Vabapidamine on kasuks

"Esimest korda tulid mõlemad tiitlid korraga meile," rõõmustas Rahinge farmi juhataja Mall Rodim enneolematust edust. Varasematest aastatest on nende laudast pärit kolm vissi ja kaks reservvissi.

Rodimi sõnul on neil lehmade heaolu parandamisega jõutud niikaugele, et tingimused edukaks esinemiseks sellistel ülesastumistel on kahe lauda vahel nüüdseks võrdsustunud. Viies aasta lehmade vabapidamist Rahingel annab juba tulemusi, Vorbusel on lehmi vabalt peetud aga mitu aastat kauem.

Vabapidamisel lehm on Rodimi sõnul ketis peetust tunduvalt tugevam ja sihvakam, ka luustik on parem. "Liikumine on ilu pant - nagu inimeste puhul, kehtib see ka lehmade juures," naerab 43. aastat Rahinge farmis töötav Rodim.

Rahingel on 580 lüpsilehma ja nende seast ilusamate leidmine, kellega võistlusele tulla, on alati keeruline olnud. Samas on see võistlus, kus suur toodang määravat rolli ei mängi. Ometi ei saa ka mõlema tänavuse vissi põhitöö kohta midagi halba kosta ja lüpsavad nad hästi.

Eesti holsteini tõugu lehmade tänavune viss Olli andis mullu teisel laktatsioonil 12 900 kg piima ja eesti punast tõugu viss Killi oma esimesel lüpsiperioodil 11 874 kg.

Lisaks vissitiitlitele tuli Tartu Agrosse võit ka täiskasvanud holsteini lehmade ja sama tõugu esmaspoeginud lehmade seas ning eesti punast tõugu noorte lehmade hulgas.

Kolm võitu jäid siiski teiste firmade piimatootjatele. Noortest holsteinidest hinnati ilusaimaks Tartumaa Soone Farm OÜ lehm Marii, kes sai ka reserv-
vissi tiitli. Eesti punast tõugu esmaspoeginud lehmadest pälvis esikoha Põlvamaalt AT & MK OÜ firma lehm Liina.

Sadala järjest edukam

Täiskasvanud lehmadest oli parim Jõgevamaalt Ülenurmele sõitnud Sadala Piima OÜ lehm Meeli, kes punaste seas tituleeriti reservvissiks.

Ütlemata rõõmus oli Ülenurmel eesti punast tõugu lehmade reservvissi tiitlist Sadala Piima OÜ farmijuhataja Marge Parts.

"Osaleme kolmandat korda ja iga kord läheb aina paremini - algul saime ühe kolmanda koha, teisel korral teise koha ja nüüd siis reservvissi au," loetleb Parts.

Farmi juhataja on seda usku, et järgmine samm ongi vissitiitel. Loogiline ju, unistama peab kõrgelt, ütleb ta. Ja väga magus oleks Tartu Agro ülemvõim murda. Kade ta nende peale ei ole, pigem on nende senine edu stiimuliks teistele.

Ülenurmele sõiduks valisid nad Sadalas välja üheksa lehma, vaid Tartu Agrol oli suurem esindus. Valiku määras eelkõige väline ilu: looma udar, sirge selg ja hoiak, jalad ning et loom esitleja kõrval väärikalt kõnniks.

"Reservvissiks saanud Meeli lüpsab kolmandat laktatsiooni ja annab praegu üle 40 kilo päevas," kiidab Parts oma lemmikut ning ei välista, et aasta pärast kandideerib Meeli uuesti.

Sadala Piimal on 850 lüpsilehma, neist natuke üle poole punast tõugu piimaandjad, nendega on nad siiani ka lehmade iludusvõistlusel käinud. Edaspidi kavatsetakse konkurentsi pakkuda ka holsteinide iludusvõistlusel.

Ühtekokku osales konkursil "Viss 2013" 26 omaniku 109 lehma, neist 67 eesti holsteini ja 42 eesti punast tõugu. Kohtunikeks olid Körösi Zsolt Ungarist ja Mats Eriksson Rootsist.

Näitus-konkursi „Viss 2013“ iga klassi parimad

Eesti holsteini tõug

Viss 2013
Olli, Tartu Agro AS Rahinge farm
Reservviss
Marii, Soone Farm OÜ
Esmaspoeginud lehmad
I – Mirdi, Tartu Agro AS Vorbuse farm
II – Landa, Tartu Agro AS Vorbuse farm
III – Tõllu, Aravete Agro OÜ Mägise farm
Noored lehmad
I – Marii, Soone Farm OÜ
II – Malli, Tartu Agro AS Vorbuse farm
III – Suva, Selja OÜ
Täiskasvanud lehmad
I – Olli, Tartu Agro AS Rahinge farm
II – Lale, Selja OÜ
III – Lindi-Red, Tartu Agro AS Rahinge farm

Eesti punane tõug

Viss 2013
Killi, Tartu Agro AS Rahinge Farm
Reservviss
Meeli, Sadala Piim OÜ
Esmaspoeginud lehmad
I – Liina, AT& MK OÜ
II – Muumi, Sadala Piim OÜ
III – Aasa, Kõpu PM OÜ
Noored lehmad
I – Killi, Tartu Agro AS Rahinge farm
II – Mirjak, Kõpu PM OÜ
III – Melani, Kõpu PM OÜ
Täiskasvanud lehmad
I – Meeli, Sadala Piim OÜ
II – Muda, Kuustemäe OÜ
III – Musta, Sallaste OÜ