Näiteks soovitab ta päikeselisse kasvukohta kukeharja.

Kukeharjad võivad meie oludes olla vägagi vastupidavad ja sealjuures kaunid. Nad vajavad kasvamiseks keskmise toitainetesisaldusega kuni toitainetevaest, vett hästi läbi laskvat pinnast ning päikeselist ja hea õhustatusega kasvukohta. Seisev vesi pinnases võib põhjustada juurestiku mädanemise. Sobivad kasvatamiseks aias peenral ja kiviktaimlas või kivimüüridel, võib istutada nii üksikute taimedena kui ka suuremate kogumikena.

KUIDAS RAAMATUT OSTA

Osta Coopi või Selveri poodidest

Igat raamatut on võimalik ilmumise päevast kahe nädala jooksul osta koos Maalehega.
Raamatu hinnale 5,99 lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

Telli raamat e-poest koju

Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda lehed.delfi.ee ja vormistada tellimus.
Koos kojukande teenusega maksab raamat 7,99 eurot.

Telli kogu sari koju

Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev sari.
Kogu sarja ette tellides maksab raamat vaid 5,99 eurot ning kümme käsiraamatut kokku 59,90 eurot. Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest.

Tellimusi saab vormistada

veebilehel www.lehed.ee/sari
või helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444
ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Kukeharjad on väga vähenõudlikud ja küllaltki pikaealised püsikud. Pinda katvate sortide puhul võiks istutamisel jätta taimede vahekauguseks 20 cm. Kõrgematel taimedel valige vahekaugus vastavalt vajadusele. Kukeharjade suureks plussiks on, et meil vastupidavate liikide hulgast saab valida taimi, kes õitsevad nii kevadel, suvel kui ka sügisel.

Meie tingimustes on kukeharjad üldiselt talvekindlad. Saatuslikuks võib aga saada märg ja lumeta talv või ülisuured temperatuurimuutused. Kahjuritest tuleks kõige rohkem karta tigusid, kes meeleldi kukeharjade lehtedega maiustavad.

Harilik kukehari


See erkkollane taim on meil looduslikes kohtades kena pinnakatja ja sobib hästi koduaedagi kaunistama.

Teda võib leida kuivadelt nõlvadelt, teepervedelt ja raudtee ümbrusest. Taimel on väikesed tähekujulised õied, mis rõõmustavad silma juunis ja juulis. Harilik kukehari ja tema sordid ongi kõige efektsemad kevadel ning suve esimesel poolel. Sortidest on meil kõige levinum helekollaste lehtede ja õitega 'Aureum'. Taim kasvab väga hästi ka ekstreemsetes oludes: kivide vahel, väheses ja väga liivases mullas. Talub hästi kuiva ja lõõskavat päikest. Puhmaste keskele tekkivate tühikute vältimiseks vajab jagamise teel noorendamist üle paari kasvuaasta.
Kamtšatka kukehari.
HEA TEADA
KUKEHARJAST
Harilik kukehari.
Jätke kukeharjadele talveks õisikud peale, nende seemneid armastavad linnud ning lumemütsidega õisikud näevad kenad välja.
Harilik kukehari on mürgine. Selle kibedamaitseliste lehtede ja võrsete söömine kutsub esile iiveldust ning on tervist kahjustav!
On täheldatud, et harilik kukehari meelitab aeda mesilasi ja on väga hea meetaim.
Kaunis kukehari on üks ideaalsemaid lõikelilli – õied sobivad paljude teiste taimedega ja püsivad vaasis ilusad imeliselt kaua.

Kamtšatka kukehari


Õitseb juunist augustini kuldkollaste tähtjate õitega. Tegu on väärtusliku pinnakattetaimega, mille kõrgus kuni 20 cm. Rohelistel lehtedel on kreemikad laigud. Taimele meeldivad kuivapoolsed kuni parasniisked kivised-liivased mullad ja päikeseline kuni poolvarjuline kasvukoht. Sobilik kiviktaimlasse, terrassidele, katuseaedadele pinnakatteks. Pärast õitsemist muutub õisik kaunilt punaseks.

Meil on tuntuim kirjulehine sort 'Variegatum'.

Kaunis kukehari


Eestis laialt levinud ilutaim. Umbes 40 cm kõrguseks kasvav puhmik kaunistab aeda eelkõige sügisel. Kaunid roosakad õied ilmuvad augustis ja püsivad kenad oktoobrini. Kasvukoht peab kaunil kukeharjal olema soe ja päikesepaisteline. Muld võiks olla veidi toitaineterikkam, ent kuivapoolne. Liiga rammus muld võib põhjustada puhmiku laiali vajumise.
Kaunis kukehari.

Sobib ideaalselt müüride äärde, kiviktaimlasse, liivastele ja kuivadele kohtadele. Talub võrdlemisi hästi ka poolvarju. Kaunist kukeharja sobib istutada ka aiavaasidesse, kus ta kenasti vastu peab.

Meil tuntumad sordid on heleroheliste lehtede ja karmiinroosade õitega 'Brilliant' ning tumedamate karmiinroosade õitega 'Carmen'.

Kümme käsiraamatut

9. aprillil “Kõige vastupidavamad püsililled”. Autor Marju Reitsak.

23. aprillil “Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”. Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik.

7. mail “Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”. Autor Marju Reitsak.

21. mail “Köögiaedniku käsiraamat”. Autor Tiina Paasik.

4. juunil “Kuidas kodus loodust ja raha säästa”. Autor Marju Reitsak.

18. juunil “Kodused puhastusnipid”. Autor Jana Rand.

2. juulil “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”. Autor Priit Valge.

16. juulil “50 praktilist saunanippi”. Autor Rein Sikk.

30. juulil “Koduköögi nipiraamat”. Autor Tuuli Mathisen.

13. augustil “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor Jaan Mettik.

Rohkem infot: www.lehed.ee/sari