Reisijate soovil: kaks Kreeka retsepti
Ingveriõlu
Võta kaheliitrine plastpudel, täida kolmveerandini veega, lisa tass suhkrut, kaks sl jahvatatud ingverit, 1 tl pärmi ja 1 sidruni mahl.
Loksuta korralikult ja hoia 1-2 päeva toatemperatuuril.
Edaspidi hoia jooki külmikus, kus see säilib mitu nädalat.
Apelsinikook
Kreekapäraselt portokalopita ehk apelsinikoogi retsepte on netis palju, kõik pisut erinevad. Iga kokk on leidnud enda jaoks parima ainete vahekorra, varieerub ka valmistamisõpetus, kuid välimuselt näevad koogid sarnased välja.
Portokalopita on mõnusa tekstuuriga, küll väga magus, kuid sai eestlastelt hea vastuvõtu, mis väljendus eeskätt taldrikutes, kuhu jäi vaid koogipuru.
Lingid mõnedele retseptidele, mis on varustatud ka rohke pildimaterjali ja valmistamisõpetusega, leiab loo lõpust.
Ained
500g paksemat jogurtit (Eestis on müüa ka Kreeka jogurtit).
8 muna
1 tass oliiviõli
1 tass apelsinimahla (võib ka panemata jätta)
1 tass puudersuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Kahe apelsini riivitud koor
Valmistamine
Sega ained kokku, eraldi klopi munad ja sega siis juurde.
Variant 1: Võta kolm kihti filotainast (taignakihid pintselda õliga), voldi/krousi kokku nagu akordion ja aseta koogivormi.
Variant 2: Tee taigen väikesteks ribadeks, pane kaussi ja lase neil seal 15-20 minutit kuivada, vahepeal segades, et kõik ribad ühtlaselt õhku saaksid. (Või lõika otse taignasse nagu lisatud videol.)
Küpseta 180 kraadi juures kuni taigen on helepruun (ettevaatust, see juhtub kiiresti).
Vala teised ained peale, küpseta kuni tikk jääb puhtaks (umbes 30 minutit) kuumusel 160 -180 kraadi. (Kaks kokka andsid erineva temperatuuri, kuid selles olid nad ühel nõul, et kuumus peab olema pigem madal).
Siirup
3 kl vett
1 kl apelsinimahl
3 klaasi suhkrut
1 sidruni mahl
Keeta paksenemiseni ja kallata kook sellega üle.
Serveerimisel peab üks kahest olema külm, kas kook või siirup.
LINKE SAMA KOOGI RETSEPTIDELE:
Üks rohke pildimaterjaliga varustatud retsept SIIT.