Koera normaalne kehatemperatuur on 38-39°C vahemikus. Kui see tõuseb üle 41°C, on tegemist kuumarabandusega. Kui temperatuur tõuseb üle 43°C, siis lakkavad organid töötamast. Seetõttu on väga oluline osata kuumarabandust vältida.

Kuumarabandus tekib, kui koer on kuumas ja niiskes keskkonnas või siis ka liigsest pingutusest. Sellised olukorrad tekivad sageli, kui koer jäetakse kuuma ilmaga autosse, koer on saunas või kuuma ilmaga pikal jalutuskäigul. Ülekaal, lühike koon, kitsad ninasõõrmed ja paks karvkate on kuumarabandust soodustavad tegurid.

Koeral pole higinäärmeid ja seetõttu on ainus viis kehatemperatuuri alandada lõõtsutamine.

Ära jäta kunagi koera üksinda autosse! Kuumarabandus võib tekkida juba mõne minutiga. Kui välja on temperatuur näiteks 25 kraadi, siis kuigi auto aken on pisut lahti, tõuseb auto sees temperatuur üsna kiiresti 45 kraadini.

Koer peab saama alati juua, võta jalutuskäikudele ja autosse vesi kaasa.

Kuuma ilmaga peab koer pääsema päikese eest varju. Teda võib jahutada ka talle vett peale valades või hoides märga froteerätikut koera peal, õhu liigutamiseks võib kasutada ka tavalist ventilaatorit.

Kuumarabanduse tunnused: süljevool, tugev lõõtsutamine, katkendlik hingamine, tumepunased või sinetavad igemed, klaasistunud silmad, vaaruv kõnnak, oksendamine, kõhulahtisus, krambid, lõpuks šokk ja teadvuse kadu.

Mida teha? Kuidas anda esmaabi? Kasta koer märjaks, kuid mitte jääkülma veega, koer võib sellest omakorda šoki saada. Kata ta märgade rätikutega, eriti kaenla alt, kubemest, kõhu alt ja käpad, kael, pea, kõrvad. Jälgi kehatemperatuuri, et see ei langeks liiga kiiresti ja liiga madalale. Katkesta jahutamine, kui kehatemperatuur on 39°C.

Esmaabi andmise järel vii koer loomaarsti juurde. Kõrge kehatemperatuur võib põhjustada raskeid kahjustusi südames, neerudes, ajus ja kopsudes. Ainult loomaarst suudab kahjustuse astme kindlaks määrata.

Mida ei tohi teha? Ära hakka loomaga sõitma loomaarsti juurde enne, kui oled andnud esmaabi. Ära kasta looma jääkülma vette, ära sunni teda jooma külma vett, kui ta ei taha seda. Ära anna palavikku alandavaid ravimeid.

Kui näed, et keegi on jätnud koera kuuma ilmaga autosse, siis jälgi olukorda ja vajadusel kutsu abi.

Kui soovid oma koera kuumal suvepäeval ujutada, siis tee seda hommikul või õhtul, kui väljas pole nii kuum.


Loomaarst Riina Jõgila töötab Viljandis Männimäe loomakliinikus, mis loodi 1992. aasta.

"Minu majas on alati erinev arv loomi olnud. Praegu on mul kodus kass Roosi ja Inglise springerspanjelid Lavender ja Billy," tutvustab dr Jõgila oma neljajalgseid kodakondseid.