06.04.2017, 00:03
Diabeetiku toit on kasulik kõigile
Toit, mida diabeetik vajab, pole mingi eriline söök. See koosneb tavalistest põhitoiduainetest ning on lihtsalt väiksema rasva- ja suhkrusisaldusega. Küll aga tuleb toidu kogusele ja kvaliteedile tavalisest enam tähelepanu pöörata.
FOTO:
Kõik rasvad sisaldavad palju energiat ja põhjustavad rohkel tarvitamisel tüsenemist. Rasvarikas toit pole kellelegi kasulik. Tahked loomsed rasvad on või, piimarasv ja searasv. Taimsed rasvad on pehmed taimemargariinid, minariinid ja taimeõlid. Kui väldite tahkeid loomseid rasvu ja kasutate nende asemel taimseid, alandate vere kolesteroolisisaldust, väldite veresoonte jäigenemist ning vähendate riski haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Diabeetikutel on see risk mitu korda suurem kui teistel. Ühe toidukorra ajal on soovitatav süüa liha, kana, kala või vorsti üksnes mõõdukalt või isegi napilt. Toitu võib valmistada ka päris ilma rasvata, kui te seda keedate või ahjus hautate. Liha asemel tuleks eelistada kala, sest kalarasvad on taimerasvadele lähedasemad. Soovitatavad toiduliigid ongi hautised, vormiroad ja supid, kuhu ei panda palju liha või kala, küll aga võib sinna lisada juurvilju ja kartuleid, riisi ja makarone.