Muna tuleb hoida terav ots allpool Shutterstock

Munal on nii teravam kui ka lamedam ots. Vahetult enne, kui kana muneb oma muna, tõuseb ta pisut pesas püsti, hoides kükitavat asendit ja muna keerdub nii, et see maanduks tömp ots ees, võimaldades paremat maandumist, rohkem polstripinda ja väiksemat tõenäosust puruneda.

Tömbi otsaga pooles on koore ja sisu vahel õhukotike. Muna vananedes, olgu see siis viljastatud või mitte, õhupakk laieneb ja muutub suuremaks, kuna õhk pääseb läbi koore pooride välja ja niiskus pääseb ligi.

Munas on loomulik kaitsekiht, nähtamatu kate, mis aitab vältida õhu ja bakterite sisenemist munasse.Selle kaitsekesta säilitamine on üks põhjus, miks ei tohiks mune pesta enne nende säilitamist.

Miks peab mune säilitama tipp all?

Kui õhk ja bakterid sisenevad munakoores olevate pooride kaudu, satuvad nad kõigepealt munavalgesse.

Munavalge pakub munakollasele kaitsekihti. See on muna kiiresti riknev osa. Kuna valge on leeliseline, teeb see bakteritel seal paljunemise keeruliseks.

Kuid muna vananedes liiguvad bakterid toitainerikka munakollase poole, kus nad saavad edukalt paljuneda. Ka muna vananedes ja õhukoti kasvades võimaldab see bakteritel liikuda munakollasele lähemale.

Kui muna hoitakse terav ots ülespool, õhukotiga põhjas, tõuseb see kotike aeglaselt üles ja liigub munakollase poole, tuues endaga kaasa õhu ja bakterid.

See kiirendab muna vananemisprotsessi. Lisaks suurendab selline hoiustamisviis ka tõenäosust, et salmonella või muud bakterid jõuavad kiiremini munakollasesse ja nakatavad muna. Ja on olemas võimalus, et õhukott rebeneb ja saastab munarakud selles sisalduvate bakteritega.

Lisaks eelnevale, kui valmistate härjasilma, on õigesti hoitud munade kollased tsentreeritud, mis muudab söömise lihtsamaks ja toidu atraktiivsemaks.