Tõepoolest – toetused on madalamad kui Euroopa keskmised, mullastik ei ole just kõige parem, samuti ilmaolud. Teisest küljest on siin pikaajaline piimatootmise traditsioon ja farmid on piisavalt suured.

Maades, kus väga palju väikesi farme, on raske farmides uuendusi juurutada. Minu eesmärk on muuta oma osalusega farmid moodsaks, rajada kaasaegsed laudad, kus on tagatud loomade heaolu. Praegu on rajamisel uus modernne Risti Agro lüpsirobotitega laut Käsukonnas, uuendame ka teisi farme. See võtab mitu aastat, aga eesmärk on farmid täielikult moderniseerida.

Maaettevõtjad kurdavad tööjõupuuduse üle. Kuidas seda lahendada?

Üha raskem on leida häid töötajaid, kes tegeleksid loomade kui elusolenditega. Oluline on, et töötajad kohtleksid lehmi hästi ja teaksid, kuidas nendega ümber käia, et oleks saadaval hea veterinaarabi. Inimesi on, aga neid on raske leida.

Üks võimalus on automatiseerimine, näiteks võtta kasutusele lüpsirobotid, aga see ei ole ainus võimalus. Ühes meie farmis karjatatakse endiselt loomi väljas ja me jätkame seal samamoodi, et näha, kas on võimalik majandada edukalt ka nii-öelda vanamoelisel viisil.