Päidre Puukool sai alguse 1997. aastal pärast seda, kui lagunes Õisu aiand, kus puukooli peremees Hillar (hariduselt traktorist-masinist) ja puukooli perenaine Lea (hariduselt agronoom) otsustasid lagunenud Nõukogude Liidu järgselt oma erialast tööd edasi teha. Eelnevalt töötati Õisu aiandis alates 1985. aastast. Nii saigi rajatud esimene tootmispõld ning alguse sai kollektsioonaed. Lisaks on üles kasvatatud kolm last, kes kõik alates lapsepõlvest kuni tänase päevani pereettevõttes nõu ja jõuga kaasa aidanud.

Alustasime 200 marjapõõsaga. Aastaste jooksul oleme järjepidevalt puukoolis sortimenti suurendanud.

Läbi aja oleme tootnud eestlastele teada-tuntud talvekindlaid viljapuude sorte, nagu „Liivi
kuldrenett”, „Antonovka”, „Valge
klaar”, „Martsipan”, „Sügis-
dessert”, „Läti-Leedu madalkirss”,
„Meelika”, „Arthur”, „Leningradi must”, „Pepi”, „Ave”, „Emma Leppermann” jne. Paljunduses on pidevalt u 100–150 erinevat viljapuu- ja marjapõõsa sorti, kuid Päidre Puukooli kollektsioonaias kasvab üle 250 eri sordi.

Päidre Puukooli valikusse kuuluvad

sammasõunapuud,
õunapuud,
pirnipuud,
ploomipuud,
hapukirsipuud,
maguskirsipuud ehk murelid,
sõstrapõõsad,
kultuurmustikataimed,
karusmarjataimed,
aedvaarikataimed,
maasikataimed.

Kuidas puukool buumi ja masu üle elas?

Buumi ajal oli tootmine veel väike, kuid nõudlus tänu uute majade kerkimisele suur. Masu andis tugevalt tunda ning tuli kõvasti pingutada, sest istikuid tuli müüa praktiliselt nullkasumiga ja investeeringuid oli tootmisse väga raske teha.

Kuidas on aiandus Eestis arenenud? Kas saab välja tuua mingeid trende, seaduspärasid, muutusi ja arenguid?

Üha rohkem tööd tehakse tänapäeval masinatega. Algaastatel kasvatasime ja müüsime paljasjuurseid istikuid, mida oli võimalik turustada kevaditi ja sügiseti. Seejärel hakkasime käsitsi taimi istutuspottidesse panema, tänu millele on võimalik neid müüa varakevadest hilissügiseni.

Hiljem oleme suutnud investeerida potitusmasina soetamisse. Kasvatame Eesti kliimasse sobivaid sorte ning võtame arvesse klientide sordieelistusi. Eestis on järjepidevalt aretatud palju uusi sorte, mis on suuremate viljadega ning haigus- ja talvekindlamad. Soojeneva kliima tõttu katsetame oma kollektsioonaias aprikooside ja virsikute vastupidavust meie kliimas. Varasemalt olid meie põhikliendid hobiaednikud, kuid nüüd leiab nende hulgast ka tootmisaedade rajajaid.

Lisaks hooldati varasemalt tulevaste müügitaimede reavahesid käsitsi, millesse andsid oma panuse peres kasvavad lapsed, kuid nüüd saab seda teha motoplokiga.

Mida Päidre Puukoolist praegusel ajal leiab?

Meilt leiab suure valiku viljapuid ja marjapõõsaid koos kliendikeskse teenindusega. Tänaseks päevaks on Päidre Puukoolist välja kasvanud pereettevõtte, kes on Eesti turul eestimaist toodangut kasvatanud ja müünud 22 aastat. Nende aastate jooksul oleme tundma õppinud klientide soove.

Tänu isiklikule kollektsioonaiale, kus kasvab üle 250 erineva sordi viljapuid ja marjapõõsaid, oskame oma klientidele soovitusi jagada. Kuna Päidre Puukool turustab oma taimed ise, siis iseloomustab meid eelkõige kliendikeskne lähenemine. Iga klient saab vastuse oma küsimusele ning sageli räägime juurde soovitusi, mille peale klient ehk tullagi ei osanud. Oma taimi turustame puukoolis kohapeal ja suurematel laatadel ning üritustel üle Eesti. Meie puukool keskendub viljapuude ja marjapõõsaste kasvatamisele ning müümisele.

Sügishooaeg on ukse ees. Millele tuleks just nüüd tähelepanu pöörata?

Seoses läheneva sügisega soovitame kindlasti aias avatud pilguga ringi vaadata. Meilt ostetud istikud hakkavad reeglina varakult vilju kandma ning seetõttu võivad noored taimed toestust vajada. Vastasel korral on oht, et oksad võivad viljade raskuse all murduda. Hea õnne korral saab veel taime tagasilõikusega päästa, halvema stsenaariumi korral tuleb taim välja vahetada. Kõikvõimalikud kahjustused (igaüks, kes on trimmerdanud, tunneb ära muru-
trimmeriga kahjustada saanud koore), mis taime tüvele ja okstele tekkinud, on mõistlik katta pookevaha või õlivärviga. Seda oleks arukas teha kohe, kui kahjustus tekib, kuid viimane aeg seda teha on vastu sügist. Siis on niiskust rohkem ning kaitseta jäänud haavand võib taimele halvasti lõppeda. Sügisel tuleks viljapuude alt ära koristada alla kukkunud ja riknenud viljad, et aias oleks vähem haigusetekitajaid. Sügisel tuleks üksikutele puudele või kogu viljapuuaiale võrgud ümber panna, et metsloomad talvel kahju ei teeks.

Ühes koduaias peaks ruumi olemasolul kindlasti olema kõiki liiki viljapuid. Näiteks õunapuudest sobiksid koduaeda suvesortidest väga varajane „Pirja” või legendaarne magusa viljaga „Martsipan”, sügissortidest magusa viljaga „Tiina”, vürtsikas lauaõun „Krista”, traditsiooniline „Liivi kuldrenett”, mahlaõunaks sobiv „Auksis”, head säilitusõunad on „Liivika” ja „Katre”. Pirnipuudest sobivad aeda saagikas „Pepi” ja säilituseks sobiv „Belarusskaja Pozdnaja”. Isetolmlevatest ploomisortidest on hea valik väga varajane „Suhkruploom” ja suureviljaline „Renklod Haritonovoi”. Murelitest soovitame „Meelikat”, „Arthurit”, „Jukut”, hapukirsipuudest aga väga madalakasvulist (kuni 1,5 m) „Turgenevkat” ja saagikat „Shokoladnitsat”. Mustadest sõstardest võiks koduaiast leida uue suureviljalise Eesti sordi „Karri”, vanematest sortidest on head „Lentjai” ja „Titania”. Kultuurmustikatest on hea sort väga külmakindel „North Blue” ning aedmaasikatest legendaarne „Polka” ja hiline „Malwina”, aedvaarikatest suureviljalised „Glen Ample”, „Laszka” ning hilistest taasviljuv „Polka”, mis kannab lume tulekuni.

Millele tuleks puukooli külastades kindlasti mõelda, mida märgata?

Eestis jaguneb istutushooaeg istutusmeetodi järgi kaheks: vabajuurega istikute istutamise hooaeg (aprill, mai ja september, oktoober) ning konteineriga istikute istutamise hooaeg (aprillist läbi suve kuni oktoobrini).

Istikud, mille juured on konteineris, annavad võimaluse paindlikumalt oma aeda planeerida, kuid sealjuures tuleb istutamisel silmas pidada, et mullapalli ei tohi juure ümbert ära võtta. Selliselt taim närbub ja võib ära kuivada. Samuti on mõnel taimel mullapalli ümber võrk. Olenevalt materjalist võib selle ära võtta, aga ka alles jätta. Seda, mida võrguga teha, räägime alati lisaks. Meie puukoolis on kasutusel biolagunevad mullapalli ümbritsevad võrgud ning need kõdunevad ise ära.

Lisaks ei tohi ära unustada, et taim on elusolend ja vajab kuivemal perioodil kastmist. Hiljemalt oktoobris soovitame noored taimed, millele metsloomad ligi pääsevad, katta. Katted tasub eemaldada märtsi lõpus, aprilli alguses. Oleme saanud klientidelt tagasisidet, et liiga vara (veebruari lõpus, märtsi alguses) eemaldatud katted on metsloomad siiski aeda meelitanud.

Miks on Päidre Puukool parim koht, kuhu ostma tulla ja seda sõpradelegi soovitada?

Klientide tagasiside kohaselt on Päidre Puukool väike, aga tubli ettevõte, kus on hea hinna ja kvaliteedi suhe. Lisaks suurele valikule ja meie kliimas vastupidavatele taimedele saab meie ettevõttest teemakohast nõustamist ning soovitusi eri teemadel alates istutamisest kuni taimede lõikamise ja väetamiseni.

Päidre Puukool kasutab logo „Eestis kasvatatud”, mis on kohaliku toodangu kvaliteedi ja sordi ehtsuse tunnus.

Soovitame külastada kodulehte www.paidrepuukool.ee. Tartu ja Tallinna suunale jäävatele klientidele pakume taimede kohaletoimetamise võimalust. Kõik meie vanad ja uued kliendid on meile külla oodatud.

Kontakt:

paidrepuukool@hot.ee,

+372 515 6069

Jaga
Kommentaarid