Ja maikuu 20. päeval poleks siis seal küllap ka ETV ja Maalehe koostöös telesaate “Lauluga maale” salvestust sündinud.

Maanteemuuseum tutvustab end löövalt – “Koht, kus tee elab”. Tee elab siin tõesti. 14. mail möödus 150 aastat, mil postiveoks avati Varbuse hobupostijaam, aga külastajaid tõmbab paik endiselt. Möödunud aastal käis muuseumis 36 000 huvilist.

Samas toob see tulu ka lähiümbruse elanikele. Suvehooajal leiab muuseumis tööd paar-kümmend kohalikku inimest, seda nn koosseisulistele lisaks. Uue hingamise on muuseum andnud ka ümbruskonna turismitalunikele.

“Et maanteemuuseum Varbusele tuli, on õnnelik juhus,” räägib juhataja Mairo Rääsk. “Algul kavandas maanteeamet seda Tallinna lähedale Jõelähtme pastoraadihoonete kompleksi, kuid ajad muutusid ja kompleks tagastati õigusjärglastele.”

Siis pöördusidki pilgud Varbusele, kus teemeistripiirkonna keskus tühjaks jäi. Seitse aastat tagasi avas muuseum kunagises postijaamas uksed.

“Tagantjärele vaadates läks õigesti, sest sellele piirkonnale oli seda muuseumi määratult rohkem vaja kui mõne suurema linna lähedale,” arutleb Rääsk.

Rääski sõnul muutub muuseum järjest enam ka kokkusaamise ja kooskäimise kohaks. Nagu XXI sajandi muuseumile kohane.

Samas võib ainus hetk aega tagasi pöörata. Ligi astub mustlane ja tahab ennustada. Ta on pärit laadalt ehk muuseumi tänavuselt hooajanäituselt, kusnäeb laadamiljööd kolmest ajastust: XIX sajandi lõpust, siis 80 aasta tagusest ajast ning viimaks ka nõukogudeaegselt Hauka laadalt.

Mustlane ei anna rahu. Ennustab, et ajakirjanikku ootab ilus õhtu, kuna ta tuleb temaga õhtul laulma. Olulisem, isegi elulisem on palgatöötajale siiski see, kuidas Maalehel läheb.

Selle küsimuse peale kostab mustlaseit, et kui raha on, siis läheb hästi. Raha tuleb talle peo peale panna. Ning iga mündi järel läheb üha paremini.

“No nüüd võite juba kindel olla, et Maalehel läheb hästi,” ütleb mustlaseit viimaks, kui näeb, et viimane münt taskust on tema peo peale jõudnud.

Samal ajal sätivad telemehed juba tehnikat üles ja teevad heliproove. “Lauluga maale” salvestus läheneb, rahvas koguneb.

Kilomeeter-poolteist eemal laulud aga juba kõlavad. Kõlavad nii, et Varbuse muusikamõisa aidamajal ähvardab katus paigast nihkuda.

Muusikamõisa peremees Kalev Lindal korraldab oma mõisas koorilaagreid ja muid muusikasündmusi. Parasjagu on aidamajas proovi tegemas tema juhendatav motomeeste koor koos Aapo Ilvese ja Contraga. Nende punklaulust aidamaja katus värisebki.

Enne kui punklaulu proovist hääl ära jõuab minna, kargavad lauljad tsiklite selga. Võtavad Contra ja Ilvesegi kaasa. Et jätkata laulmist “Lauluga maale” salvestusel. Suure põrina saatel nad lauluplatsile jõuavadki.

Gerli Padar on seal nagu ikka sõiduvees. Lauluhoos. Isegi õnne tipul. “Sain täna purilennukiga lennata ja olen tõesti õnne tipul!” hõiskab ta ja laseb esimesena heliseda laulul, mis kannab sama nime, “Õnne tipul”.

Õnnelik on ka arvukas publik. “Valisin siia tuntud laulud,” tunnistab Hanna-Liina Võsa üles nipi, kuidas rahvas kohe haardesse saada.

Põlvamaa meeskooris laulev Vastse-Kuuste noormees Aleksander Lumi ütleb pärast Võsa esinemise kohta lühidalt ja tabavalt: ”Võsa oli vinge!”

Kõige enam aga õnnestus Lumi meelest Võsaga koos lauldud “Kurjuse laul”.

“Tänu mototsiklistide koori karmidele meeshäältele tuli selles laulus see õeluse nüanss eriti hästi välja,” leiab ta.

Varbuse laulumaiaste esinemislustist saab igaüks ise kinnitust juba ülehomme õhtul kell 20.10 ETV vahendusel.



LAULUGA MAALE

Maalehe ja ETV ühine rahvapidu

- Varbusel Eesti Maanteemuuseumis koos Hanna-Liina Võsaga peetud pidu saab ETVst näha 2. juunil.

- Järgmine peopaik on 2. juunil Imaveres, kus Eesti Piimandusmuuseumis astub üles Karl Madis.

- 9. juunil Häädemeestel laulab koos rahvaga Rosanna Lints ning 10. juunil Harjumaal Metsanurme külas Jassi Zahharov.