Žürii koosseisu kuulusid mitmekordne Olustvere hoidisemessi võitja Marika Vartla Mädapea mõisast, Malle Peterson, kes on hoidiseraamatu “Kodused hoidised” üks autoreid, Marika Kaska — Olustvere TMK toitlustuse õpetaja, Karin Abel Olustvere Maanaiste Seltsist, kogenud perenaine Lagle Vilu Viljandimaalt, Eesti Päevalehe köögikülgede toimetaja Margit Tõnson ning Targu Talita endine ja praegune peatoimetaja — Vivika Veski ning Jana Rand.

Žürii hinded olid päris ühtlased ning enam tunnustati hoidiseid, kus magusus-hapusus või soolasus-vürtsikus täpselt paigas. Kiidusõnu said nii ehedad ning tugevalt tuntavad maitsed (näiteks šamaan Inge kukeseenekompott või Vivika Sarve kurgi-hapuoblikasalat) kui ka ootamatud maitsekombinatsioonid (näiteks Olustvere apelsini ja astelpajuga maitsestatud kõrvitsamoos “Kuldne sügis” või Riina Luige Amsterdami sibulad).

Absoluutse punktisumma, esikoha mooside kategoorias ning ühtlasi ka konkursi üldvõidu pälvis Olustvere TMK esitatud kuldkollane moos “Kuldne sügis”. Neile kuulus ka Maalehe poolt välja pandud peavõit — mahlapress.

Maalehe hoidisekonkursi parimad retseptid

“Kuldne sügis” — konkursi parim hoidis

- 1,4 kg õunu

- 700 g kõrvitsat

- 680 g astelpaju

- 1 apelsin

- 600 g suhkrut

- vett

Pange astelpajumarjad potti ning lisage veidi vett. Keetke seni, kuni marjad on pehmed. Püreerige kuumalt läbi sõela.

Peske ning koorige õunad, eemaldage südamik. Peske ka kõrvits, lõigake pooleks, viilutage, eemaldage pehme sisu ning koorige. Tükeldage nii õunad kui kõrvits. Pange vähese veega keema.

Peske apelsin, riivige ettevaatlikult koor (oranž osa), fileerige apelsin, tükeldage. Keetke õuna- ja kõrvitsakuubikud poolpehmeks, lisage apelsini koor ja apelsini tükid. Keetke, kuni õunad ja kõrvitsad on pehmed.

Soovi korral purustage pudrunuiaga suuremad tükid, ajage moos uuesti keema ning lisage suhkur ja astelpajupüree. Keetke 10–15 minutit. Pange purki ja sulgege õhukindlalt.

Salatite ja soolaste hoidiste kategooria võitja

Amsterdami sibulad

- 2,5 kg väikseid sibulaid (tippsibulad, pärlsibulad)

- 1 tl kurkumit (annab ilusa kuldkollase värvuse)

- 1 kg suhkrut

- 1 sl soola

- 2 sl sinepiseemneid

- 6 sl 30% äädikat

- 1 liiter vett

Keetke vesi suhkru, soola, kurkumi ja sinepiseemnetega, segage sisse 4 sl äädikat. Tõstke keedunõusse sibulad ja lisage vaid nii palju vett, et sibulad oleksid kaetud. Keetke 6–8 minutit ja jahutage maha. Nüüd tõstke vahukulbiga sibulad steriliseeritud purkidesse. Ajage marinaad veel korraks keema ja lisage ülejäänud 2 sl äädikat. Valage marinaad sibulatele ning kaanetage purgid.

RIINA LUIK


Tahkuranna vald, Võiste

Kastmete kategooria võitja

Vürtsmoos

- 1 kg tomateid

- 125 g suhkrut

- 50 g küüslauku

- 50 g tšillipipart

- 25 g sinepiseemneid

- 20 g veiniäädikat

- 10 g soola

- 2 g basiilikut

- 1 g tüümiani

Koorige ja tükeldage tomatid ning purustage blenderis. Hakkige küüslauk ja tšilli ning segage tomatipüreega. Lisage suhkur. Keetke tasasel tulel, kuni segu pakseneb. Maitsestage basiiliku, tüümiani, soola ja veiniäädikaga. Pange kuumalt ettevalmistatud purkidesse.

JANA LUIGEND


Abja vald, Pikamatsi talu

Parim ahhaa-hoidis

Aromaatne angervaksasiirup

- 25 angervaksa õiekobarat

- 1 kg suhkrut

- 1 l vett

- 25 g sidrunhapet

Pange õied nõusse, suhkrust ja veest keetke siirup ning valage kuumalt õitele. Lisage sidrunhape. Laske kolm päeva jahedas seista. Kurnake ja pange pudelisse. Veega segades saate mõnusa suvejoogi, talvel lisage siirupit kuumale veele ja saate aromaatse tee.

URVE MUKK

Kuhjavere küla, Tire talu

Žürii poolt esile tõstetud hoidised

Kurgi-hapuoblikasalat

- 1,5 kg kurke

- 1 terve küüslauk

- 2 keskmist sibulat

- 1 sl soola

- 2 sl suhkrut

- 100 g ehk 3 peotäit kultuurhapu-
oblikat

- 1 tl purustatud pipart

- veidi haput õunamahla

Segage mahl ja maitseained ning jätke kaanega nõus 30 minutiks seisma. Viilutage kurgid ja sibulad ning peenestage küüslauk ja hapuoblikas. Segage kõik kokku mahlaga ja jätke 24 tunniks külmkappi seisma. Pikemaks säilitamiseks tuleb purgid tihedalt seguga täita ning õhukindlalt kaanega sulgeda. Säilitage külmkapis.

VIVIKA SARV


Tuhalaane

Aedviljaassortii

- väikseid kurke

- kirsstomateid

- väikseid mugulsibulaid

- porgandeid

- kupatatud väikseid seeni

Marinaad: 1 l vett, 1 sl soola, 1 sl suhkrut, 7–8 tera pipart, 4 tera vürtsi, 4 nelki, natuke kaneelikoort, 1,5 sl 30% äädikat.

Peske aedviljad ning keetke porgandit ja sibulat eelnevalt u 10 minutit. Asetage kihiti purki.

Valmistage marinaad, laske jahtuda ca 60 kraadini ja valage aedviljadele. Pange kaaned lahtiselt peale ning pastöriseerige 10–20 minutit (olenevalt purgi suurusest). Kaanetage õhukindlalt.

MARIKA PEDANIK


Särtsukurgid

- 4 kg kurke

- 1,4 kg suhkrut

- 300 g soola

- 200 g 30% äädikat

- peotäis tükeldatud tilli

Peske ja viilutage kurgid. Segage kõik ained omavahel kokku ning laske 24 tundi seista. Vahepeal segage, et sool ja suhkur ära sulaks. Pärast seda pange purkidesse ning säilitage jahedas. Salatit ei ole vaja kuumutada.

INGE MUST


Vägev salat

- 2 kg sibulaid

- 0,8 l kvaliteetset toiduõli

- 0,5–0,8 l tomatipastat

- 4 kg tomateid

- 2 kg kaunadest puhastatud aedube

- 5–6 sl meresoola

- 6–8 sl suhkrut

- 3 sl 30% äädikat

Tükeldage sibul ning praadige kuumas õlis klaasjaks, kuumutage õlis ka tomatipasta. Tükeldage tomatid, leotage aed-oad ja keetke 1 tund.

Segage kõik komponendid kokku ning lisage sool, suhkur ja äädikas. Kuumutage ning asetage purki. Sulgege purgid kohe.

RIINA LUIK


Tahkuranna

Hoidisemessi rahvažürii lemmikud

“Nohu surm” e tomatihoidis mädarõikaga

- 1 kg tomateid

- 200 g riivitud mädarõigast

- 50–100 g küüslauku

- 1 sl soola

- 1 sl suhkrut

- 1 sl 30% äädikat

Lõigake tomatid sektoreiks ning eemaldage südamik.

Ajage tomatid, mädarõigas ja küüslauk läbi hakklihamasina. (Mädarõigast läbi ajades tuleb kilekott appi võtta, muidu lööb lõhn hinge kinni, ning salat tuleks kokku segada õues tuulise ilmaga.)

Ärge hoidist kuumutage, vaid sulgege kohe õhukindlalt steriliseeritud purkidesse.

Soovitatav on kasutada väiksemaid purke, sest avatud purgist kipub krehvtisus kaduma. Jõuluks sööge ära, sest ka suletud purgist hoolimata väheneb hoidise töövõime.

INGE MUST


Metsmaasika-mangomoos

- 1 l metsmaasikaid

- 1 mango

- 1 laimi mahl

- 3 dl suhkrut

- 50 dl fariinsuhkrut

- natuke riivitud ingverit (maitse järgi)

- pisut tšillit

- veidi soola

Pange maasikad ja kooritud ning tükeldatud mango keema, lisage maitseained ning laimimahl. Keetke tasasel tulel umbes 15 minutit. Pange puhastesse purkidesse ning sulgege hermeetiliselt.

ULVE KANNIMÄE


Viljandimaa

“Jõhvika särts” e jõhvika-küüslaugukaste

- 1 kg jõhvikaid

- 0,5 l mett

- 400 g küüslauku

- 1 sidrun

Ajage jõhvikad, koorimata sidrun ning küüslauk läbi hakklihamasina ning lisage massile mesi. Laske 1–2 päeva seista ja seguneda ning jagage siis purkidesse. Hoidke külmas.

Pärnumaa Kodukant

Kabatšoki-ingveridžemm

- 750 g kabatšokki

- 550 g moosisuhkrut

- 1 suur sidrun

- 5 cm pikkune jupp ingverit

- 150 g mett

- 1 tšillipipra kaun

Koorige ja tükeldage kabatšokk ning õunad. Puhastage ning tükeldage tšillikaun. Riivige sidruni kollane kooreosa ja pigistage välja mahl. Pange potti väheke vett ja 2 sl sidrunimahla, keetke kabatšokikuubikuid 15 minutit, lisage tükeldatud õun, tšilli ning keetke koos kuni massi pehmenemiseni. Lisage sidrunimahl ja koor, mesi ning riivitud ingver. Segage juurde suhkur ning keetke pärast suhkru sulamist veel 10–15 minutit. Valage kuumana purkidesse ning kaanetage.

RIKARDO TIISLER

Olustvere TMK