„Lisaks õiglasele kohtlemisele ja hea töökeskkonna pakkumisele oleme võtnud sihiks muuta mitmekesisus kollektiivis tavapäraseks hoiakuks. Kaasame oma vähenenud töövõimega kolleege kõikidesse ettevõtte tegemistesse. Sealjuures tagab ettevõte kuulmispuudega teenindajatele viipekeele tõlke,” sõnas Tero. „Muu hulgas oleme liitunud Eesti personalijuhtimise ühingu loodud tööandjate ühisusega, mille eesmärk on aidata vähenenud töövõimega inimesi aktiivsesse tööellu kaasata. Ühisus kannab endas samu väärtusi, mille eest Rimi on juba aastaid seisnud,” lisab ta.

Tööandjate ühisuse liikmena soovib Rimi seista selle eest, et luua vähenenud töövõimega inimestele võimalus olla ühiskonnas aktiivne ning leida neile koht tööturul. Lisaks suurendada teiste tööandjate teadlikkust, jagades oma kogemust ja häid tavasid vähenenud töövõimega inimeste tööle rakendamisel. Tero ütleb, et nad tahavad julgustada vähenenud töövõimega inimesi neile tööle kandideerima ja teisi tööandjaid neid inimesi värbama. „Oma kogemusi jagades saame aidata kahtlejatel üle saada eelarvamustest vähenenud töövõimega inimeste tööle rakendamisel. Tahame veelgi enam võimaldada vähenenud töövõimega inimestele töövarjutamist ja praktikat, et harjutada koostööd ning leevendada erivajadustega õppurite probleeme praktikakoha leidmisel,” sõnab Tero. „Meil tuleb toetada üksteist olukorras, kus ei ole selgeid vastuseid, ja aidata leida parimaid lahendusi.”

Hakkaja noormees

Töötajate algatusel on Rimi paigaldamas kaupluste kassadesse Eestis veel unikaalseid invatõstukeid, et pakkuda töötamise võimalusi liikumispuudega inimestele. Esimene neist on juba Ülemiste Rimis kasutusel ning ratastoolis töötaja on selle heaks kiitnud. Selliseid tõstukeid tahetakse paigaldada ka teistesse kauplustesse.

„Kõige erilisem lugu on meie jaoks ilmselt juhtum aastate tagant, kus kuulmispuudega noormees asus tööle Rimi kassasse,” räägib Tero. „Ta avaldas selleks ise soovi ning õnneks oli kaupluse juhatajal nii palju julgust ja töötaja soov sai teoks. Seega võib öelda, et Rimi kett oli esimene, kes julges kurdi teenindaja kassasse tööle panna.”

Nähakse kaugemale

Tero ütleb, et kõige olulisem on märgata eelkõige inimest, tema motivatsiooni ja unikaalsust, mitte vähenenud töövõimet või puuet. „Meie kogemus ütleb, et need inimesed on reeglina väga lojaalsed ja töökad. Lisaks toovad nad kogu kollektiivi pigem positiivseid muutusi. Rääkides töötajatega, kelle meeskonnas sellised inimesed ametis on, mainitakse sageli, et vähenenud töövõimega inimeste optimism ja pealehakkamine on imetlusväärne. Kokkuvõttes kasvab meeskonnas tolerantsus ning õpitakse nägema oma vajadustest kaugemale,” räägib Tero.

Rimi soovitused tööandjatele:

- Ära karda proovida, sest kogemused ja oskused tulevad ainult siis, kui hakkad tegema. Julget pealehakkamist!

- Märgake inimest, mitte töövõimetust.

- Võtke vastutus, et luua vähenenud töövõimega inimestele võimalus olla ühiskonnas aktiivne ja leida neile koht tööturul.

- Vähenenud töövõimega inimeste värbamisel saad endale väga lojaalse töötaja, kes on tänulik selle eest, et talle pakutakse võimalust olla ühiskondlikult aktiivne. See pole praeguses tööjõupuuduses just vähetähtis asjaolu.

- Vähenenud töövõimega inimeste värbamise eest on tänulikud ka kliendid. See näitab ettevõtte osavõtlikku suhtumist ja paindlikku personalipoliitikat, mis mõjub kindlasti positiivselt kogu ettevõtte mainele.

- Oma positiivsetest lugudest tuleb julgelt rääkida. Nii kasvatad üldist suhtumist ja tolerantsust ühiskonnas ning saadad sõnumi ka kõigile neile puudega inimestele, kes pole julgenud veel ennast tööle pakkuma tulla. Nad saavad teada, et on sinu juurde väga oodatud!

Jaga
Kommentaarid