidukite ja vaalutite tehas, Waldstetteni haagiskogurite tehas, lisaks valmistatakse Asbach-Bäumenheimis Fendti iseliikuvale tehnikale kabiine.

Aastas müüb Agriland Eestis keskmiselt poolsada Fendti traktorit, 2018. aastal oligi neid täpselt 50, sh kõige rohkem osteti keskmise võimsusklassi 287-hobujõulist mudelit 828 Vario – 16 tükki.

Fendt on sõnastanud oma visiooni veendumusena, et soovitakse mitte ainult täita, vaid pidevalt ületada põllumeeste nõudmisi väärt põllutehnika – traktorite ja koristusmasinate osas. Niisiis soovib Fendt toota masinaid, mis loodud aina tõhusamaks, kasumlikumaks ja säästvamaks põllumajanduslikuks toidu- ja söödatootmiseks, unustamata samas ära looduslike toorainete ja energia säästlikku kasutamist.

Vähem pöördeid, suurem jõudlus


Traditsioonilisest Fendti tootesektorist, traktorite hulgast on praegu teerajajaks uus Fendt 900 Vario, mille 9-liitrine kuuesilindriline MAN-i mootor arendab täisvõimsusel mudelist olenevalt 296–415 hobujõudu. Traktori mootori kõigi osade hooldusintervall on 1000 töötundi. Seda uut mudelit saab peagi näha ka Eestis Agrilandi põllupäeval, mis toimub selle aasta septembri lõpus.

Kahe aasta eest loodud ja turule saadetud Fendti võimsaim traktor on 1000 Vario, mida võib õigusega tootja lipulaevaks pidada. Ka sel traktoril on MAN-i mootor, 6-silindriline 12,4-liitrine turbodiisel, mille maksimaalne pöördemoment on 2400 Nm / 1100 p/min ja maksimaalne võimsus 380 kW / 517 hj.

Nii traktorite, kombainide, hekseldite kui taimekaitsepritside mootori, jõuülekande, ventilaatorite ja hüdraulika kombineerimisel on seatud eesmärgiks, et kõik need sõlmed saavutaksid oma tõhusaima töö juba võimalikult madalatel mootori pööretel. Nii on Fendt 900 Vario püsiv pöördemoment vahemikus 1150–1350 p/min, mis tähendab lisaks ökonoomsuse kasvule ka kütusekulu vähenemist ehk teisisõnu, mida pikemat aega järjest töötada, seda suhteliselt väiksem on kütusekulu.

Fendt VarioDrive’i käigukast pakub astmevaba ja dünaamilist sõitu kiirusel 0,02–60 km/h, kusjuures nutika juhtimisega nelikveosiduriga jaotatakse pöördemoment esi- ja tagatelje vahel vastavalt vajadusele ning võimsust rakendatakse automaatselt teljele, mis kõige rohkem maapinnaga haardub.

Täiesti uus, n-ö rohujuuretasandilt välja töötatud teraviljakombain on Fendt Ideal, millel ainulaadne andurite süsteem, mis võimaldab kombaini tööd kõigis viljakoristamise ja -peksu ning põhueralduse etappides automaatselt juhtida.

Fendt Ideal töötati välja AGCO viljakoristustehnoloogia arenduskeskuses, kusjuures sadadelt ja tuhandetelt viljakasvatajatelt üle ilma küsiti, millisena nad näeksid oma vajadustele vastavat ideaalset teraviljakombaini. Nii sündis maailma üks moodsamaid ja uuenduslikumaid kombaine, mida on juba katsetatud ning katsetatakse edasi maailma erinevates piirkondades ja kõige eripalgelisemates tingimustes. Nõnda see kombain ka täiustub pidevalt vastavalt lisanduvatele nõudmistele.

Uued söödakombainid ja pressid


Mõne aasta eest sai Fendti Saksamaal paiknev Katana silokombaine tootev tehas valmis uue masina margitunnusega Katana 85, millel võimsust 850 hj.

Mihkel Timmermann selgitab, et tegemist on kalli ja töövõimeka masinaga ja nii ilmneb ka selle efektiivsus ennekõike just suure töömahu juures. Sestap sobib Katana silokombain ettevõttele, kus peetakse suuremat kui 700-pealist piimakarja – silokombaini eelis pääseb maksma intensiivse töö ja suurte koguste puhul.

Silokombainidega turuletulekut põhjendab Timmermann sellega, et sellise sammuga muudab Fendt üldsust üha teadlikumaks asjaolust, et tegemist pole vaid traktoritootja, vaid laiemalt põllumajandustehnika tootjaga.

Seda ideed kannab endas ka siirdumine teiste söödavarumismasinate tootmise juurde. Fendti üha laienevast profiilist annavad tunnistust ka pressid. Nüüdseks on tootmises nii rulloon- kui nelikantpresse. Siiani olid nüüd Fendti kaubamärki kandvad pressid Eestis tuntud Welgeri nime all. Kaubamärgi üleminekuga toimusid muutused loomulikult ka pressimistehnoloogias.

Kvaliteetse pressi eesmärk on täiuslikult kokkusurutud taimematerjal, mis omakorda tähendab, et palli mahub rohkem sööta, kaod on väiksemad ja veole kulub vähem aega. Fendti ruloonpressidega saab pressida silomaterjali, kuiva heina ja põhku, presside pallimistehnoloogia sobib ideaalselt Fendti traktorite ja koristusmasinatega, aga on kasutatavad ka teist marki ja värvi traktorite haakes.

Kollane taimekaitseprits muutus roheliseks


Nii hakkavad senini Challengeri kaubamärgi all ja kollastes toonides tuntud pritsid kandma Fendti kaubamärki ning need värvitakse Fendtile iseloomulikult roheliseks. Euroopa turule mõeldud pritside tootmine koliti senisest AGCO Hollandi tehasest Saksamaale.

Iseliikuva pritsi puhul säästavad taimi lisaks kõrgele kliirensile neli pööravat ratast, kusjuures tagumised järgivad ka teravate pöördenurkade korral täpselt esimeste rada. Seega tavalise traktoriga läbi kultuuri sõites tuleb tahes-tahtmata taimi rohkem tallata. Ühtlaseks pritsimiseks vajaliku täpse kiiruse seadistamiseks on masinal olemas kaks töörežiimi püsikiiruse valikut.

Lisaks manööverdab iseliikuv taimekaitseprits paremini kui haakes olev ning töö sellega on juba kas või tänu sellelegi jõudsam.

Rogotor 300 seeria taimekaitseprits on saanud uuendusliku iga ratta kohta sõltumatu vedrustuse, täiustatud on ka pritsimise hajutussüsteemi, mil nimeks Opti Nozzle. Poomi laius on kuni 36 meetrit.

Uute Rogator 600 seeria iseliikuvate taimekaitsepritside mootor annab võimsust kuni 307 hj. Need konkreetsed uuendused jõuavad turule alates 2020. aastast. Siis saavad kõik Rogotor 600 seeria mudelid varustusse 6-silindrilise mootori, millel töömahtu 7,4 liitrit ja mis vastavad Tier V nõuetele. Opti Nozzle võimaldab senisest täpsemat pritsimist, millega kaasneb vähem kemikaali lendumist keskkonda, automaatika aitab valida konkreetsetele tingimustele vastava liikumiskiiruse ning kasutada just antud oludesse sobilikke düüse.

AIN ALVELA

Põllumajandustraktor Fendt 1000 Vario

Tootja: AGCO Grupp, Saksamaa

Mootor: 6-silindriline 12,4-liitrine turbodiisel

Maksimaalne pöördemoment: 2400 Nm / 1100 p/min

Maksimaalne võimsus: 380 kW / 517 hj

Jõuülekanne: astmevaba VarioDrive eralditöötavate sildadega

Maksimaalne kiirus: 60 km/h

Tühimass: 14 000 kg

Lubatud täismass: 21 000 kg

Võimalik tellida erineva jõudlusega hüdropumpasid, mille hüdroõli etteande kiirus on 169 l/min või 228 l/min, või kaks pumpa koguvõimsusega 430 l/min.

Hüdroväljavõtted: taga kuus, ees kaks

Funktsionaalne joystick-juhtkang, puutetundlik Vario terminal, tööagregaatide juhtimissüsteem ISOBUS, GPS, paralleelsõidusüsteem, põlluotsa automaatika, dokumenteerimissüsteem jm

Tagurpidisõidu süsteem (lisana)

Rehvirõhu reguleerimise süsteem

Allikas: Fendt, Agriland

Iseliikuv taimekaitseprits Fendt Rogator 665

Iseliikuv taimekaitsevahendi prits Rogator 665 on endistest Challengeridest tubli samm edasi kemikaali pihustamise täpsuse, automaatika ja võimsama mootori poolest.

Tootja: Saksamaa

Mootor: 6-silindriline Agco Power 7,4 l Tier V

Maksimaalne võimsus: 307 hj

Kütusepaagi maht: 310 l, AdBlue paak 50 l

Maksimaalne kiirus: 40 km/h

Rataste vahekaugus reguleeritav: 1,85 ja 2,25 m

Poom: alumiiniumist, laiusega 24–36 meetrit

Mürgipaagi maht: 4000, 5000 või 6000 liitrit

Tsentrifugaalpumba jõudlus: 785 l/min

Allikas: www.fendt.com

Ruloonpress Fendt Rotana 130 F Xtr

Fendti uued ruloonpressid sobivad nii silo, kuiva heina kui põhu pressimiseks.

Tootja: Saksamaa

18 ülitugevat pallimoodustamise rullikut

Fikseeritud lukustiga kamber

Kuni 25 nuga

Võimalik ka kombineerituna kiletajaga

www.agriland.ee

Allikas: www.fendt.com


Jaga
Kommentaarid