.

Pannkook moosiga maitseb hea, ja ega moosisaialgi väga viga ole. Mida aga teha siis, kui hoidiste keetmisest on külmkapp ja kelder juba täis ning moosisaia enam ei himusta?

Vaieldamatu abimees seismajäänud mooside hävitamisel on purukook. See on uskumatu, kuidas vahel küpsetad, mässad ja peenutsed pool ööd, aga pärast sööjad ütlevad ikka mokaotsast, et kook maitseb nagu kook. Teinekord aga viskad moosi ja tainapuru pannile, pöörad ahjule selja ning teed oma tegemisi. Ja ometi pälvib selline lihtne, et mitte öelda ülejala visatud kook üleüldise imetluse ja heakskiidu.

Liha ja moos

Moosid sobivad väga hästi ka soolastesse toitudesse, nii võib näiteks köögiviljade hautamisel võtta suhkru asemel paar-kolm lusikatäit moosi. Puhastage porgandid ja kaalikad ning lõigake neist sõrmejämedused, 3–4 cm pikkused kangid. Sulatage või pannil, pruunistage juurviljad ning lisage 3–4 sl moosi suhkru või mee asemel ning hautage köögiviljad pehmeks. Loomulikult ei tohi unustada soola ja pipart ning miks mitte lisada ka törts sinepit.

Ploomimoos on nii mõnus, et isegi sealiha on nõus selles 2–3 tundi hauduma, tulemuseks on pehme ning hapukasmagusa mekiga liha. Ei ole põhjust karta, et moosi kasutamisel valmib soolase toidu asemel magussöök. Julgelt võib liha hautamisel peale moosi lisada loorberit ja vürtsi ning ka sortsuke vett ei tee paha. Juustusaiale võib niristada natuke magusat moosi, maksapasteedivõileib saab pirnimoosiga hoopiski teise meki. Samuti võib hapukaid moose kasutada liha marineerimisel, selleks sobivad hästi sõstramoosid.

Laisa perenaise purukook

  • 100 g võid
  • 200 g jahu
  • 200 g suhkrut
  • noaotsaga soola
  • 0,5 liitrit söömata jäänud moosi

Kui moos on väga magus, võib suhkrukogust vähendada. Tükeldage toasoe või kaussi, valage hulka suhkur ja jahu ning hakake käte vahel hõõruma. Kui tükid jäävad väga suured, lisage natuke jahu, soovi korral võib purule puistata noaotsaga soola. Pidulikuma sündmuse korral võib osa jahu asendada pähklipuruga. Puistake pool purust võiga määritud küpsetusplaadile, tõstke sellele moos ning katke kook ülejäänud puruga. Küpsetage 160 kraadi juures 35–40 minutit. Kui kook kipub pealt kõrbema, katke küpsetuspaberiga. Maitseb väga hästi nii soojalt kui jahtunult. Kui on raatsimist, võib kõrvale tõsta ka paar lusikatäit vanillijäätist.

Soojendav jook sügisõhtusse

  • 1 sl mett
  • 1 kaneelipulk
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • 1–2 sl kuivatatud piparmündilehti
  • 1 kl mustasõstramoosi
  • 2–3 kl vett
  • 0,5 kl punast veini

Valage vesi potti ning ajage keema, lisage piparmünt, maitseained ja moos. Keetke 2–3 minutit, valage hulka vein, laske segul veel kord keema tõusta ning kurnake jook läbi sõela klaasidesse. Soovi korral võib hulka segada mett.

Kaste liha juurde

  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1 kl punasesõstramoosi
  • 0,5 kl apelsinimahla
  • 0,5 kl punast veini
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl sinepit
  • maitseks musta pipart ja soola

Pruunistage suhkur, valage juurde apelsinimahl ja moos, lisage riivitud ingver ning apelsini- ja sidrunikoor. Kuumutage 25 minutit tasasel kuumusel, valage hulka vein ning puistake juurde sool ja must pipar, kuumutage. Serveerige kuumalt lihalõikude juurde.