***

Ta peab üle saama oma esialgsetest hirmudest ning mõistma, et tema uus kodu on turvaline ja seal elavad inimesed on sõbrad. Tavaliselt on võimalik juba teisel päeval kutsikaga rohkem tegelda, mängida ja suhelda. Lihtsalt see esimene päev tuleks ära kannatada.

Kutsikal peaks olema ka koht, kus magada ja puhata ning kindel paik, kus asuvad joogi- ja söögikauss. Kui kutsikas jääb magama, võib ta tõsta tema pehmele magamisalusele, et ta mõistaks, et see on tema koht. Vähemalt alguses tahavad kutsikad magada inimeste lähedal. Seepärast on mõistlik magamisase panna kuhugi inimeste voodite ligidale. Hiljem on võimalik seda juba kuhugi mujale liigutada ja täiskasvanud koerad soovivadki magada rohkem omaette.

Kutsikale oleks soovitatav alguses anda süüa kolm korda päevas. Lähtuvalt sellest ja samuti asjaolust, et väike kutsikas ei suuda päev otsa häda kannatada ning teda tuleks õpetada õues käima, soovitaksin tegelikult esimeseks kaheks nädalaks puhkus võtta või see harjutamine lastele usaldada, kui nad sellega juba hakkama saavad.

Kuna esimestel nädalatel imeb kutsikas endasse reegleid kõige innukamalt, oleks kasulik talle tutvustada ka seda, et häda ei tehta tuppa, vaid õue. Kuna hiljem kutsikat ümber õpetada on üsna tülikas, siis palju lihtsam on koerale kohe head tava tutvustada ning hiljem ka sellest kinni pidada.

Puhtuse hoidmine toas

Esialgu ei oska kutsikas häda kinni hoida, mistõttu see, et loik tekiks õigesse kohta, sõltub suurel määral teist. Samas muudab olukorra lihtsamaks asjaolu, et kutsikatel tuleb häda valdavalt etteaimatavatel hetkedel. Näiteks pärast söömist ja magamist võib olla peaaegu 100% kindel, et lähima 5 minuti jooksul loik kuhugi tekib, kui ei jõua koeraga õue joosta.

Toas puhtuse hoidmine käibki nii, et kui näete, et kutsikas on ärganud, siis võtate ja viite ta õue ning jalutate temaga seal kümmekond minutit. Kui koer on oma keha kergendanud, tuleb teda selle eest kiita. Läbi selle kiituse õpib koer, et ta teeb õigesti. Niisamuti võib tuppa tehtud loigu eest noomida, juhul kui juhtutakse peale selle tegemise hetkel.

Kui tulete töölt ja leiate eest tuppa tehtud loigu, siis selle eest enam noomida pole mõtet. Rahvalik soovitus kutsikas ninapidi loiku toppida on ilmselgelt rumal nõuanne. Kutsikas ja isegi täiskasvanud koer ei oska mingil juhul seostada näiteks tund aega tagasi tehtud pahandust ja pika aja pärast saabuvat negatiivset tagasisidet.

Üsna reaalselt saab koer asjast aru hoopis nii, et kui see tüüp tuleb koju, siis ta esimesena kohe ründab.

Kui tahate koera silmis muutuda negatiivseks kangelaseks, siis koera jaoks arusaamatu karistamine on kindel tee selleni.

Juhul kui kellelgi pole võimalik päeval kodus olla ja on tõenäoline, et kutsikas teeb oma hädad tuppa, aitab mõnevõrra see, kui õpetada koer käima ajalehtede peal.

Kutsikas õpib kiirest

Koer õpib päris kiiresti, et üks konkreetne tegevus viib premeerimiseni, ning hakkab ise käima ajalehtede peal. Hiljem, kui kutsikas on vanem, on võimalik ajalehtede pinda vähendada ja varsti need hoopis ära kaotada. Kui kutsikas oskab selleks ajaks juba häda kinni hoida, on vägagi tõenäoline, et ta tuppa enam ei tee. Nüüd jääbki ainukeseks alternatiiviks õues asjatamine kui preemia.

Tuleb arvestada, et läheb mitu nädalat, kuni koer suudab terve päeva vastu pidada. Seepärast on kasulik, kui keegi saaks lõuna ajal kodust läbi sõita ja kutsikaeas koera korraks välja viia.