750-800 g toorest lihast grillvorste

2 sl oliiviõli

1-2 sl võid

450 g väikesi sibulaid

1 sl jahu

1 sl sinepipulbrit

3 dl õlut

3 dl kanapuljongit

pisut suhkrut

paar rosmariinioksa

½-¾ kl jõhvikaid

Grillige või küpsetage vorstid kenasti ühtlaselt pruuniks. Suurel paksupõhjalisel praepannil kuumutage õli ja või segu, lisage väikesed kooritud sibulad ning küpsetage need aeg-ajalt segades kuldpruuniks. Tõstke sibulad pannilt ära ja kuumutage sellele jäänud rasvaines sinepipulbriga segatud jahu, valage juurde kuum puljong ning õlu, maitsestage suhkruga.

Nüüd tõstke sibulad ja vorstid leemesse, lisage rosmariin ja keetke tasasel tulel umbes 10 minutit. Seejärel pange juurde jõhvikad (paremini sobivad kultuurjõhvikad) ning keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades veel kuni 15 minutit. Lauale andke kartulipudruga.

Kartulipuder

1 kg muredaid kartuleid

1 kl piima või kohvikoort

1 sl võid

1 sibul

soola või aroomisoola

Keetke kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Valage vesi ära, kui kartulid "naeratama" hakkavad, siis hoidke keedunõu veel pliidil, et vesi täielikult ära auraks.

Koorige sibul ja hakkige hästi peeneks. Soojendage piim või koor keemiseni. Tampige kartulid pudrunuiaga puruks, lisage hakitud sibul ning vähehaaval kuum piim. Kui on vaja soola lisada, kasutage selleks aroomisoola. Kõige lõpuks segage pudru sisse tükike võid.

Kalkuniviilud fooliumis

Tehke iga sööja jaoks eraldi pakike. Lõigake kalkuni rinnatükist iga portsjoni jaoks 2 õhukest viilu. Segage seenesupipulbrist ja hapukoorest parajalt paks pudru, millesse lõigake külmast võist väikesi tükikesi.

Määrige seda segu kahe lihaviilu vahele, asetage vastakuti surutud paladele veel tükike võid ning tõstke fooliumilehele, mille ääred pressige ülevalt kokku. Küpsetage ahjus umbes 60 minutit.

Kalkunikints sidrunivõiga

Sidrunivõi

125 g võid

½ sidruni riivitud koort ja mahla

1 tl jahvatatud vürtspipart

2 sl värskelt hakitud petersellilehti

pisut soola ja suhkrut

Hõõruge toasoe pehme või puulusikaga läbi, lisage maitseained ja hõõruge uuesti, sidrunimahl lisage kõige lõpuks.

Hõõruge lihatükki soola, pipra ja sidrunimahlaga, seejärel tõstke see fooliumile ning määrige ümberringi sidrunivõiga. Küpsetage fooliumisse keeratud tükki, kuni liha pehme.

Seda praadi võite pakkuda külmalt või soojalt. Viimase juurde valmistage küpsetamisel tekkinud rammusast leemest kaste, millele lisage veidi brändit ja apelsinimahla.  

Küülik Belgia-päraselt

1 küülik

õli

võid

soola

pipart

riivitud muskaatpähklit

rosmariini

aed-liivateed

3-4 sibulat

½ l heledat õlut

Lõigake küülik suuremateks tükkideks, maitsestage õlu ja valage peale. Hoidke liha vähemalt 6 tundi selles. Enne hautamist nõrutage tükid kuivaks ning praadige hästi kuumas õli ja või segus kiiresti kergelt pruuniks.

Valage ärakallatud õllemarinaad pruunistatud lihale ning hautage kaane all. Hautise vedelikku võite lisada ka musti kuivatatud ploome ja hiljem seda kartulijahuga tihendada.

Jäätis marjadega

1 l vanillijäätist

400 g kivideta kirsikompotti

50 g õhukesi beseeküpsiseid

100 g vaarikaid

Sügavkülmikust võetud jäätist laske toatemperatuuril veidi pehmeneda (ärge seda täielikult üles sulatage), nii et saaksite sellesse segada kuivaks nõrutatud kompotikirsid, külmutatud vaarikad ja beseeküpsised.

Suuremad küpsised võib katki murda või ettevaatlikult noaga poolitada. Et tulemus parem välja näeks, tõstke marjad vaheldumisi jäätisega purunemiskindlasse kaanega kaussi, sekka poetage beseetükikesi. Täidetud nõu asetage 3-4 tunniks sügavkülmikusse. Magustoidu saate mitu päeva varem kokku segada ning tarvitamiseni sügavkülmikus hoida.

Jäätisele võite lisada mitmesuguseid marju - just neid, mis teil talveks varutud. Lauale andmiseks lööge jäätis kausist välja ja kaunistage marjade, puuviljade või šokolaadiga.