Käimas on esimese Mulgimaa rammumehe väljaselgitamine. Võistlustulle astunud üheksa meest kandivad üksteise võidu pirakat kummi ja tõukavad toekat kuuli. Lisaks 80 kg kaaluva palgi rinnalt surumine ja pardikõnd.

“Pardikõnd on see, kui metallist junn on kahe jala vahel,” selgitab võistlusest võitjana väljunud ja nüüd Mulgimaa esimese rammumehe tiitlit kandev Raiko Borissov. Tinarasket metalltükki kümmekond meetrit edasi tassides tekibki naljakas kõnnak.

Võit ei tulnud kergelt, tunnistab mees. Trenni tuli kõvasti teha – neli korda nädalas jõusaalis rassida ja üks kord lisaks rammumeeste alasid harjutada. “Sööma peab ka palju,” tunnistab laia selja ja võimsate biitsepsitega vägilane. “Rohkem kui tavainimene.”

Neil, kel isu rammu kasvatada, on sealsamas Holstre-Polli spordi- ja puhkekeskuse juures metsa veeres sisse seatud välijõusaal. Lisaks saab mängida korv- ja võrkpalli ning tennist.

Loodi looduspargi metsade vahel on kilomeetrite viisi matkaradu, kus ka grillikohad ja puhkamiseks onnid. Ole vaid mees ja aja kas matkasaapad jalga, haara kõnnikepid kätte või pedaali ratast.

Rulluiskude ja -suuskade omanikud saavad aga tuhiseda spetsiaalselt selle jaoks rajatud 2,5 km pikkusel asfaltteel.
“See kõik on kohalikele inimestele tasuta!” kutsub Paistu vallavanem Ene Saar loodusesse. “Paistu vald on aktiivse puhkuse jaoks suurepärane paik.”

Suviseid matkaradu asendavad siin talviti lumised suusarajad. Ja kui taevataat on valge puruga kokkuhoidlik, pannakse tööle kunstlume tegemise masin. Suusarajad on aga nii rasked, et kannatavad võrdlust Tehvandi omadega ja tavasuusatajatele tuleb kergemat teed soovitada.

Kõik õhtud kinni

Tasuta saab kohalik rahvas spordimõnu nautida tänu sellele, et kolm aastat tagasi avatud Holstre-Polli spordi- ja puhkekeskuses käib võõrast rahvast, kes ööbima jäädes või sporditarvikuid laenutades toob raha sisse.

“See on nagu missioonikeskus,” selgitab vallavanem, kes rabab väiksele vallale kohaselt mitmel rindel ning on masuajast alates ka spordi- ja puhkekeskuse turundusjuht.

Ligi 1600 elanikuga Paistu valla suurimad tööandjad on omavalitsus ja paar põllumajandusettevõtet. Suurem osa tegijaid käib päevatööl mõneteist kilomeetri kaugusel Viljandis.

“Inimesed ei tule siia mitte ainult magama, vaid ka vaba aega veetma,” rõõmustab Saar. “Meil on seitse rahvatantsurühma ja rahvamajas on kõik õhtud kinni, mis on internetiajastul suhteliselt kummaline.” On olemas lasteaed ja kaks põhikooli.

Kuigi üldine suund maalt linna kehtib ka Mulgimaa kõige põhjapoolsemas kihelkonnas, on nii mõnedki noored pered hoopis Tallinnast sinna kolinud.

“Maal kasvavad tervema hingeeluga lapsed ja Mulgimaa on laste kasvatamiseks väga hea keskkond,” kiidab vallavanem, kes on ise mitmendat põlve mulk.

Kingiks metsmaasikad

Edasised plaanid inimeste vaba aja sisustamise osas on lennukad. Esimeses järjekorras seikluspark, värvikuulimäng ehk paintball ja spordikeskuse kõrval asuvast vaatetornist köiega laskumine.
Kuna kõike ise ehitada ei jõua, on plaan kaasata ettevõtjaid. Päris maha pole maetud ka aastaringse suusahalli ideed, mille rajamine ääremaale oleks vallavanema sõnul regionaalpoliitiliselt mõistlik ja vajalik.

“Oh, mis kell on? Olen teiega lobisema jäänud!” hüüatab ta äkki ja tormab orienteerumisvõistlusel osalenud lapsi autasustama. Mulgimaa suvepidu on tema vedada. Naine nagu orkester!

“Lihtne oli, leidsime kõik punktid üles!” rõõmustavad orienteerumast tulnud Lisette Põrk (11), Marleen Riiner (10), Jarno Randpere (9) ja Kaisa-Liisa Väli (8).

Lapsed arvavad, et Mulgimaal on hea elada, kuna siin on ilus loodus. Lisaks orienteerumisele sõidavad nad rulluiskudega, mängivad jalgpalli ja jooksevad.

Enne “Lauluga maale” saate salvestuse algust lippavad lapsed aga Getter Jaani juurde, kes on sel korral Gerli Padari külaliseks.
Malbe olemisega Getter piiratakse suuremate ja väiksemate tüdrukute summast, sekka mõni poisski, hetkega sisse. Kes tahab oma lemmikartistiga koos pilti teha, kes autogrammi saada. Üks väike tüdruk kogub jupp aega julgust, enne kui ema toetava pilgu all Getterile pika kõrre otsa lükitud metsmaasikad ulatab.

“Oi kui armas, ma polegi sel aastal veel metsmaasikaid saanud!” särab laulja silmis puhas rõõm.


Mulgimaa rammumees

Esikolmik
- I koht – Raiko Borissov Tõrvast.
- II koht – Markko Ratas Tarvastu vallast.
- III koht – Ragnar Kaasik Paistu vallast.


LAULUGA MAALE

Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole

- Sel suvel toimub “Lauluga maale” telesaate salvestus kümnes kaunis Eestimaa paigas. Saatejuhid on lauljatar Gerli Padar
ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.

- 30. juunil Holstre-Pollis Getter Jaaniga lindistatud saadet saab ETVs vaadata 14. juulil.

- 1. juulil Sangaste lossi hoovil Ott Leplandiga üles võetud saade on eetris 21. juulil.

- Järgmine salvestus on 14. juulil Kundas, kus toimub käsitöö-
ja rannakultuurifestival. Külaliseks on siis Airi Allvee.