Esimestel aastatel korraldasidki avatud talude päevi üksnes Järvamaa talumehed, kes oma aktiivse juhi Reet Länkuri innustusel igal suvel juulikuus üheks päevaks oma väravad kõigile huvilistele avasid. Viimastel aastatel on aga päeva korraldamise üle võtnud maaeluministeerium

MTÜ Järva Arengu Partnerid tegevjuht Silva Anspal meenutab, kuidas nad 2011. aastal käisid kohaliku LEADER-grupiga ehk MTÜ Järva Arengu Partneritega Ahvenamaal õppereisil, seal aga valmistuti parasjagu avatud talude päevadeks.

Anspal korraldas seepeale reisi kohalikele talumeestele-naistele Ahvenamaale just avatud talude päevade ajaks.

„Ärgitasin talupidajaid, et lähme Ahvenamaale vaatama ja hiljem organiseerisime LEADER grupiga esimesed talupäevad ka Järvamaal 2012. aastal,” meenutas Silva Anspal ning lisas, et Reet Länkur lõi selle mõtte teoks tegemisel aktiivselt kaasa.

Türi taluliidu juhatuse liige Koit Teder meenutas õppereisi Ahvenamaale, kus avatud talude päevadest jäi eestlastele kustumatu mulje.

Üritus olnud niivõrd vahva ja tore, et koju tagasi sõites otsustasid Järvamaa maaelu ja talupidajate esindajad kohe ka ise selline päev korraldada.

Küsimusele, kes siis on avatud talude päeva algataja, on Koit Tederi sõnul raske üht konkreetset nime vastuseks tuua.

„Mina olin ka sel reisil ja mäletan, et kui hakkasime Ahvenamaalt tagasi tulema, ootasime sadamas laeva, siis Silva Anspal viskas õhku küsimuse, et kas teeme avatud talude päeva ära? Kõik olid nõus!,” teatab Teder. Lisades muigamisi, et siis saab ju teda ennastki osaliselt algatajaks pidada, kuna ta oli mõtte sünni juures.

Teder toob Silva Anspali kõrval esile ka Reet Länkuri, kes Türi taluliidu esimehena algaastatel aktiivselt üritust korraldas.

Reet Länkur on varem Maalehele selgitanud, kui vaimustuses olnud kõik Ahvenamaa talupidajate algatusest. Ta meenutas, kuidas Ahvenamaal olid uksed külastajatele avatud reedest pühapäevani. Reedel ja laupäeval tutvuti taludega, aga pühapäeval peeti taluturgu, kus piirkonna talunikud pakkusid müügiks oma toidukraami.

Esimesel Eestis peetud avatud talude päeval lõi uksed külalistele valla kümme talu Paide ja Türi ümbruses, tänavu oli avatud talusid ligi 300 üle terve Eestimaa.

„Kui meil poleks esimene avatud talude päev õnnestunud, siis poleks see liikumine kasvanud ka üle-eestiliseks,” ütles Koit Teder.

Fotogalerii tänavuselt avatud talude päevalt: