Pöörates Kasemetsa raudteejaama juurest paremale, pungitab kahel pool teed kinnisvaraarendus läbi uute ja uhkete majade ning suvilate.

Äkki leiab rändaja end aga õdusal platsil, millele lisavad arhailist hõngu külakeskuseks renoveeritud rehielamu, külakiik ja puidust laululava. Nii tüki maad kui ka oma vana rehielamu andis külakeskuse jaoks Rehemetsa talu rahvas.

Et paigal on eriline võlu, kinnitab ka 2011. aastal saadud Harjumaa aasta küla tiitel.

Metsanurme on Saku valla kõige kiiremini kasvav küla, pealegi juba üks valla suurimaid. Pensioniealisi on ainult 4%, enamik on nooremapoolsed töölkäivad inimesed.

Kui veel viis aastat tagasi oli külas püsiasukaid 250, siis praegu on neid 466 ja neistki kooliealisi lapsi juba sadakond. Linnast tullakse maale, kaugemalt püüeldakse suurlinnale lähemale – Tallinna on siit vaevalt paar­kümmend kilomeetrit.

Uued ja põlised koos

“Lauluga maale” salvestuse päeval seadsid meistrimehed juba hommikul oma metsatehnika vaatamiseks välja.

Üks puupäevade korraldajaid, Rain Rifk Aiatäht OÜst näitas, kuidas saeraamil ohutult töötada. Metsanurme küla mehena saagis ta suuri planke külarahvale pinkideks – ka puupäevade korraldamise mõte tuli kohalikelt elanikelt.

Saed vingusid keset külaplatsi pea terve päeva, ka arboristid langetasid nii mõnegi põdeva puu. “Arborist on puude hooldaja sünnist surmani. Me langetame ohtlikke puid, teeme ka riskianalüüsi, kas vana puud tasub koduõues säilitada või tuleb maha saagida,” selgitas Arbor Est OÜ juhataja Heiki Hanso.

Saaremaalt Pöide vallast pärit Hanso käib nüüd Harjumaal vanu puid kontrollimas, et kas on seen sisse läinud või puudele kahvelharud kasvanud.

Praegu Tallinnas elav saar­lane ei välistanud, et tulevikus tuleb ta ise ka Metsanurme elama – kant tundub võrreldes pealinna meluga vägagi elamis­väärne.

Uue mehe tulek oleks uue suuna järjekordne kinnitus.

“Paarkümmend aastat tagasi oli siin ainult tosin suitsu – nii vähe oli talusid, kus veel põliselt elati. Nüüdseks aga on oma kodu siia rajanud juba sadu inimesi,” teatab Metsanurme külavanem Enn-Toivo Annuk, põline elanik Kinga talust.

Praegused suvila- ja eramumaad on talude endised karja- ja heinamaad, mis nõukogude ajal aiamaju täis ehitati.

“Minu talumaa on ka seal all, mulle jäi vaid kaheksa hektarit, seal on õunaaed ja mesimummid, muud talupidamist pole,” nendib Annuk.

Külas ongi segunenud uus- ja põlisasukad. “Väga hästi sobivad omavahel!” tõdeb külavanem. Pealegi ootab uusi tulijad vilgas ja elujõuline seltsielu.

Igapäevaelu tegemisi veab elujõuline külaselts MTÜ Metsanurme. Siin korraldatakse talgupäevi, pidusid, väljasõite ja matku, rahvas tuleb nende ettevõtmistega alati kaasa.

“Siin külas on nii aktiivne talurahvas, et kuidagi ei saa kõrvale jääda. Simmanid, jaanituled ja eriti vahvad on matkad,” kiidab Lääne-Virumaalt pärit Inga Maasi.

Maasi ostis koos Saaremaalt pärit elukaaslase Tarmo Tarkmeelega Üksnurme külla poolelioleva suvila, mille on nüüd elumajaks ehitanud. Koos kolme lapsega elavad nad siin aasta ringi ja on täielikult sulandunud külaühiskonda.

Külaseltsi tegevjuht Anneli Kana elab küll Kiisal, aga tema süda kuulub Metsanurmele.

“Kiisal käin magamas, aga Metsanurmes elan ja töötan,” teatab Kana. “Inimesed on öelnud, et nad on uhked selle üle, et siin külas elavad.”

Kohal ollakse titest taadini

Selle aasta augustis tähistatakse 100. aastapäeva – kohalik külaselts MTÜ Metsanurme saab 15 ja külakeskuseks renoveeritud rehielamu 85.

“Meie üritustel on kõigil mõnus olla – pered on kohal titest taadini,” toob Kana esile.

Selline pilt avanes ka “Lauluga maale” salvestusel. Gerli Padar, Jüri Aarma ja Jassi Zahharov võeti vastu suure aplausiga.

Külavanem rõõmustas, et siia laulma tuli just Rahvusooper Estonia esibariton Zahharov, sest Metsanurme külal on Estonia teatriga ajaloolised sidemed. Nimelt viimane baltisakslasest mõisahärra Roman von Antropoff, kellele siinsed maad kunagi kuulusid, oli Estonia Seltsi esimene president.

Ka saadeti II maailmasõja ajal estoonlased siiakanti tankitõrjekraave kaevama, elasid nad kohalikes heinaküünides ja süüa ostsid taludest.

Jassi Zahharov kinnitas, et pole mingit vahet, kas oled bass, tenor või bariton, peaasi et estraadilaulu lauldes õige meeleolu on.

Metsanurmel valiski Zahharov oma repertuaari varalahkunud laulja Tarmo Pihlapi 60. sünniaastapäeva mälestuseks tema tuntumad laulud.

Millised nimelt, vaadake ja kuulake ise juba sel laupäeval ETV saates “Lauluga maale”.



LAULUGA MAALE

Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole

- Sel suvel toimub “Lauluga maale” telesaate salvestus kümnes kaunis Eestimaa paigas. Saatejuhid on lauljatar Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.

- 10. juunil Metsanurme külas Jassi Zahharoviga lindistatud saadet saab ETVs vaadata 30. juunil.

- Järgmine salvestus on Mulgimaal Holstre-Pollis 30. juunil, külas on Getter Jaani. Päev hiljem ollakse Ott Leplandiga Sangaste lossi hoovil.

- Pildivalikut ja videoid saab vaadata www.maaleht.ee.

- Oma lemmiklaulu poolt saab hääletada www.maaleht.ee/lemmiklaul.