Sertifitseerimise korraldas toiduvilja kokkuostja AS Tartu Mill.

“Kõik on korras ja normid täidetud,” rõõmustas ASi Tartu Mill kvaliteedijuht Marin Mägi pärast seda, kui sakslased olid kõik neli tootjat ära auditeerinud.

Sertifikaadid peaksid Saksamaalt siinsete põllumeesteni jõudma paari nädala jooksul.

Tartu Mill on Eesti suurim jahutootja, kes ekspordib oma toodangut ka välisriikidesse.

Kuna kliendid nõuavad väga head jahu, otsustaski Tartu Mill taotleda siinsetele parimatele nisukasvatajatele Saksmaa kvaliteedisertifikaati BQM. See on põllumeeste jaoks sama palju väärt kui ISO standard toidutöötlejale.

“Nüüd saame nisu müüa klientidele, kellel on väga kõrged nõudmised,” selgitas Mägi sertifikaadi kasu. “Põllumehele annab see aga usaldusväärsuse, kuna vilja teekond külvamisest kuni müügini on jälgitav ja kontrollitud.”

Rannu Seemne üks omanik ja aasta põllumees 2010 Madis Ajaots tunnistas, et sakslaste esitatud nõudeid, millele tuli vastata, oli raamatu jagu.

“Saksamaa konsulent käis kevadel, vaatas meie ettevõtte üle ja koostas tegevuskava kõige selle kohta, mida meil tuli täita,” rääkis ta.

“Nüüd on võimalik dokumentaalselt jälgida kõiki liigutusi, alates põllult kuni vilja müügini, kusjuures ülevaade on ka sellest, kes konkreetselt mis tööd tegi,” lisas Ajaots.

Tunnustatud teraviljakasvataja märkis, et esmaspäeval neid külastanud kaks audiitorit kontrollisid Rannu Seemet hoolega kolm tundi ja täitsid lehekülgede viisi tabeleid. “Nad jäid meie tegevusega väga rahule,” kinnitas aasta põllumees.