Tar­gu Talita ja Maakodu aiatoimetaja Marju Reitsak aitab selles raamatus meelde tuletada tarkusi, mida meie vanaemad teadsid ja kasutasid, ning tutvustab ka veidi uuema aja leiutisi. Need on lihtsad tõed, mille peale iga päev ei mõtle, kuid mis pikas plaanis aitavad meil säästa ümbritsevat keskkonda ja kokku hoida raha.

Ühe seal avaldatud soovituse, kuidas muuta puutuhk aias aardeks, jagame siinkohal ka lehelugejatega.


KUIDAS RAAMATUT OSTA

OSTA COOPI VÕI SELVERI POODIDEST

Igat raamatut on võimalik ilmumise päevast kahe nädala jooksul osta koos Maalehega.
Raamatu hinnale 5,99 lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

TELLI RAAMAT E-POEST KOJU

Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda Maaleht.ee/raamatusari ja vormistada tellimus.
Koos kojukande teenusega maksab raamat 7,99 eurot.

TELLI KOGU SARI KOJU

Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev sari.
Kogu sarja ette tellides maksab raamat vaid 5,99 eurot ning kümme käsiraamatut kokku 59,90 eurot.
Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest.
Tellimusi saab vormistada veebilehel Maaleht.ee/raamatusari või helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Alati on aias kasutatud puutuhka. Sel teemal on vastakaid arvamusi, ent kui teada, millal ja kuidas seda kasutada, aitab see muidu prügi hulka minev majapidamisjääk aednikke päris palju.

Puutuhk võib olla aias väga kasulik. Seda peab siiski oskuslikult kasutama, et tuhast tõuseks kasu, mitte kahju. Kõigepealt on oluline teada, et aias kasutamiseks ei sobi mitte igasugune tuhk, vaid ainult puhas puutuhk. Selleks ei tohi küttekoldes põletada plasti ega muud olmeprügi, vaid ainult kvaliteetseid küttepuid ja õige pisut paberit. Sel juhul pole vaja karta, et tuha sees oleks ebatervislikke aineid, mis aeda edasi kanduvad ja lõpuks toidulauale võivad jõuda.

Puutuhas on kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda, kaaliumi ja palju teisi ühendeid. Seetõttu on see justkui kodus vabalt saada olev väetis, mida on kahju mitte kasutada. Lisage puutuhka julgelt aiamulda, välja arvatud juhul, kui soovite kasvatada happelist kasvukeskkonda armastavaid taimi nagu mustikad või rododendronid, sest puutuhk muudab pinnase aluselisemaks (ja sobib seetõttu edukalt asendama aialupja). Kui te pole kindel, milline on pinnase reaktsioon, kasutage aianduspoodides saada olevaid pH-testreid.

Puutuhka sobib mõõdukas koguses ka kompostihunnikusse kaevata. Hästi sobib selline kompost õitsevate taimede turgutuseks. Tuhka komposti sekka lisades peaks jälgima, et seda poleks seal rohkem kui üks kümnendik kogu materjalist, vastasel juhul on kompost liiga aluseline.

Aluselisemat pinnast armastavatele taimedele tasub puutuhka juurte ümber kobestada – see toimib kui õrn sügisväetis. Samuti võiks seda enne vihma murule raputada. Marjapõõsaste ja viljapuude puhul peab olema ettevaatlik ning tuhaga mitte liialdama, kuid korra aastas, just sügisel, võib seda neile lisatoiduks pakkuda küll.

Üllatav on ka see, et aednik, kellel kanad tagahoovis ringi siblivad, saab neid puhta puutuhaga rõõmustada. Selleks et kanad peenardest eemale hoiaks, tehke neile spetsiaalne koht vihtlemiseks. See võiks olla turvaline, pisut varjatum koht. Paigaldage sinna madala äärega piisavalt suur kast või raam, mille saab täita liiva ja puutuha seguga. Kanad kasutavad seda meelsasti, vihtlemine on neile sotsiaalne tegevus. Puutuhast on ka niipalju kasu, et see aitab hävitada ja ennetada paljusid kanadel elavaid parasiite ning hoiab sulestiku puhta.


Kümme uut käsiraamatut

9. aprillil “Kõige vastupidavamad püsililled”. Autor Marju Reitsak.

23. aprillil “Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”. Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik.

7. mail “Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”. Autor Marju Reitsak.

21. mail “Köögiaedniku käsiraamat”. Autor Tiina Paasik.

4. juunil “Kuidas kodus loodust ja raha säästa”. Autor Marju Reitsak.

18. juunil “Kodused puhastusnipid”. Autor Jana Rand.

2. juulil “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”. Autor Priit Valge.

16. juulil “50 praktilist saunanippi”. Autor Rein Sikk.

30. juulil “Koduköögi nipiraamat”. Autor Tuuli Mathisen.

13. augustil “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor Jaan Mettik.