Aasta puitehitise projektijuht Anni Martin rääkis, et žürii hindas Pühajärve biokatlamaja puhul sobitumist ümbritsevasse looduskeskkonda ning puidu keskset kasutamist nii konstruktsioonis kui välisviimistluses. “Tootmishoonete ehituses ei ole puidu kasutamine, ja seda eriti konstruktsioonis, kuigi tavapärane. Biokatlamaja puhul on seda tehtud ja tulemus on arhitektuurselt põnev. Funktsiooni teadmata võiks arvata, et tegu on seminarihalli, näitusesaali või klubihoonega,” kirjeldas ta.

Žürii jaoks sai Martini sõnul otsustavaks, et funktsioonilt utilitaarne hoone, mida võinuks lahendada tüüpse plekk-kastina, on lahendatud terviklikult, professionaalselt ja loodusega arvestavalt.

“Väheoluline pole ka asjaolu, et liimpuidust konstruktsiooni on maksimaalselt eksponeeritud ning puidukasutus on nähtav ja tajutav nii konstruktsioonis kui viimistluses,” lisas ta.

Pühajärve biokatlamaja arhitektuurse lahenduse töötas välja OÜ Alver Arhitektid. Biokatlamaja ehitas Vilcon Ehitus, tellija oli Pühajärve Puhkekodu.

Tänavu esitati aasta puitehitise võistlusele rekordiliselt 55 objekti. Tulemused kuulutati välja eilsel rahvusvahelisel puit-arhitektuuri konverentsil “Puit – homse elukeskkonna võti”.

“Aasta puitehitise” žüriisse kuulusid Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu, Eesti Ehitusinseneride Liidu, Riigi Kinnisvara ASi, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu esindajad ning 2014. aasta puitehitise võistluse peaauhinna võitja.

Peaauhinda ning traditsiooni tõlgendamise eriauhinda rahastab Eesti Kultuurkapital.

TASUB TEADA: Puitehitisi tabas auhinnasadu

Puitehitisi tabas auhinnasadu

n “Aasta puitehitis 2015” peaauhind – Pühajärve katlamaja, Alver Arhitektid.

n Traditsiooni tõlgendamise eriauhind – kortermajad Veski 53a ja 55a Tartus, Kaido Kepp ja Marti Soosalu, Arhitektuuriklubi.

n “Raitwoodi fassaadiauhind 2015“ – Sõpruse pst 157 ärimaja Tallinnas, Indrek Suigusaar, Arhitektuuribüroo Pluss.

n “Arcwoodi liimpuiduauhind 2015“ – Lemeksi peakontor Tartus, Eero Endjärv,

Arhitekt11.

n “UPM-Kymmene Otepää vineeriauhind 2015“ –

spordihall Ronimisminis-

teerium, Kaur Talpsep,

Kauss Arhitektuur,

seinadisain Madis Tänav.

n Žürii poolt ära märgitud – eramu Nõmmel, Martin Aunin.

n Žürii poolt ära märgitud – suvila Lääne-Virumaal, Edina Dufala-Pärna ja Martin Pärna, Iseasi.

Allikas: Eesti Puitmajaliit