Järvedemaa Karjala oma unikaalse looduse ja kultuuripärandiga on väga mitmetahuline – Laadoga, Äänisjärv, Valge meri, Valamo saarestik, Kiži saare puitarhitektuur, Solovetsi saared, Valge mere petroglüüfid, põnev ja keeruline ajalugu. Õigeusust mõjutatud kultuuripärand, kulinaaria ja võrratu loodus teevad sellest kandist tõelise pärli.

Reisil on giidiks vene filoloog Raissa Viira, kes on Karjalas eesti reisijatega käinud juba kümmekond aastat ning tunneb Karjalat ja selle ajalugu ning legende läbi ja lõhki. Nagu ikka on Maalehe lugejareisil kaasas ka toimetuse liikmed.

Lisainfot reisi kohta leiab siit: www.gotravel.ee/karjala.

Reisiprogramm:

1. päev (bussisõitu u 230 km)

Koguneme kell 6 Tallinna reisisadama A-terminalis. Kell 7.00–9.30 laevasõit Helsingisse (Viking Line). Lühike peatus Porvoos: jalutame suvises muinasjutulinnakeses, imetleme katedraali (15. saj) ja leiame võimaluse kohvipausiks.

Järgmise peatuse teeme Kotka lähedal. Sirutame jalgu Soome ühes kaunimas pargis Sapokka, mille kujunduselementideks on vesi ja kivid, pisiskulptuurid ja muidugi põnevad taimed.

Õhtuks jõuame Lõuna-Karjala pealinna Lappeenrantasse. Linn asub looduslikult kaunis kohas ning järve kaldakõrgendikul asuv kindluslinnak on oma käsitööpoodide, muuseumide ja kohvikutega hea koht, kus mõtiskleda ida ja lääne vahelisest koostööst. Külastame kindluslinnaku läheduses Saimaa järve kaldal asuvat Soome populaarset liivaskulptuuride võistlusala – Lappeenranta liivalossi.

Ööbimine Lappeenrantas hotellis Original Sokos Hotel Lappee. Ühine õhtusöök.

2. päev (bussisõitu u 300 km)

Peale hommikusööki sõit Imatrasse. Siinne kuulsaim vaatamisväärsus on kosk ja seda ümbritsev Kroonipark, kus on säilinud endised vaatepaviljonid ja suveteater. Kose kõrval asub romantilisi keskaegseid rüütlilosse meenutav juugendstiilis Soome vanim luksushotell.

Piiriületus Värtsilä piiripunktis, sõit jätkub Karjala Vabariigis.

Sõit Sortavalasse, linn rajati Laadoga järve põhjakaldale juba 17. saj. Tänu oma vanalinnale on see kantud Venemaa ajalooliste linnade nimistusse. Linna ajalooline kultuuripärand on seotud kolme riigiga – Soome, Rootsi ja Venemaaga.

Ühine õhtusöök hotellis. Ööbimine Sortavalas hotellis.

3. päev (bussisõitu u 240 km)

Peale hommikusööki laevasõit tiiburil (45 min) Valamo saartele. Euroopa suurima järve Laadoga põhjaosas asub Valamo saarestik, mille moodustab umbes 50 saart ja laidu. Valamo klooster on Venemaa vanim klooster. 10. saj rajati siinsele suurimale saarele õigeusu mungaklooster ning sellest sai Karjala õigeusklikele oluline palverännakute sihtkoht. Tutvus saare, kloostri ja selle (päästja muutumise) katedraaliga. Ühine lõuna kloostri söögitoas.

Sõit Karjala Vabariigi pealinna Petroskoisse. Teel jalasirutuspeatus Karjala ühes vanimas, Kinerma traditsioonilises külas (16. saj).

Ööbimine Petroskois hotellis.
Valaam

4. päev (bussisõitu u 370 km)

Peale hommikusööki tutvume Petroskoiga, linnaga, mille 1703. a rajas Peeter I. Jalutuskäik linnas: peatänav – Lenini prospekt, kus asuvad nii Karjala Vabariigi valitsus kui ka ülikooli peahoone, Onega kaldapromenaad skulptuuridega, Katariina kirik, ajaloolised Peetri valutehased.

Bussisõit Belomorskisse. Ühine lõunasöök teel Medvežegorskis. Ööbimine Belomorski hotellis (2 ööd samas).
Petroskoi

5. päev (bussisõitu 125 + 125 km)

Hommikusöök hotellis ja seejärel alustame sõitu Kemi, Rabotšeostrovski sadamasse, kust sõidame laevaga (2 h) Solovetsi saarele. Onega lahes Valges meres on kokku 6 suuremat ja sadakond väiksemat saart ning laidu. 15. sajandil rajati suurimale saarele klooster. Pärast oktoobripööret klooster suleti ning siia rajati kurikuulus Gulagi vangilaager poliitvangidele. Kogu saarestik on kantud UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja. Külastame Solovetsi kloostrikompleksi. Lõuna saarel.

Teeme ka ekskursiooni Jänese saarele (kui ilm lubab), matkame Sekirnaja mäele (72 m) ja näeme palju muud põnevat. Lõuna saarel.

Peale laevasõitu bussisõit tagasi Belomorskisse. Ööbimine samas Belomorski hotellis.
Solovetsk

6. päev (bussisõitu 370 km)

Peale hommikusööki teeme tutvust petroglüüfidega e kaljujoonistega, mis on loodud küttide ja kalastajate poolt ligi 6000 aastat tagasi. Karjala petroglüüfid on unikaalne eelajalooline mälestis kogu Põhja-Euroopas.

Pöördume tagasi Petroskoisse. Ühine lõunasöök teel Medvežegorskis.

Ööbimine Petroskois hotellis (2 ööd samas).
Kaljujoonised

7. päev (bussisõitu u 10 km)

Pärast hommikusööki laevasõit tiiburil (1 h ja 15 min) Kiži saarele (laevasõidu ajal kaunid vaated Kiži skäärides), kus asub UNESCO kultuuripärandi nimekirja kuuluv muuseum-reservaat.

Näeme suurepäraseid puitarhitektuuri meistriteoseid (ehitatud 15.–20. saj). Saarel on 22 kupliga Preobraženski kirik, kabelid ja väikesed kirikud, vanad talutared ning majapidamishooned. See on üks Venemaa esimesi vabaõhumuuseume. Lõuna saarel.

Karjala ringsõidule paneme uhke punkti rahvusliku õhtusöögiga restoranis Karel'skaya Gornitsa Petroskois. Ööbimine Petroskois samas hotellis.
Kiži saar

8. päev (bussisõitu u 460 + 360 km)

Peale hommikusööki alustame bussisõitu kodu poole läbi Kroonlinna. Aastaid turistidele suletud olnud meretsitadelli võib õigusega pidada Venemaa laevanduse sünnilinnaks. Siin on ehitatud laevu, siin on koolitatud tulevasi meremehi, siit on mindud ümbermaailmareisidele. Selle linna kubernerideks on tema hiilgeaegadel olnud Saaremaalt pärit admiral Bellingshausen ja Kiltsist pärit admiral Krusenstern. Püha Nikolai Mere Katedraal, professor Aleksander Popovi muuseum, Peetri park ja sadam, kuulus Kroonlinna null. Linn on tuntud kuulsate kirjanike, poeetide, teadlaste ja heliloojate elupaigana. 13 aastat oma lühikeseks jäänud elust elas siin ka meie L. Koidula.

Peatus lõunatamiseks. Eestisse jõuame hilisõhtul.