"Kell 11.04 tuli teade hirmunud inimestelt, et mööda Harju tänavat liigub meesterahvas, kellel on käes kaks nuga," ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava Delfile.

Selle peale reageerisid sündmuskohale korrakaitsjad, kes andsid mehele korralduse noad maha visata, mida ta eiras korduvalt. Selle peale tegid korrakaitsjad 3 hoiatuslasku õhku, mida mees endiselt eiras. Selle peale hakkas ta lähenema korrakaitsjatele noaga ähvardades, mistõttu pidid korrakaitsjad kasutama teenistusrelva mehe peatamiseks.

Rindkerre haavata saanud mees sai raskelt vigastada ning viidi haiglasse, kus ta kella 12 ajal suri.

Politseinikud ega keegi teine vahejuhtumis vigastada ei saanud. Ohtu inimestele ei ole.

Kristian Jaani: kui rünnatakse külmrelvadega, tuleb vastus tulirelvaga

Põhja prefekt Kristian Jaani ütles täna kell pool kaks alanud pressikonverentsil, et kui politseinikku rünnatakse väga lühikese vahemaa pealt külmrelvaga, siis kasutab politseinik vastumeetmena alati tulirelva.

Samuti otsustab politseiametnik ise, kuhu ta ründajat tulistab. Millistel juhtudel tulirelva kasutada võib, reguleerib korrakaitseseadus.

Ründaja oli 1984. aastal sündinud 33-aastane Eesti kodanik, kellel puudus varasem kriminaalne taust.

Video: Politsei pidi kahe noaga Vabaduse väljakul ringi kõndinud noormehe peatamiseks teda tulistama

Politsei ja prokuratuur selgitavad praegu juhtumi täpsemaid asjaolusid.

Vahetult pärast sündmust alustati kriminaalmenetlust tapmiskatse paragrahvi alusel, kuna tundmatu mees üritas tappa kahte politseiametnikku. Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Taavi Perni sõnul püütakse tuvastada ründaja tausta, teha uurimistoiminguid kodus ja selgitada, kas rünnakul võis olla seos tema tervisliku seisundiga. "Tahame välistada, et sündmusega oli seotud kaasosalisi," Sõnas Pern.

Pealtnägija: mees jooksis politseinike suunas

Raekoja platsi lähedal tänaval töötavate inimeste jutu järgi oli mees tulnud lühikeste teksapükstega ja paljajalu korraks Raekoja platsile, vaadanud ringi ja läinud mööda Harju tänavat tagasi. Ja siis, kui ta oli tagasi minema hakanud, sõitis politsei talle juba järel.

Ühe müüja sõnutsi arvas ta, et tegemist oli Halloweeni kostüümiga.

Vabaduse väljaku tulistamise pealtnägija ütles Delfile, et mees tuli, paljajalu, kaks nuga käes.

"Kahe noaga keskealine mees tuli Raekoja platsi poolt. Jaani kiriku juures jõudis tema juurde politsei, politseinikud käskisid tal noad maha visata. Mees hakkas hoopis jooksma politseinike suunas, politsei tegi hoiatuslasu õhku ja tulistas seejärel tema pihta," kirjeldas Delfi fotograaf ärevaid sündmusi Tallinna kesklinnas.

Kolmas sündmuse tunnistaja ütles, et ta kuulis 5 lasku, aga seda, et mees ringi jooksis, ei näinud. "Teen arvuti taga tööd, akna peal pidevalt ei ole. Ise arvasin, et keegi laseb päise päeva ajal rakette. Mehele tehti kunstlikku hingamist ja siis viidi ära. Nüüd on jäänud paar politseid ja Jaani kirik on ümber piiratud,“ kirjeldab Vabaduse väljaku lähistel töötav kodanik Delfile.

Sündmuskoht Jaani kiriku ja R-kioski vahel on piiratud politseilintidega.

Uudis on täiendamisel.