Talupidamine sai alguse kümme aastat tagasi, kui peremees ja perenaine ostsid selle kunagise mõisniku kupja järeltulijate käest.

“Piilusime internetist müügikuulutust väga kaua, aga kui lõpuks julguse kokku võtsime ja vaatama tulime, saime mõlemad kohe aru, et see on meie kodu,” meenutab talu sünnilugu Üvasi talu perenaine Anne. Nii saigi alguse kahe Tartus ülikoolis tutvunud noore inimese elu maal.

Esimene kits

Esimesed kitsed jõudsid tallu mõni aasta hiljem. “Kitsed tulid meie ellu kuus aastat tagasi. Esimene kits sai võetud endi tervise pärast ja tol hetkel muid plaane ei olnudki. Esimesed kitsepiimast tooted valmisid ainult oma pere tarbeks, kuid kliendid tekkisid ruttu,” kinnitab Anne.

Perenaise sõnul on kogu selle talutootmise juures väga lahe just see, et kõik hakkas iseenesest veerema nagu lumepall, saades alguse vaid ühest kitsest. Nii saigi ühel hetkel hobist igapäevatöö.

Grilljuust ja muud talutooted

“Kokku on meie talus kitsi üle saja, lüpsil käib neist kuuskümmend viis looma. Päevas suudab kari toota ligikaudu kakssada liitrit piima, millest valmistame talu peamist toodet grilljuustu,” selgitab perenaine. Müüakse ka toorpiima, mis läheb Nopri tallu ja millest valmistatakse seal laagerdunud kitsejuustu.

Perenaine on maalapsena harjunud kõike ise tegema. Isegi tudengina ostis ta lehmapiima ja tegi sellest jogurtit. “Siin maal olles, kui kitsepiima üle jäi, tekkis ka kohe mõte jogurtit teha. Alguses sai ka retsepte otsitud ja nõu küsitud, kuid tänaseks on kõik retseptid mul oma käe järgi ära muudetud ja täpselt sellised, nagu meile meeldivad,“ kiidab Anne oma tooteid. Tulevikku silmas pidades soovib ta valmis saada uue meiereiga, et saaks valmistada kohupiima, jogurtit, toorjuustu ja ricotta’t.

Iga nädal viib Üvasi talu peremees Tartusse nii tellitud toorpiima kui ka grilljuustu. Grilljuustu saadetakse soovijatele üle Eesti ja perenaine müüb seda ka laatadel. „Hetkel on kõige paremaks müügikohaks ikka laadad, kus käin oma väikse panni ja pliidiga,“ naeratab Anne. „Hea grilljuustu lõhn meelitab nii mõnegi kliendi toodet maitsma ja ostma. Kui laatadel sai algul öeldud, et tegu on kitsejuustuga, siis väga paljud ei proovinudki maitsta. Sellest õppisime, et sõna „kits“ peletab paljusid enne toote proovimist. Aga kui saad inimese proovima, siis tegelikult ei häiri kedagi kitsele omane maitse,” kinnitab Anne.

“Selle maitse tugevus oleneb tõust. Osa tõuge on aretatud selliseks, et juba nende piimal on väga tugev kitsemaitse juures. Toodete maitse oleneb ka natuke sellest, mida kitsed söövad,” selgitavad peremees ja perenaine.

Talunike sõnul on teadmised sellest, mida kitsedele süüa anda, et kitsepiimatoodetele ei tekiks kõrvalmaitset, tulnud isiklike kogemuste kaudu.

“Kits vajab piima tootmiseks väga palju energiat ja tihti niisama söögist seda ei saa, vaid tuleb juurde anda jõusööta. Siis suudavad nad toota maksimaalses koguses kvaliteetset ja hea maitsega piima,” põhjendavad nad toodete maitset.

Puhtaverelised sikud

„Talu karja edasiviimise eest hoolitsevad kolm isast sikku. Sikud kannavad ka uhkeid nimesid - Poseidon, Onyx, Gottfried. Poseidon ja Onyx on puhtad anglo-nubianid. Gottfried on rootsi maatõugu ja tema otsib meil hetkel uut karja.

Lisaks on terve hulk noorloomi. Rootsi maatõug ja tema ristandid annavad hästi palju piima, aga nende piim on veidike lahjem. Hetkel on meil veel natuke tüüringeid ja nende ristandeid, need on Saksamaalt toodud.

Põhiline tõug on praeguseks ikkagi anglo-nubianid, kes on lontis kõrvadega ja hästi värvilised, täpilised. Nende eripäraks on üsna rasvane ja valgurikas piim ning lisaks suudab see tõug toota ka väga korralikke piimakoguseid. Natuke on ka saane tõugu kitsi,“ räägib oma kitsekarjast Üvasi talu perenaine Anne.

Kitsekarja jõudlus

Kas teadsid, et Üvasi talu on Eestis praegu ainuke talu, kes teeb oma kitsedele jõudluskontrolli? „See tähendab, et igal kuul mõõdame korra oma kitsede piimakoguseid. Igalt konkreetselt kitselt võetakse piimaproov, mis saadetakse laborisse. Seal määratakse piima rasvasus, valgu- ja somaatiliste rakkude sisaldus. Nii saame teada, kui terved on meie kitsede udarad ja kui rammusat piima nad annavad.

Me ei taha toota palju piima, mis oleks lahja, vaid normaalses koguses piima, mis oleks rammus. Rasv on oluline, et teha head juustu ning anda edasi mõnusat pehmet tekstuuri ja maitset. Samuti on see oluline aretuse kohapealt ja nii saame endale tugeva karja,“ selgitab Anne.

Elust maal

Peremees ja peremees kinnitavad ühest suust: “Kui sa teed kõike kirega, siis tulevad asjad välja ja arenevad justkui iseenesest õiges suunas. Neile, kes tahaksid alustada oma talutootmist, soovime järjekindlust. See ei ole lihtne. Erinevad organisatsioonid tahavad sind tihti paberipatakate alla matta ja siis ei jäägi muudeks tegevusteks eriti aega.

Inimene, kes alles alustab, peab olema sihikindel – see viib lõpuks eesmärgini ja paraku ükski asi ei juhtu üleöö, vaid tuleb päris palju tööd teha. Meil on juba pikka aega olnud suvel 15tunnised tööpäevad ja eks seetõttu peab loobuma paljudest muudest asjadest. Kuid meile on kogu teekond olnud väga sujuv ja loomulik.”

Ehtne talutoit

Üvasi talu tooted kannavad ka “Ehtsa talutoidu” märki, mis näitab, et tegu on ehtsa ja naturaalse talus kasvatatud ning toodetud talutoiduga. Tootele või talule antud märk annab kindlust, et tegemist on õige ja suure hoole ning armastusega valmistatud tootega.

Üvasi talu perenaine kinnitab, et ”Ehtsa talutoidu” märk on võimaldanud talul hõlpsamini turustuskohti leida.

“Me ei oleks muidu ise oma jõududega maamessile läinud, koos teiste märgikandjatega ja ehtsa talutoidu märgi all oli seda palju lihtsam teha. Samuti kõik need ühisüritused ja laadad, mida on korraldatud – nendel on suurem jõud kui üksi käimisel,“ tõdeb perenaine.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu algatusel loodud talutoidu katuskaubamärk „Ehtne talutoit” hõlmab nüüdseks ligi kuutkümmend märgikandjat.


Üvasi talu

  • Üle 100 kitse
  • 65 lüpsikitse
  • 200 liitrit piima päevas
  • 2 puhtatõulist sikku: Poseidon ja Onyx
  • Parim kodumaine grilljuust
  • Tulevikutooted: kohupiim, riccota, jogurt, toorjuust

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.