Hiljuti avaldatud 3-, 6- ja 12aastaste laste hammaste tervisliku seisukorra uuringust selgus, et Eesti laste kaariesealane suutervis jääb Euroopa keskmisele alla ning hambaarstid ei ole hambapesu kvaliteediga sugugi rahul. Uuring näitas, et kõige kehvemas seisus on kuueaastaste laste hambad, nende seas on tervete piimahammastega lapsi vaid 28%. Veidi enam – 40% – on tervete piima- ja jäävhammastega 12aastaseid lapsi. Kolmeaastaseid tervete piimahammastega lapsi on aga umbes 71%.

2019. aasta I poolaasta

• Laste hambahaiguste ennetusele ja ravile on kulunud

ligi 12,6 miljonit eurot. Sellise summa eest on hambaarsti juures käinud ligi 99 000 last.

• Kõige rohkem on hambaarsti juurde jõudnud

kaheksa-aastaseid lapsi.

• Laste tasuta hambaraviteenust pakub Eestis 334 kliinikut.

Kõige rohkem teenusepakkujaid on Harjumaal (116).

Hambaarstid ei väsi rõhutamast, kui oluline on hambaprobleemide ennetus. „Lapsevanema kohustus on hoolitseda selle eest, et tema lapse hambad saaksid kaks korda päevas korralikult puhastatud ja kord aastas ka hambaarsti juures üle vaadatud. Kui hammaste hooldus on korrektne, on harva üldse midagi parandada vaja. Sellest võidavad loomulikult eelkõige lapsed ise, kes saavad kodust kaasa õiged suuhügieeni eest hoolitsemise harjumused, mis võimaldavad neil täiskasvanuellu minna tervete hammastega,“ ütleb hambaarst ja Suukool.ee üks eestvedajaid Anastassia Kuldmaa.

Kui lapsele on hambaravi tasuta, siis haigekassale on kulud suured. Näiteks esmase pöördumise visiidi maksumus on 45 €. Esmane hambaravi visiit sisaldab suuõõne põhjalikku vaatlust ja lapsevanema või lapse nõustamist toitumise, hügieeni ja kahjulike harjumuste osas. Lisaks sellele tehakse esmakordsel külastusel hammastest panoraamülesvõte, mis aitab tuvastada silmaga nähtamatuid kahjustusi ja põletikukoldeid.

Kui lapse hammastesse on juba tekkinud augud – sageli tuleb ühe visiidi käigus parandada mitut hammast! –, on kulud päris suured. Hambatäidise ehk rahvakeeli hambaplommi hind sõltub sellest, mitmel hambapinnal täidis asetseb (kokku on hambakroonil viis pinda). Näiteks kolme pinna täidise hind on 45 €. Enamasti lisandub sellele tuimestav süst, mis maksab keskmiselt 10 € ja visiiditasu umbes 12 €. Kui hambas on juba suurem auk, mis teeb lapsele valu, võib hammas vajada juureravi. Selle protseduuri hind on tunduvalt kallim ja ühe piimahamba juureravi võib maksta keskmiselt 147 €. Kokku võib ühe lapse hammaste ravi ulatuda sadadesse eurodesse.

Kui laste hambad oleksid paremini hooldatud, saaks haigekassa nende välditavate hambaarstivisiitide asemel raha suunata näiteks ravijärjekordade lühendamisse. „Igapäevane suuhooldus on tegelikult võrdlemisi odav ning ennetus võimaldaks lisaks tervisekasudele ka suurt rahalist kokkuhoidu,“ märgib haigekassa esmatasandi osakonna juht Külli Friedemann. Ta selgitab, et kuigi haigekassa teeb pidevalt teavitustööd, et suurendada inimeste teadlikkust suuhügieeni ja õigeaegse ravi olulisusest, on peamine ülesanne siiski lapsevanematel, et muuta hammaste eest hoolitsemine lapsele tavapäraseks harjumuseks.

Rohkem infot laste suutervise kohta leiad kodulehelt www.suukool.ee.

Pea meeles

Ka korralikult hooldatud hambad vajavad kord aastas hambaarsti poolt üle vaatamist.

Haigekassa lepingupartnerite juures on kuni 19aastastele

noortele hambaravi tasuta. Endale lähima hambaarsti leiad

haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/hambaravi-partnerid.