Praegu on saada 12 Eestis aretatud tomatisorti, kuid valmis on saanud esimene kohalik kollane tomatisort. Sortide omadusi tuleb aasta-aastalt säilitada. Selleks kasvatatakse igal aastal uus põlvkond, valitakse välja sordiehtsad taimed ja võetakse neilt seemet.

Kuna porgand hakkab õitsema teisel aastal, pannakse ilusad juurikad talveks keldrisse ja istutatakse järgmisel kevadel kasvuhoonesse maha. Jõgeva on ju külmapealinn ja avamaal ei pruugi seeme sügiseks valmida. Oma osa on ka mullal – Võrtsjärve ääres kasvavad ilusamad porgandid kui Jõgeval.

Kapsaga 'Jõgeva' on sama lugu – kapsapead istutatakse ka kevadel maha. Sibul on lausa kolmeaastane, seemet saadakse kolmandal aastal.

Loe lähemalt, kuidas aretus käib ja mille poolest kohalikud sordid eristuvad.

Avalehele
1 Kommentaari
Loe veel: